Yaz Bitmeden Okunacak Kitaplar: Çerezlik Kitap Önerileri

Yaz bitmeden okunacak en iyi kitap önerileri.Zevkle okuyacağınız kısa kitap tavsiyeleri.Albert Camus, Jack London, Halide Edip, Yaşar Kemal.

1-Mehmet Rauf-Ferdâ-yı Garâm (Aşkın Yarını)

Mehmet Rauf’un ikinci romanı olan Ferdâ-yı Garâm, birbiriyle anlaşamayan iki kuzeni, Macit ve Sermet’in birbirlerine olan aşkını anlatmaktadır. Macit eğitim hayatı için amcasının yanına kalmaya gelmiştir fakat Sermet ile aralarındaki çekişme ailenin huzurunu bozmaktadır. Gençlik çağlarına kadar sürekli tartışan Macit ve Sermet, ilerleyen zamanlarda gizli aşklarının farkına varmışlardır. Macit’in ailesinin de İstanbul’a gelmesiyle evden ayrılacak olması,aralarındaki duyguların alevlenmesine neden olmuş ve onları arzu denizine iyice çekmiştir. Melankolik bir aşk romanı olarak tanımlayabileceğimiz eser, iki aşığın çocukluklarından itibaren aralarındaki bağı anlatan sürükleyici bir eserdir.

Kitap Alıntıları

“Senelerin saklı tuttuğu sırlar bazen bir sükûtun huzurunda itiraf titreyişi olur.”
“Göz önünde bulunmayan daima ihmal edilmez mi?”
“Ruhumun karanlığına bakıp da benim bile korktuğum anlar oluyor.”


2-Albert Camus-Sisifos Söyleni

Camus bu eserinde insanın dünyaya olan uyumsuzluğundan, uyum sağlama çabasından ve intihar düşüncesinden bahsetmektedir. Deneme türünde yazılmış olan bu kitap, insanın günlük yaşamında karşılaştığı zorlukları, yaşama çabasını; Tanrılar tarafından cezalandırılan Sisifos’un olayıyla bağdaştırmıştır. Albert Camus bu olayı kitabında şu şekilde ifade etmiştir: “Tanrılar Sisifos’u bir kayayı durmamacasına bir dağın tepesine kadar yuvarlayıp çıkarmaya mahkûm etmişlerdi; Sisifos kayayı tepeye kadar getirecek , kaya tepeye gelince kendi ağırlığıyla yeniden aşağı düşecekti hep. Yararsız ve umarsız bir çabadan daha korkunç bir ceza olmadığını düşünmüşlerdi, o kadar haksız da sayılmazlardı.”

Kitap Alıntıları

“...mutluluğun çağrısı fazla ağır bastığı zaman, insanın yüreğinde keder yükselir...”
“Bir insan söylediği şeylerden çok söyleyemedikleriyle insandır.”
“Tümüyle tinsel görünen, açık bir olgu vardır: insanın her zaman kendi gerçeklerinin peşinde olduğu.”


3-Halide Edip Adıvar-Heyula

Heyula; ürkütücü hayal, hayalet anlamlarına gelmektedir. Kitabın baş karakteri Selma histerik bir kişiliğe sahiptir. Selma’nın bu ilginç hareketlerini Ziya Bey üzerinden gösteren Halide Edip, kitaptaki karakterlerin iç konuşmalarına ve duygularına temas etmiştir. Selma, kocası Haşim’le mutlu olmayan, garip hareketleri olan, suskun bir kadındır. Olay örgüsüyle, Selma’nın bu garip hareketleriyle ve Ziya Bey’in Selma’ya olan duygularıyla okuru meraklandıran bu eser, mutlaka okunması gereken kitaplardandır.

Kitap Alıntıları

“Nefesinde ölüm rüzgârı var, ruhumu donduruyor.”
“Güya birbirimizi senelerce tanıyormuşuz gibi çocukluğumuzdan, kitaplarımızdan, musikimizden, hasıl-ı hayat-ı hususiyemizden bahsediyorduk.”
“Ona baktıkça gözlerimi kapayıp mağmum, mahzun şeyler düşünmek, her şeyi bir hüzün dumanı arasından görmek için meshur oluyordum.”


4-Jack London-Ateş Yakmak

Okurken adeta içinizi üşüten bu hikâye, dondurucu bir soğukta doğada yaşam savaşı veren bir adamı konu etmektedir. Modern Klasikler Dizisi'nde yer alan bu kitabı okurken dünyadan uzaklaşıp o soğuğu ellerinizde duyumsayacak ve baş karakterin çaresizliğini iliklerinize kadar hissedeceksiniz. Kitabın adının Ateş Yakmak olmasının sebebi dünyada varoluşun, yaşama tutunma çabasının ateş yakmak oluşu ve bunun bir mücadele belirtisi olmasıdır. Oldukça etkileyici olan bu hikâye bir çırpıda okuyabileceğiniz okunması gereken kitaplardan biridir.

Kitap Alıntıları

“Yaşadılar ve attılar zarlarını.
Oyundan çok şey kazanılacak,
Ama yitireceğiz zarların en hasını.”
“Yalnızdı ama kaybolmuş değildi.”
"Çaba sarf eden, mücadele eden şey, kendisi değildi artık. Onu sürükleyen şey, içinde ölüp gitmek istemeyen hayattı."


5-Yaşar Kemal-Bugünlerde Bahar İndi

Yazımızda önereceğimiz son kitap Yaşar Kemal’in bir şiir kitabı. Yaşar Kemal, kitabın ilk kısmında Irgatlık Anıları olarak nitelendirdiği günlük yazılarıyla başlamaktadır. Başta anılarını okumak şiirlerini anlamamıza yardımcı olmakta ve şiirleriyle olan bağımızı kuvvetlendirmektedir. Genellikle romanlarıyla tanıdığımız Yaşar Kemal’in, bu defada şiirlerine eşlik ediyoruz. Mutluluk, hüzün, acı ve doğa tasvirleriyle sizi kendi dünyasına alıp götüren yegâne şiir kitaplarından biridir bu eser.

Kitap Alıntıları

“Kuş uçmaz, kervan geçmez bir yerdesin.
Su olsan kimse içmez,
Ölür de susundan
Yol olsan kimse geçmez,
Sarp kayalara uğratır da yolunu
Elin adamı ne anlar senden?”