Yazmak mı Konuşmak mı?

Yazmak mı daha kullanışlı yoksa konuşmak mı?

İnsanlar var olduklarından beri birbirleriyle sosyal hayatta iletişim kurmaktadır. Dil kavramının ortaya çıkışı da esasen buna dayanmaktadır. Dil; aynı coğrafyada ve topraklarda yaşayan insanların birbirleri ile anlaşmasında rol oynayan bir ifade biçimidir. Dillerin ortaya çıkışından bu yana bir çok dil hayatını kaybetse de hâlen hayatına devam eden diller de vardır.

Türkçe de bu dillerden bir tanesi pek tabii. Bu yazıda Türkçe'nin dil kökenine, lehçelerine ve ağızlarına değinmek isterdim ancak bunu yapabilecek bir yetkinlikte değilim. Bu sebepten ötürü başka bir konuya değinmek istiyorum.

Diller vasıtasıyla iletişim kurulurken bu iletişim yazılı ve sözlü olarak ayrılmış durumda. Kimileri sözlü iletişim taraftarıyken kimileri de yazılı iletişim taraftarıdır. Mesela arkadaşlarınızla WhatsApp uygulaması üzerinden mesajlaşıyorsunuz, birden sizi arar ve der ki: "Ben yazışmayı sevmiyorum o yüzden aradım konuşacaksak buradan konuşalım." Siz de bunun üzerine; ya telefonda konuşursunuz ya da başka zaman konuşmak istersiniz.

Benim fikrime gelirsek eğer; ben yazılı iletişimi daha çok seviyorum ve bunun nedeni de kendimi daha iyi ifade edebildiğimi düşünmemdir. Ancak yazılı iletişim kurarken duygularınızı yansıtamayabiliyorsunuz ve bu da karşınızdaki kişi ile aranızda bir sıkıntı yaşamanıza neden olabilir. Bu sebeple de nerede ve ne zaman yazılı ya da sözlü iletişim kurmanız gerektiğine iyi karar vermelisiniz.

Yakın geçmişte medyaya baktığımızda basılı medyanın günümüze oranla daha baskın olduğunu söylesem herhâlde fazla yanılmam. O zamanlarda dergiler ve gazeteler günümüze oranla daha yaygınken günümüzde basılı medyanın yerini yavaş yavaş dijital medyaya bıraktığını görebiliyoruz. Mesela spor programlarının yavaş yavaş Youtube'a kaydığını görebiliyoruz. Bunun yanı sıra gazeteler de yerlerini daha çok Twitter ve farklı uygulamalara bırakıyor diyebiliriz. Hatta basılı gazete yerine insanların bu gazetelerin internet sayfalarına girip orada haberleri okuduğunu da söylesem yanılmam.

Televizyon programları esnasında araya fazla ve uzun reklamların girmesi ve insanların istedikleri zaman durdurup daha sonra devam edebilme özelliğinden ötürü Youtube programları izlemesi ya da dinlemesi aslında günümüzde sözlü iletişimin ne kadar yaygınlaştığını da gösterir.

Geçmişten günümüze değişen medya ve daha önemlisi değişen bir toplum var. Bununla birlikte yine geçmişten günümüze değişen iletişim şekilleri de mevcut. Kesin bir şey var; bu da insanların birbirleri ile olan iletişiminin asla bitmeyeceği.