Yunan Mitolojisine Ait Özgün Çiçek: Şakayık

Şakayık çiçeğinin hikayesi ve özellikleri.

Yaygın adıyla Paeonia olarak bilinen Şakayık çiçeğinin bulunduğu familyanın adı Paeoniaceae familyasıdır. Şakayık oldukça özgün bir çiçektir çünkü bulunduğu familyanın tek üyesidir. 1830 yılında Friedrich K. L. Rudolphi tarafından sınıflandırılmıştır. Onlara en yakın görülen tür, daha sonra Ranunculaceae familyasıyla birleştirilmiştir. Dolayısıyla Paeonia tekrardan familyasının tek üyesi konumuna geri dönmüştür. Kuzey Amerika, Asya ve Güney Avrupa bölgelerinde daha yaygındır. Yaklaşık 33 farklı çeşidi bulunmaktadır.

Şakayık çiçeğinin hikayesi Yunan Mitolojisi'nden gelir. Paeon bir şifa tanrıçası olan Asclepius'un öğrencisidir. Bu tanrıça onu ormana gidip şifalı bitki bulması konusunda görevlendirir. Paeon hamile kadınların çektiği ağrıları dindirmek adına şakayık çiçeğini arar. Asclepius oldukça kıskanç olduğu için Paeon'un bulduğu çiçek yüzünden ona zarar vermesini engellemek adına Zeus harekete geçer. Onu bir şakayık çiçeğine çevirerek Asclepius'un gazabından kurtarır. O günden sonra çiçek Paenoia adını alır.

Şakayık bitkisi nisan, mayıs ve haziran aylarının olduğu periyotta çiçeklenir. Üretimi için başvurulan yöntemler ise çoğaltma ve üretme yöntemlerinin yanı sıra en yaygın olanı aşılamadır. Bunun nedenini basitçe ifade etmek gerekirse tohumu ekildikten tam 2 yıl sonra çimlenmeye başladığı için aşılama yöntemi daha çok tercih edilmektedir denilebilir. Yanyana çok sık bir biçimde dikilmesi önerilmez. Kökleri çok uzun olduğu için 90 cm civarında mesafe bırakılması tercih edilir. Bitkinin kökleri daima nemli ve serin kalmalıdır. Genelde yüksek rakımlı bölgelerde yetiştirilmesi tercih edilir. Şakayık çok dayanıklı bir bitkidir ancak kışın donlardan korunması çok önemlidir. İlkbahar mevsiminde ise gübrelenip güçlendirilebilir.



KAYNAKÇA: https://www.petalrepublic.com/peony-season/

GