Yedi Kutsal Erdem
Yedi kutsal erdem hakkında bir yazı.
Daha önce hepimiz en az bir defa yedi ölümcül günahın ne olduğunu duymuşuzdur. Bu günahların hangi günahlar olduklarını ve hangi şeytanlar tarafından temsil edildiğini de çoğumuz biliyoruzdur. Peki ya yedi göksel erdem? Görmüş ya da duymuş olsak da yedi göksel erdem başlığı altında düşündüğümüz zaman hatıramızda eksik kısımlar oluyor.
Hristiyanlık'ta yedi göksel erdem; dört temel erdem olan basiret, adalet, ölçülülük ve metanet ile inanç, umut ve yardımseverlik gibi üç teolojik erdemi birleştirir.
Zıt veya iyileştirici erdemler olarak da bilinen yedi büyük erdem, yedi ölümcül günahın karşısında yer alan erdemlerdir. Bunlar genellikle iffet, itidal, cömertlik, çalışkanlık, sabır, nezaket, alçak gönüllülük olarak bilinir.
İffetin karşısında şehvet, itidalin karşısında oburluk, cömertliğin karşısında açgözlülük, çalışkanlığın karşısında tembellik, sabırın karşısında öfke, nezaketin karşısında kıskançlık ve son erdem olan alçak gönüllülüğün karşısında kibir vardır.
Pek çok Hristiyan geleneğinde iffet, saflıkla eş anlamlıdır. Katolik Kilisesi, kardinal piskopos Alfonso López Trujillo'nun sözleriyle, iffetin "cinselliğin kişi içinde başarılı bir şekilde bütünleşmesini ve dolayısıyla insanın bedensel ve ruhsal varlığındaki içsel birliğini" içerdiğini öğretir. Statü, kişinin ya hiçbir cinsel ilişkiye sahip olmamasını ya da yalnızca eşiyle cinsel ilişkiye girmesini gerektirir. İffet, mesajların ve vahiylerin baş meleği olan, dişi ve pasif doğası nedeniyle bazen kadın veya erkek olarak temsil edilen, çift cinsiyetli özelliklere sahip olan Başmelek Gabriel ile ilgili olarak görülür.
Modern kullanımına baktığımızda itidal; ölçülülük, ılımlılık veya gönüllü olarak kendini kısıtlama olarak tanımlanır. Kişinin gönüllü olarak yapmaktan kaçındığı şeyler için bu tanım kullanılır. Bu, merhamet ve bağışlama uygulayarak intikamdan kaçınmayı, aşırı lüks veya savurganlık gibi aşırılıklardan kısıtlamayı, yiyecek ve içecek konularında yeterli olanı bilmeyi ve sakin kalarak öfke veya arzu hissetmemeyi hedefler, uygular. Bu erdemin temsilcisi şifa meleği Başmelek Raphael olarak görülür.
Cömertlik, insan ruhunun nihai mükemmelliği olarak kabul edilir çünkü hem Tanrı'nın doğasını yüceltir hem de yansıtır. Diğer teolojik erdemlerde olduğu gibi, cömertlik de ilahi bir şekilde ruha aşılanmıştır. Aquinas'a göre insanın son hedefi olarak gördüğü mutluluk için, cömertlik mutlak bir gerekliliktir.
Çalışkanlık bir iş ahlakının, yani işin kendi içinde iyi olduğuna dair inancın göstergesi olabilir. Çalışkanlık, bir görevi yerine getirmek için özen, dikkat veya özveri göstermenin insani bir özelliğidir. Çalışkanlık erdemiyle ilgili Başmelek Sandalphon'dur.
"Çalışmada daimi bir asalet ve hatta kutsallık vardır. Gerçekten ve ciddiyetle çalışan bir insanda her zaman umut vardır: Yalnızca tembellikte sürekli bir umutsuzluk vardır." -Thomas Carlyle
Nezaket bazı insanların uyguladığı bir inceliktir. Nezaket, ilişkileri daha az sertlikle daha insani kılan bir ilgi ve özen biçimidir. Nezaket erdeminin Başmelek Sariel tarafından temsil edildiği görülmektedir.
Sabır; duygusal öz kontrole, yani bireyin hoş olmayan durumlara ve başkalarının rahatsızlıklarına, sakinliğini kaybetmeden katlanmasına dayanan insani bir erdemdir. Sabır esas olarak başkalarının hatalarına veya istenmeyen durum ve gerçekler karşısında hoşgörüye dayanır. Sabır, Başmelek Uriel ile ilgilidir.
Alçak gönüllülük; Başmelek Michael tarafından temsil edilir, güzelliği ve gururu nedeniyle cennete meydan okuyan Lucifer tarafından temsil edilen büyük günah gururun zıttıdır. Birçok dinî ve felsefi düşüncede alçak gönüllülük, toplumsal uyumu ön planda tutan bir erdem olarak kabul edilir. İki nitelik kümesi arasında bir denge kurar. Bu denge, kendine daha az odaklanılmasında yatmaktadır, bu da daha az öz-önem ve daha az kibire yol açarken aynı zamanda güç, atılganlık ve cesaret gösterme yeteneğine de sahip olmaktır. Bu erdem, sosyal uyumu sürdürme arayışında olan bir erdemdir. Gururun olumsuz biçimleriyle tezat oluşturur. Nadir ve idealist bir biçimdir. Ayrıca Michael'ın, Lucifer ile savaşırken kendi gücünü kullanmak yerine, "Rabbim seni azarlasın," demeyi tercih eder ki bu da büyük bir alçak gönüllülük gösterisidir.
Alçak gönüllülüğün Cennet'teki savaş sırasında Tanrı tarafından yaratıldığını, Michael'ın Lucifer'le yüzleştiği sırada, Morningstar olarak bilinen Lucifer'in Michael'ı incitmek için gururu kullandığı söylenir. Alçak gönüllülüğün yaratılmasıyla Michael, Lucifer'in sözlerini umursamayı bırakır ve onu alt etmeyi başarır.
Yedi göksel erdem ve temsilcileri bu şekildedir.