YİN YANG NEDİR
Her şeyin ayrılmaz ve çelişkili karşıtlar olarak var olmasıdır.
İlke, milattan önce 3. yüzyıla hatta daha öncesine dayanır ve Çin felsefesinde, Çin tıbbında ve genel olarak kültürde temel bir kavramdır.
Yin ve Yang sembolünün gösterdiği gibi, her iki taraf da özünde diğerinin bir unsuruna sahiptir (küçük noktalarla temsil edilir). Her iki kutup da diğerinden üstün değildir ve birinin artması diğerinde buna karşılık gelen bir azalmayı beraberinde getirdiğinden, uyumun sağlanabilmesi için iki kutup arasında doğru bir dengenin sağlanması gerekir.
Evrenin nasıl oluştuğu, enerjisini nereden aldığı ve sahip olduğu dengeyi milyarlarca yıldır nasıl koruyabildiği; insanlık tarihi boyunca merak edildi. Bu üç sorunun cevabını yüzyıllar boyu arayan kadim uygarlıklar, birçok kuram geliştirdi ve bu kuramların bazıları zaman içerisinde değişimlere uğrayarak bugünlere kadar ulaştı. Yin Yang da bunlardan biri. Kökenlerinin MÖ 3000’li yıllardan bile daha eskiye dayandığı düşünülen bu felsefeyi, ters bir “S” harfinin ayırdığı siyah-beyaz renklerdeki sembolünden tanıyoruz.
Genellikle “Her kötülüğün içinde bir iyilik, her iyiliğin içinde bir kötülük vardır.” cümlesiyle açıklanan Yin Yang felsefesi, aslında içerisinde çok daha derin anlamlar barındırıyor ve evrendeki her şey, Yin Yang kuramı ile açıklanabiliyor.
Yin; kutupların dişil, pasif, siyah, karanlık, soğuk tarafını temsil eder. Yang ise diğer kutuptaki eril, aktif, beyaz, aydınlık ve sıcağın karşılığı. Yin ve Yang kuramı; bize bir kutbun, ancak diğeriyle bir aradayken anlamlı olabileceğini söyler.
Çünkü bu kutuplar, birbirlerini iterken aynı zamanda çeker ve eşsiz bir denge içerisindeki dönüşümle anlam kazanırlar. Ölüm artık söz konusu olmadığında yaşam da anlamını yitirir veya yaşamın içerisinde barındırdığı derin anlamları kaybettiğimizde ölüm bizim için artık sıradanlaşır.
Ölüm ve yaşam arasındaki kusursuz denge, canlılığın devamını sağlar. Her gelecek, bir geçmişin varlığına mecburdur; her geçmiş de sadece bir gelecekte var olabilir.
Çin inanışına göre insanın içinde olan yin-yang evrenin içinde olan yin- yang ile aynıdır. Özellikle Tao düşüncesi insanın evren, evrenin de insan olduğunu savunmaktadır. İnsan bedeni , evrenin temel bileşenlerinin; Çin’in kutsal değerlerinin; gök ile yer arasındaki etkileşimin bir haritasıdır ve evrendeki tanrı ve tanrıçalarının barınağıdır bu düşünceye göre.
Evrenin kopyası olan insan, evreni anladıkça kendini anlayacaktır. Ve kendi içindeki umutları, korkuları, inişleri, çıkışları bilen insan, evreni bilecektir. Evren insanı, insanda evreni kapsadığından birindeki denge diğerindekini de sağlayacaktır Çin düşüncesine göre. Yani eğer insan dengeliyse evren de dengeli, evren dengeliyse insan da dengelidir. Tam tersi durumda, birinin dengesizliğinde, diğerinin de dengesi bozulacaktır.
https://www.worldhistory.org/trans/tr/1-11596/yin-ve-yang/
https://mibosowellbeing.com/yin-yang-nedir-ve-neyi-temsil-eder/
https://www.aktiffelsefeadana.org/yin-yang-felsefesi/