Yeni İletişim Teknolojileri ve Gündelik Hayat

Teknolojinin gelişimi bütün dünyanın gündelik hayatını büyük ölçüde etkilemiştir. Bu gelişimin içinde yer alan iletişim teknolojileri milyonlarca insanın etkileşime geçmesini sağlamıştır. Birbirini tanıyan tanımayan birçok kişi kısa sürede etkileşime geçmeye başlamıştır. Bilgisayarların ve telefonların minimalleşmeşi, telefonların bağlantı hızının ve internet bağlantı hızının artması bu teknolojik ürünlerin hayatımıza girmesini kolaylaştırmakla birlikte daha çok insanın bu teknolojilere ihtiyaç duymasını sağlamıştır. İhtiyaç artışı iletişim teknolojilerinde talebin artmasına yol açmıştır. İletişim teknolojileri mobil hayata daha çok özellik, hizmet ve işlevler getirmiştir.

Önceden cep telefonu denen aygıt, sadece insanların birbirine ulaşmasını sağlarken, şimdi sürekli çevrimiçi gezebilmesi, işleri takip edebilmeyi, internette istenilen bilgiye ulaşılması gibi birçok imkân sağlar. Yeni teknolojilerin getirdiği hız kavramı insanların işini kolaylaştırsa da bu hız her zaman iyi sonuçlar vermez. Gündelik hayatımızın artık bir parçası olan telefon ve internet ikilisi kullanıcılarına birçok imkân sağlamaktadır. Cep telefonlarıyla yapılan birçok işlem hayatınızı kolaylaştırabilir;  

  • Gündelik hayatta istediğimiz kişilerle istediğimiz zaman görüşebiliriz.
  • Acil durumlarda her an telefonla yardım isteyebiliriz.
  • İnternetten yapılacak işlemleri ve bankacılık işlemlerini –genellikle- sorunsuz ve hızlı bir şekilde halledebiliriz.
  • Gündemi takip etmek

 Olumlu etkileri olduğu kadar olumsuz etkiler olan cep telefonları;

  • Kişiyi bireyselleştirerek kişinin içene kapanık olması
  • Hem maddi hem manevi olarak zarar vermesi
  • Telefonun yaydığı sinyallerin sağlığımız etkilemesi
  • Daha kolay ulaşılabilir olmak ve siber tehditlere açık olmak
  • Araç kullanırken telefon kullanmanın trafik kazalarını arttırması
  • Boş zaman kavramının değersizleşmesi
  • Küçük yaşlarda cep telefonu vb. aygıtların kullanımı çocuğun sosyal hayatını olumsuz etkilemesi gibi birçok olumsuz duruma sebep olabilir.

Bu olumsuz etkilerin yanında psikolojik etkileri de vardır. Gündelik hayatta kullandığımız bu aygıtlar yeni fobiler (korkular) ortaya çıkarmıştır;

  • Nomofobi (Nomophobia) :Telefonu kaybetme veya pilinin bitmesinden korkma durumudur. 
  • Teknofobi (Technophobia): Teknoloji ve teknolojik her şeyden korkma durumudur.
  • Siberfobi (Cyberphobia): Bilgisayarlardan korkma durumu olarak bilinen siberfobi teknolojinin çok yaygın kullanılmasının bilgisayar vb. aletlerin insanoğluna zarar verebileceğini hatta dünyayı işgal etmeleri durumlarını düşündürmekte.
  • Telefonfobi (Telephonophobia): Telefona yanıt verme ve telefonda konuşma korkusudur. 
  • Özçekimfobi (Selfiephobia): Fotoğraf çekinmekten kendi fotoğraflarına bakma korkusudur. 
  • Hayalet Telefon Sendromu: Çalmayan cep telefonunun çaldığını ya da titrediğini hissetme durumudur.

Bilgisayarlara daha önceden ulaşan internet, modemden gelen sabit internet kablolarıyla bilgisayarla birleşirdi. Kablo fazlalığının oluşturduğu görüntü kirliliği ve bu modemlerin üzerinden daha az insanın internet kullanması bu eski teknolojiyi yenileşmeye itmiştir. Bu yenileşmenin ürünü olan Wİ-Fİ(Kablosuz Bağlantı Alanı) teknolojisi daha fazla insanın internete bağlanmasını sağlamıştır. (1) Wİ-Fİ, kişisel bilgisayar, akıllı telefon, tablet, video oyunu konsolları, dijital ses oynatıcıları ve diğer teknolojik cihazların kablosuz olacak şekilde internete ve birbirlerine bağlanabilmesini sağlayan teknolojidir. 

Aynı zamanda telefon hatlar ile insan hayatının bir parçası haline gelen mobil veri, kapalı alanlar dışında da internet kullanımı sağlar. 4.5G, dünyada kullanılan en son mobil haberleşme teknolojisidir.

