Yılanlar Neden Bu Kadar Çoğaldı?
Gerçekten sıcaklar arttığı için mi? Tüm detaylar bu yazıda .
Son dönemde yılan haberleri her yerde karşımıza çıkıyor. Ben de neden bu kadar çok yılan vakası yaşandığını merak edip araştırmaya başladım. İşte öğrendiklerim:
Sıcaklıklar arttıkça yılan vakaları da artmış. Her 1 derecelik sıcaklık artışı, yılan ısırılma riskini yüzde 30 oranında yükseltiyormuş. Yılanların sadece kırsalda yaşadığını düşünüyorduk ama artık şehir merkezlerinde de görülmeye başladılar.
Örneğin, Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde bir sitede yılan görüldü ve bu durum paniğe yol açtı. İtfaiye ekipleri hemen müdahale edip yılanı yakalayarak doğal yaşam alanına geri götürdüler. Benzer vakalar Tekirdağ, Zonguldak ve Düzce’de de yaşandı. Hatta İstanbul’da seyir halindeki bir otomobilin ön camına ağaçtan bir yılan düştü. Aracın sileceklerini çalıştırmasına rağmen sürücü yılandan kurtulamadı.
Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, bu konuda bazı açıklamalar yaptı. Vatandaşlar "Bu yılanların evlerin arasında ne işi var?" diye soruyorlarmış. Aslında yılanlar hep oralardaymış. Kış uykusundan uyandıklarında toprağın altından çıktıklarında karşılaştıkları manzara onları şaşırtıyormuş. Çünkü yaşam alanları iyice daralmış ve evlerin arasında kalan küçük yeşilliklerde yaşam savaşı veriyorlarmış. Bu durum da ister istemez yılanlarla insanları karşı karşıya getiriyor.
Yılanların derilerinde çok fazla duyu reseptörü bulunuyormuş ve bu sayede yerdeki titreşimleri algılayabiliyorlarmış. Ancak bazı yılan türlerinde bu reseptörler yokmuş, bu yüzden insanlarla daha sık karşılaşıyorlarmış. Yılanlar genelde uysal ve yavaş hareket ediyorlar. Ama bu özellikleri yüzünden çoğu kez zararlı ve tehlikeli bir yılan türü sanılıp öldürülüyorlarmış. Hatta yolda aniden durduklarında kötü niyetli sürücüler tarafından eziliyorlarmış. Ayrıca yılanların ve oluklu kertenkelelerin zehirli oldukları gerekçesiyle öldürülmeleri çok sakıncalıymış. Çünkü bu sürüngenler olmasa sokaklarda fareler gezecek ve farelerin sayısı daha da artacakmış.
Yılan görüldüğünde tür tespiti için mutlaka fotoğraf veya video çekilmeliymiş. Dış mekanlarda sürüngenler insanı görünce kaçar, ancak ev içinde görüldüğünde ilgili kurumlara haber verilmeliymiş. Eskiden daha çok köylerde, kırsalda görülen yılanlar artık şehirlerde de karşımıza çıkıyor. Yaşam alanlarını aldığımız için sadece sürüngenler değil, domuzlar, tilkiler, kirpiler, sansarlar, porsuklar ve sincaplar gibi pek çok yaban hayvanıyla da karşılaşacağız. Tepelerin taş, makiliklerin çalı çırpı gözüyle bakılarak tahrip edildiği günümüzde, yaban yaşamının şehrin içinde olması kaçınılmaz.
Özetle, yılanlar ve diğer yaban hayvanları için yaşam alanlarının daralması, onların şehirlerde daha sık görünmesine neden oluyor. Biz de bu durumun farkında olmalı ve yaban hayatına saygı göstermeliyiz.