Yeni bir dil öğrenmek

Dil nasıl öğrenilir?

1-Aynı anda birçok yabancı dil öğrenmeye çalışmayın.

Aynı anda birden fazla dil öğrenmeye çalışmak beynimizi yorabilir. Farklı dillerdeki kelimeler, grammer konuları birbirine karıştırabilir . Bu yüzden öğrenmek istediğiniz dilleri sıralayıp teker teker öğrenmeye çalışın.

En çok öğrenmek istediğiniz tek bir dili öğrenmeye başlayıp onu öğrendikten sonra yeni bir dil öğrenmeye başlamak devamlılık açısından daha kolay bir dil öğrenme yöntemidir.

2-Öğrendiğiniz dilin alfabesini tanıyın.

Bizler ilk okulda yazmaya ve okumaya ilk önce anadilimizin alfabesini öğrenerek başladık. Öğrenmek istediğiniz dil Çince,Fransızca, Korece, Japonca vs. olabilir yazıldığı gibi okunmayan dillerde alfabeyi önce öğrenmek öğrenme sürecinize fayda sağlayacaktır. Okunuşlarını pratik etmeliyiz.

3-En çok kullanılan kelimelere ve fiillere bakın.

Cümleleri oluşturan yapılar kelimelerdir. Bu yüzden temelleri kelimelerden oluşturmalısınız. Günlük en çok kullandığınız Türkçe ifadeleri düşünüp bir liste yapın ve bunu hedef dile çevirin. Günlük 10-15 kelime/fiil öğrenmek sizi çok kısa sürede zirveye taşıyacak.

4-Müzik dinleyin.

Kulağınızın öğrenmek istediğiniz dile alışması için hedef dilde şarkılar dinleyin. Sözlerini kolayca anlayabileceğiniz, kolay şarkılar tercih etmeye çalışın. Bu sayede hem kolayca kelime ezberleyebilir ve kısa sürede bu şarkılara eşlik edebilecek konuma gelmiş olacaksınız. Telefonunuza lyrics uygulaması indirip dinlerken de takip edebilirsiniz.

5-Film/dizileri orjinal dilinde ve altyazılı izleyin.

Netflix,Amazon Prime veya Disney kullanıcısıysanız Google’ın Language Learning uzantılarını indirerek hem anadiliniz hem de hedef dilinizin olduğu alt yazıyı ekleyin.Bu süreç hem hızlı düşünüp anlamanızı hem de kelime dağarcığınızı geliştirecek.

6-Basit gramer kurallarına giriş yapın.

İlk gramer konunuzun geniş zaman gibi basit gramer konularından başlayın çünkü en azından kendinizi ifade edebilecek yeteneğe sahip olmalısınız. Öğrendiğiniz kelimeleri kullanarak cümle kurma çalışın. aha sonra diğer daha zor zamanlara geçebilirsiniz. Cümleleri de bir deftere not almak için bir dil not defteri edinebilirsiniz.

7- İnsanlarla konuşun.

Dünya’nın her yerinden,her düzeyde insanın bulunduğu, çok az bilgiye de sahip olsanız rahatlıkla konuşabileceğiniz birsürü online uygulama var. Kendinizi ses kaydı yollayarak, arama yaparak geliştirebileceğiniz uygulamalar mevcut.Mağazanızdan bir tane indirmeyi unutmamakta fayda var.

8-Okumaya başlangıç düzeyinden başlayın

Bir sürü online site ve uygulamalar şuan yetişkinler için çocuk kitapları yayımlamaya başladı çünkü çocuklar için olan kitaplarda daha basit cümleler ve akılda kalıcı kelimeler mevcut öğrenmek istediğiniz dilde kitap okursanız daha kolay dili kavrayabilirisiniz.

9-Öğrendiğiniz kelimeleri bir yere yazın.

Post-it veya bir dil not defterine yazdığınız kelimeleri karşınıza asın ve her kafanızı kaldırdığınızda tekrar edin ki belleğimize kaydedilsin. Kelimeyi beyninizde kodlayarak ya da farklı bir kelimeyle çağrıştırarak öğrenmeniz en etkili yollardan birisi. Küçük çizimlerle desteklerseniz akılda kalıcılığı artmaktadır.  

10-Sosyal medya kullanın.

Anadili hedef diliniz olan kişileri takip edin, özellikle İnstagram’a bolca story atan birisi daha çok işinize yarayabilir.Motive olacağını düşünüyorsanız bir sosyal medya hesabı açıp kendiniz de yönetebilirsiniz.

11-YouTube’da size uygun kanalları takip edin.

Vlog, ürün açılımı gibi günlük dili konuşarak video üreten kanalları takip etmek sizin için daha ilgi çekici olacaktır. Hatta siz de bir YouTube kanalı açıp öğrenme sürecinizi insanlarla paylaşabilirsiniz. Sözlük kullanarak altyazılar yazabilir ve bu sayede de sözcük bilginizi artırabilirsiniz.