"Yatırım parçası" nedir ve nasıl seçilir? What is an investment piece and how should you pick yours?

All about investment pieces:101

Bugün sizlere günümüzde sürdürülebilir moda anlayışının da hız kazanmasıyla oldukça önem kazanan "investment piece" yani yatırım parçası kavramının ne olduğunu, hangi şartlara bağlı olduğunu ve kendi stilinize uygun yatırım parçalarını nasıl seçebileceğinizi derledim.

Parçaları nasıl ve neye göre seçmeniz gerektiğinden önce yatırım parçası nedir, lüks bir ürün hangi koşullarda yatırım parçası olarak kullanılabilir/alınabilir/satılabilir bundan bahsetmek istiyorum.

Yatırım parçaları, çok uzun süre kullanabileceğiniz, sürdürülebilir, çok yönlü, çoğunlukla köklü moda evlerinden alınmış zamansız parçalardır. Ama onları normal parçalardan ayıran en büyük özellik satmak istediğinizde hiç bir şekilde etiket fiyatından değer kaybetmemeleridir. Onları aldığınızla eş değer fiyata hatta aldığınızdan daha yüksek rakamlara rahatça satabilirsiniz. Yatırım özelliği de tam olarak buradan gelir. Özellikle piyasaya sürüldüğü zaman satın aldığınız " limited edition" yani sınırlı sayıda üretilmiş parçalar yatırım parçalarının zirvesini oluşturur.

Yatırım Parçalarının Özellikleri:

  • Yatırım parçaları sezonluk trendlerden uzaktır. Çok büyük bir çoğunluğu uzun yıllardır satılan klasik ve zamansız parçalardan oluşur.
  • Seçtiğinizde, muadili parçalardan çok daha yüksek fiyatlı olsalar da, kısa vadede iyi göründükleri için satın aldığınız daha ulaşılabilir fiyatlı ürünlere göre çok daha uzun süre kullanabilirsiniz.
  • Yatırım parçalarının çok büyük bir çoğunluğu uzun yıllardır lüks moda sektöründe faaliyet gösteren köklü markalara aittir. Yani siz yeni kurulmuş bir tasarım markasının yüksek fiyatlı bir ürününü alıp onun yatırım parçası olmasını bekleyemezsiniz. (Yeni markalardan satın alıp, değerlenmesini bekleyen birçok müşteri de vardır ama bu çoğu yatırım uzmanına göre maddi anlamda oldukça yanlış bir tutumdur.)
  • Eğer standart değil de sınırlı sayıda üretilmiş bir yatırım parçası almak isterseniz, bunun için ön sipariş talebi oluşturmalı ya da müzayedelere katılmalısınız.

Yatırım Parçası Satın Almanın Püf Noktaları:

  • Kendi stilinize uygun parçalar satın alın.

Pek çok müşteri yatırım parçası alırken kendi stilinden bağımsız, dolapta bir köşede durup satılacağı günü bekleyen parçalar alıyor. Bu da yatırım parçası satın alırken yapılan en büyük hatalardan bir tanesi. Bu ürünler çok ciddi bir deformasyona uğramadığı sürece çok uzun yıllar kullanabileceğiniz ve ne kadar sık kullanırsanız kullanın 2.el olarak da aynı fiyata hatta daha yüksek fiyatlara satabileceğiniz ürünlerdir. Bu yüzden bir yatırım parçası alırken sürdürülebilir olmasına ve uzun yıllar çok işlevli bir şekilde kullanabileceğinize dikkat edin.

  • Zamansız parçalar satın alın.

Modada zamansız niş parçalar algısı kişiden kişiye değişse de bazı parçaların zamansız olarak kabul edildiği de bir gerçek. Trendlerden olabildiğince uzak durun ve kendi stilinize uygun zamansız parçalar almaya özen gösterin.

  • Sırf markayı sevdiğiniz için bir ürünü satın almayın.

Tüketici alışkanlıkları arasındaki en olumsuz durum sevdiği markaya körü körüne bağlanan ve çıkardığı her ürünü trendlere bağlı veya trendlerden tamamen bağımsız satın alan müşteri kitlesidir. Her ne kadar bir markayı sevseniz ve ona destek olmak isteseniz de yatırım parçası satın alırken bunun kendiniz için kişisel bir yatırım olduğunu ve zorda kaldığınızda satmak zorunda kalabileceğiniz ihtimalini aklınızdan çıkarmayın.

  • Satın aldığınız ürünlerin kar marjını,güncel fiyatlarını ve markayı kontrol edin.

Her ne kadar zamansız bir parça alsanız da moda sektörü oldukça dinamik bir yapıya sahiptir. Aldığınız ürünün güncel satış fiyatını sık sık kontrol edin ve aldığınız fiyatla karşılaştırın. Markaların sektör içinde konumları ve prestijleri çok kısa süre içerisinde düşebilir veya yükselebilir. Örneğin geçtiğimiz senenin başlarında sektöre çok iyi başlayan Balenciaga, sene sonuna doğru hakkında çıkan iddialar ve skandallarla birlikte ürünlerinin fiyatlandırma politikası konusunda çok ciddi sıkıntılar yaşadı. Geçtiğimiz sene Balenciaga müşterilerinin birçoğu bu durumdan olumsuz etkilendi.

