Yetkin Gençler : Yetkinliklerle Donatılmış Yeni Bir Sen
Yetkinlikler, yetkinlikler, yetkinlikler...
Bugün, içerisinde bulunmaktan büyük keyif aldığım bir eğitim programından bahsedeceğim. Muhtemelen birçoğunuz daha önce bu programı duymuşsunuzdur. Öncelikle YetGen'in ne olduğunu, amaçlarını ve eğitimlerini kısaca anlatacağım. Ardından kendi deneyimlerimden yola çıkarak YetGen'i nasıl gördüğümü paylaşacağım.
Nedir bu YetGen ?
YetGen, geçmişi değil geleceği referans alan, yapabileceklerine odaklanan ve toplumsal farkındalığı yüksek bireyleri bir araya getirerek 21. yüzyıl yetkinlikleri doğrultusunda geliştirmeyi hedefleyen bir farkındalık eğitim programıdır. Farklı pencereleri bir arada barındırırken o pencereler doğrultusunda tartışabilmeyi sağlarken kısaca '' yetkin'' bireyler yetiştirmeyi hedeflemektedir. Bu ücretsiz program, lise ve üniversite öğrencilerini kazanmaya yöneliktir ve 14 haftalık bir süreci kapsar. Eğitimlerde kariyer planlaması, sunum teknikleri gibi hayatta her alanda kullanabileceğiniz beceriler öğretilmektedir ayrıca ''Excel'' gibi önemli bir aracı etkin bir şekilde kullanmayı da öğrenme fırsatı sunar. Öyle ki bu eğitimin sonunda kendinizi excel ile modellemeler yapabilir halde bulablirsiniz. Bu program, 2021 Mayıs'ı ile birlikte bir eğitim kooperatifine dönüşerek daha fazla gence ulaşmayı hedeflemiştir ve mezunlarının sayısı oldukça fazladır.
Program, 2015 yılında Prof. Dr. Erhan Erkut'un liderliğinde MEF Üniversitesi ve Mehmet Zorlu Vakfı'nın destekleriyle oluşturulmuştur. 2022 yılında ise ÇEİS(Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası) da programın paydaşları arasına katılmıştır. YetGen'e katılmadan önce belirli aşamaları başarılı bir şekilde geçmek gerekmektedir. Eğer YetGen macerasına dahil olmak isterseniz, yeni dönem kayıtlarını takip etmeniz gerekmektedir. YetGen'in resmi websitesine ulaşabileceğiniz linki sizinle paylaşacağım, isterseniz girip inceleyebilirsiniz.
Kayıt dönemi açıldığında, YetGen sosyal medya hesapları aracılığıyla net bir şekilde süreci duyuruyor. Ben de MZV-MEF YetGen 2022-2. dönem mezunu olarak sizlere aşamaları nasıl geçtiğimi anlatacağım.
Öncelikle 1.aşama için yayınlanan başvuru formunu doldurdum. Bu form, eğitim durumumuz ve hayata bakış açımızla ilgili bazı sorulardan oluşuyordu. 1.aşama formunu doldurduktan sonra, birkaç gün boyunca 2. aşamaya geçip geçmediğimi beklemem gerekti. Ardından, hiç beklemediğim bir anda e-posta kutuma 2. aşamaya geçtiğime dair bir mail geldi. Eğer ilk aşamayı başarılı bir şekilde tamamladıysanız ikinci aşamada bir motivasyon yazısı yazmanız ya da youtube videosu çekmeniz gerekiyor. Ben kendimi, yazarak daha iyi ifade edebildiğimi düşündüğüm için seçim hakkımı motivasyon yazısından yana kullandım.
Daha sonra, tatlı bir mesajla bu harika aileye dahil olduğumu öğrendim ve çok sevindim.
İşte benim YetGen'li olma hikayem tam olarak böyle tatlı bir maille başladı. Daha sonra, sürecin nasıl işleyeceği ve eğitim başlamadan önce yapmam gerekenlerle ilgili bilgilendirici e-postalar aldım. Aynı zamanda liderim ve ekibimle tanışma fırsatı da buldum, bu sayede kendimi daha iyi hazırlayabildim. Hazırlık adımlarını tamamladıktan sonra, ilk eğitim haftası olan Tanıtım Günü'nü beklemeye başladım.
Katıldığım dönemin eğitim programı bu şekilde hazırlanmıştı.
YetGen programında, dersler sırasıyla yetkinlik kazanmamızı sağlayacak şekilde düzenlenmişti. Başlangıçta zaman yönetimi, etkili not tutma gibi temel konularla ilgili bilgilendirilirken, daha sonra girişimcilik gibi daha derinlemesine çalışmayı gerektiren konulara odaklanılıyor. Eğitim sürecinde, her haftanın sonunda sosyal medya hesapları üzerinden "+1 yetkinlik geliştirildi" başlığı altında bir paylaşım yapılıyor. Bu paylaşımlar, gün sonunda motivasyonunuzu desteklemeye yardımcı oluyor.