İnsanların internete kolay ve hızlı şekilde ulaşmasının da belirli olumsuz etkilileri vardır. Bu teknolojik aygıtın yaydığı görünmez dalgalar ve radyoaktif sinyaller, insanların gündelik hayatlarını etkileyebilir. Bunlar; Uykusuzluk, beyin fonksiyonlarının azalması, erkeklerde sperm azalması, kadınlarda yumurta kalitesinin ve yumurta sayısının azalması, düzensiz kalp çalışımı ve çocuklarda fizyolojik ve sosyolojik gelişimde sorunlardır.

 Hem gündelik hem iş hayatının bir parçası olan bilgisayarlar, bilgi paylaşımı seviyesini artırmıştır. İnsanlar oturdukları yerde hem iş yapmaya hem de sosyalleşmeye başlamışlardır. Boş zamanı oyun oynayarak, video izleyerek vb. aktivitelerle doldurabilmek. Bilgisayar yeni iş kolları da doğurmuştur;

  • Bilgisayar programcılığı, 
  • Grafik tasarım, 
  • Bilgisayar mühendisi
  • Herhangi bir sektörde home office çalışma
  • Bilgisayar okur-yazarlığı

Diğer aygıtlarda olduğu gibi bilgisayarın da gündelik hayatta olumsuz etkileri vardır. Bunlar; Aşırı kullanımda bağımlılık yaparken aynı zamanda sağlık sorunlarına yol açar. Yeni insanlarla tanışma imkânı sağlayan bilgisayar ve internet ikilisi, tanışılan kişi hakkında yeterince bilgi vermez bu yüzden de kötü insanları ayırt etmek zorlaşır. Kazanım ve birikim yolu ararken dolandırılma ihtimali de fazladır. Ayrıca sosyal ve aile içi ilişkileri de zedeleyebilir.

Günümüzde popülerliğini kaybeden radyo, kullanımının azalması nedeniyle neredeyse ihtiyaç halinde kullanılmaya başlamıştır. Genellikle araba içinde hoş vakit geçirmek veya diğer ağlara erişim sağlanamadığında gündemi takip etmek için kullanılır. Araba içi radyolarında istasyon ayarlarken kaza yapma ihtimali vardır. Radyo kullanımı göz sıkıntılarına neden olmaz ancak çok yüksek sesle dinlendiği zaman kulak rahatsızlıklarına neden olabilir. Radyolar da diğer aygıtlar gibi radyasyon(daha düşük oranlarda) yayar.

Geçmişte ‘’Aptal Kutusu’’ olarak anılan televizyonlar günümüzde hem dünya gündeminden hem de ülke gündemine hakim olabilmeyi sağlar. Öğretici içeriklerle izleyicilerin genel kültür seviyelerini arttırabilir, yeni hobiler kazandırabilir. Aile ortamında kaliteli zaman geçirmeye yardımcı olabilir. Yeni akıllı televizyonlarla internete bağlanıp istenilen içeriğe ulaşmakta mümkündür. 

Televizyon kullanımının artması sağlık sorunlarına yol açabilir. Hareketsizlikle beraber gelen aşırı kilo alımı, yemek yerken televizyon izlemeye odaklanmak beynin yemek yediğini algılamamasına sebep olarak aşırı kilo alımı ve yemek yeme bağımlılığına sebep olur. Aşırı televizyon izlemek göz sıkıntılarına yol açar ve bağımlılık yapar.

İnternet ve gelişimi ile neredeyse tüm dünyanın kullandığı (2) ''sosyal medya, kişilere online ortamda düşünce ve fikirlerini ifade etme ve tercihlerini sunma imkanı yaratmakta, bu da sosyal medyayı farklı ve önemli kılmaktadır. İletişim ortamlarının kendini yenilemesi ve yeni iletişim ortamlarının keşfedilmesi ile bireylerin sürekli gelişen bilgi iletişim teknolojilerine olan ilgileri artmaktadır. Bu da sosyal medyaya güç katmakta, sosyalleşme kavramına da yeni ve farklı bir boyut kazandırmaktadır.''

Sosyal medyanın kullanım sürecinde oluşan ve kullanıcıya ulaşan her bilgi doğru olmayabilir. Bu yanlış bilgi, kullanıcıları galeyana getirip gereksiz örgütlenmeye ve gruplaşmalara neden olabilir. Yine aşırı kullanımda bağımlılık yapabilir ve kullanıcıları sosyal hayattan koparıp asosyal bireyler haline getirebilir. Asosyal bireyler gerçek hayata yeterince odaklanamayıp hayati hatalar yapabilirler. Kaliteli vakit geçirmeyi engeller ve konsantrasyon seviyesini azaltır.




KAYNAK

  1. https://www.vargonen.com/blog/wi-fi-nedir-wifi-teknolojisi/#:~:text=Wi%2DFi%20a%C3%A7%C4%B1l%C4%B1m%C4%B1%20%E2%80%9CWireless%20Fidelity,ve%20birbirlerine%20ba%C4%9Flanabilmesini%20sa%C4%9Flayan%20teknolojidir.
  2. https://blog.sikayetvar.com/sosyal-medyan%C4%B1n-kullan%C4%B1m-ama%C3%A7lar%C4%B1-%C3%BCzerine-bir-ara%C5%9Ft%C4%B1rma-f8e1f9173d26