Yaşayan En Büyük Canlı: Mavi Balina

Mavi Balinaların Muhteşemliği

Bilimsel adı Balaenoptera musculus. Fakat siz onu, denizlerin eşsiz devi mavi balina veya gök balina adlarıyla tanıyorsunuz. Dev dememizin elbette bir sebebi var! Mavi balinalar, 29,9 metreye ulaşan boyutları ile şimdiye kadar Dünya üzerinde yaşayan en büyük hayvan unvanını ellerinde (veya yüzgeçlerinde) bulunduruyorlar. Resmi olmayan kaynakların aktardığı değerlerde ise boyutları 33,6 metreye varabilen mavi balinaların olduğu belirtiliyor. 

Mavi balinalar tüm okyanuslarda karşınıza çıkabilir. Kuzey yarımküreye beslenmek için göç eden mavi balinalar, geri dönüş yollarında eşlerini arıyor. Eşleşen anne mavi balinalar, 11 aya kadar sürebilen gebelik sürecine giriyor. Gebelik süreci sona erdiğinde ise dünyanın en ağır yavrusu sularda yerini alıyor.

Balinaları amatör şekilde gözlemleyebileceğiniz zamanlardan biri de, nefes almak için su yüzeyine yaklaştıkları anlar. Mavi balinalar su yüzeyinde 1 ila 5 dakikalık bir süre zarfında 6 ila 20 kez nefes alıyorlar. Dünya’nın en büyük nefesini aldıktan sonra, genellikle 5 ila 15 dakika süren dalışlar yapıyorlar.

Peki nasıl besleniyorlar? Kril (karides benzeri küçük balık) gibi küçük avları sudaki belli bir noktada toplayarak tek hamlede koca ağızlarının içerisine alıyorlar. Fakat krilleri ağızlarının içerisine alırken, beraberinde çok fazla miktarda suyu da yutmuş oluyorlar. Bu durum büyük bir sorun oluşturuyor çünkü balinaların bu suyu atabilecek solungaçları bulunmuyor. Bu sorunun üstesinden gelebilmek adına evrimsel süreç içerisinde süzgeçle beslenme özelliği edinmişler. 

>>>> https://youtu.be/dOwCmIleugg

Denizin derinliklerinden hızlanarak su yüzüne çıkan balinalar, su yüzeyine çıktıklarında ağızlarını genişçe açarak büyük miktarda suyu ağızlarına dolduruyorlar. Ardından ise balina çubuğu adı verilen protein yapılı keratin iplikler sayesinde, ağızlarındaki suyu dışa doğru süzerek krillerin veya diğer besin öğelerinin içeride kalmasını sağlıyorlar. Tabi bunu yapabilmeleri için çok güçlü ve elastik yanak kaslarına da sahip olmaları gerekiyor.

Bilim insanları mavi balinaların en az 80 yıl yaşayabileceklerini öngörmektedirler ancak bireylerin izlenmesine ilişkin kayıtlar balina avcılığı dönemine kadar ulaşmamaktadır.  Balinaların tek doğal düşmanı katil balinalardır. Katil balina sürülerinin özellikle genç bireylere saldırdığı bilinmektedir.