Yatırım Parçaları Tavsiyeleri:

Chanel 2.55 Handbag


Gucci Loafers


Stella McCartney Trousers

Cartier Tank Watch

Yukarda eklediğim görsellerdeki ürünler daha orta düzey yatırım parçalarıdır. Ancak yatırım parçalarında tasarımın değeri; sınırlı sayıda üretilmiş olmasına, farklı markaların işbirlikleriyle yaratılmış olmasına ve meşhur kişilere ait olmasına göre belirlenir.

Örneğin:

Yukarıda eklemiş olduğum Hermes'e ait Kelly ve Birkin modelleri yatırım parçalarının en bilinen örneklerindendir ve yıllardır en çok tercih edilen yatırım parçalarındandır. Örneğin; Niloticus Crocodile Himalayan Kelly modeli markanın çok nadir materyallerle ve özenli bir işçilikle ürettiği en pahalı modelidir.

Hermèmattte white Himalaya Niloticus Crocodile handbag. Photo: Hermès

Bunların dışında pazardaki en büyük yatırım parçalarından biri hiç şüphesiz Paul Newman'a ait 6239 referans numaralı, Rolex'in Oyster Cosmograph Daytona modelidir. Bu saat üretildiği dönemde diğer Daytona modelleri gibi 10-12 bin dolar iken, 2017 yılında Paul Newman'a ait olması sebebiyle özel bir müzayedede 17,75 milyon dolara alıcı bulmuştur. Bu ikonik saat şuanda  Los Angeles’taki Academy Museum of Motion Pictures’da sergileniyor ve yatırım parçası almak isteyenlerin ve yatırım uzmanları tarafından yakından takip ediliyor.

English below:

Today, I have compiled what the concept of "investment piece", which has become very important with the acceleration of the sustainable fashion concept, is, what conditions it depends on, and how you can choose investment pieces suitable for your style.

Before talking about how and according to what you should choose the pieces, I would like to talk about what an investment piece is and under which conditions a luxury item can be used/buy/sell as an investment piece.

Investment pieces are sustainable, versatile, timeless pieces that you can wear for a very long time, often from well-established fashion houses. But the biggest feature that distinguishes them from ordinary pieces is that when you want to sell them, they do not depreciate from their sticker price in any way. You can easily sell them for the same price or even higher than what you bought them for. This is exactly where the investment feature comes from. Especially the "limited edition" pieces that you buy when they are released are the pinnacle of investment pieces.

Properties of Investment Pieces:

  • Investment pieces are out of seasonal trends. The vast majority are classic and timeless pieces that have been around for many years.
  • Even though they are priced much higher than their counterparts, they look good in the short term and will last much longer than more affordable pieces you buy because they look good in the short term.
  • The vast majority of investment pieces are from established brands that have been in the luxury fashion industry for many years. So you can't just buy a high-priced item from a new designer brand and expect it to become an investment piece. (Many customers buy from new brands and expect them to appreciate, but this is financially wrong according to most investment experts.)
  • If you want to buy a limited edition investment piece rather than a standard one, you should create a pre-order request or participate in auctions.

Tips for Buying Investment Pieces:

  • Buy pieces that fit your style.

Many customers buy investment pieces that are independent of their style, sitting in a corner of the closet, waiting for the day they will be sold. This is one of the biggest mistakes made when buying investment pieces. As long as these products are not seriously deformed, you can use them for many years and you can sell them second-hand for the same price or even higher, no matter how often you use them. So when buying an investment piece, make sure that it is sustainable and that you can use it multifunctionally for many years.

  • Buy timeless pieces.

Although the perception of timeless niche pieces in fashion varies from person to person, it is a fact that some pieces are considered timeless. Stay away from trends as much as possible and buy timeless pieces that suit your style.

  • Don't buy a piece just because you like the brand.

The most negative situation among consumer habits is the customer base that is blindly attached to the brand they love and buys every product they release depending on trends or completely independent of trends. As much as you love a brand and want to support it, when buying an investment piece, keep in mind that it is a personal investment for yourself and that you may have to sell it when you are in a difficult situation.

  • Check the profit margin, current prices, and the brand.

Even though you are buying a timeless piece, the fashion industry is very dynamic. Check the current selling price of the product you buy frequently and compare it with the price you buy. The position and prestige of brands in the sector can fall or rise in a very short time. For example, Balenciaga, which started the sector very well at the beginning of last year, had very serious problems with the pricing policy of its products with the allegations and scandals towards the end of the year. Last year, many of Balenciaga's customers were negatively affected by this situation.

Investment Piece Recommendations:


The pieces in the images I have attached above are more mid-level investment pieces. However, for investment pieces, the value of the design is determined by the fact that they are limited edition, created in collaboration with different brands, and owned by famous people.

For example:

The Kelly and Birkin models of Hermes, which I have added above, are among the most well-known examples of investment pieces and have been among the most preferred investment pieces for years. For example; the Niloticus Crocodile Himalayan Kelly model is the brand's most expensive model produced with very rare materials and meticulous craftsmanship.


Apart from these, one of the biggest investment pieces in the industry is undoubtedly Rolex's Oyster Cosmograph Daytona with reference number 6239, owned by Paul Newman. At the time of its production, this watch, like other Daytona models, was priced at 10-12 thousand dollars, but in 2017, it was sold at a private auction for 17.75 million dollars because it belonged to Paul Newman. This iconic timepiece is now on display at the Academy Museum of Motion Pictures in Los Angeles and is closely followed by investment professionals and those looking to buy investment pieces.