Süreç boyunca, ödevler aracılığıyla konuların pekiştirilmesi sağlanıyor. Ödevleriniz liderleriniz tarafından kontrol ediliyor ve geri bildirim alarak kendinizi geliştirme olanağı sağlıyor. Derslerde belirli aralıklarla Discord platformuna yönlendiriliyorsunuz ve orada rastgele eşleştiğiniz kişilerle o gün verilen görevleri tamamlıyorsunuz. Herhangi bir sorunla karşılaştığınızda liderleriniz ve teknik ekip, her zaman ulaşılabilir bir noktada bulunarak size yardımcı oluyor.Eğitim sürecinde derslere katılım zorunluluğu var ve her ders için yoklama alınıyor. Derslere katılamayacağınız durumlarda liderinizle iletişime geçerek mazeretinizi belirtmeniz ve yapabileceğiniz alternatifleri öğrenmeniz gerekmektedir. Bu şekilde sürekliliği sağlamak ve programın tamamından en iyi şekilde yararlanmak amaçlanır.
Dersler genellikle Cumartesi günleri planlanmış olmakla birlikte, bazı durumlarda programın yoğunluğu göz önünde bulundurularak Pazar gününe de kayma yapılabilir. Bu tür değişikliklerden önce, liderleriniz tarafından size bilgi verilir ve planlamalar hakkında açıklamalar yapılır. Bu sayede, derslerin zamanında ve düzenli bir şekilde takip edilmesi sağlanıyor.
YetGen ile tanışmak ve bu özel ailenin bir parçası olmak benim için büyük bir mutluluk. Umarım farklı pencerelerden bakabilen ya da bakmak isteyen herkes, bu ailenin bir parçası olabilir. Eğitim süreci boyunca, başaramayacağımı düşündüğüm birçok şeyi başarabileceğimi öğrendim. Cesaretli olup adımlar atmak ve denemek, kapıların bana doğru açıldığını fark etmeme yardımcı oldu. Yetkinliklerin yanı sıra, harika dostluklar kurabilmek ve geniş bir network ağına sahip olabilmek de mümkün oldu. Cumartesi sabahları erken saatlerde uyanmak pek tercih edilen bir durum olmayabilir, ancak YetGen bana cumartesi sabahlarını heyecanla beklemeyi öğretti. Bu programın bana kattığı deneyimler benim için çok değerli.
Günümüz eğitim sistemi birçoğumuzu tatmin etmiyor. Daha farklı beklentiler içinde olan biriyseniz eminim bu program sizin de kalplerinize dokunacaktır. Çünkü bizler aldığımız eğitimlerde bizlerin dinlenmesine değil eğitimi veren kişi her kimse onu dinlemeye ve söylediklerini not almaya çalışmaya alışığız. YetGen'de slido'nun yeri diye ayrı bir yazı bile yazılabilir diye düşünüyorum. Bizler canlı yayında dersi dinlerken aynı zamanda aramızda konuyla ilgili sohbet edebiliyor, yorumlarımız varsa bunları dile getirebiliyor, bekletmeden sorularımızı sorabiliyoruz aynı zamanda onların bizlere yolladığı anketlere katılarak interaktif bir süreç yakalamış oluyoruz. Bu arada belki daha önce belirtmedim ama her ders aynı zamanda Youtube'de paylaşılıyor. Eğitim programına katılamamanız ama dersleri izlemek istemeniz durumunda oradan da takip edebilirsiniz ancak bu eğitimi farklı kılan şey zaten oradaki etkileşimdir.
Tüm bu süreç boyunca her dersin sonunda o gün görmüş olduğunuz ders ile alakalı kaynak paylaşımları yapılmaya devam ediyor. Discord gruplarında da paylaşımlar ve sohbetler ilgi alanlarınıza göre gruplara dağılabileceğiniz şekilde devam ediyor. Ayrıca program sonu muhteşem bir zirveyle taçlandırılıyor. Online olarak gördüğümüz eğitimlerden sonra Zorlu PSM'de gerçekleştirilen zirve sayesinde bir araya gelme fırsatını yaşıyoruz. Akranlarımız ile networking yapma fırsatını bizlere sunan zirve ortamı aynı zamanda birbirinden değerli konuklarla bizleri buluşturarak bütün yorgunluğumuzu atmamızı sağlıyor.
Söylediğim şeyleri toparlayacak olursam bu program, daha yaşanabilir bir dünya için bizleri özellikle sürdülebilirlik konusunda bilinçlendirmeye ve burada gördüğümüz sorunlara yenilikçi çözümler bulabilmemiz konusunda teşvik ediyor. Bizler, gördüğümüz sorunlara takım çalışmalarına dahil olarak çözümler oluşturuyoruz. Ben günümüzde hala çok ciddi sonuçları olan cinsiyet eşitsizliği konusunda bir projenin oluşum aşamasında yer almıştım.
Sonuç olarak, YetGen gibi eğitim programları biz gençleri desteklediği sürece farkındalıklarımızı ve yetkinliklerimizi arttırarak daha yaşanabilir ve daha eşit bir dünya için mücadele etmeyi sürdüreceğiz. Tünelin ucundaki umudun ışığının elimizde olduğu bugünlerde daha yaşanabilir yarınlar için...
Yazımı Mustafa Kemal Atatürk'ün şu sözleriyle bitirmek istiyorum :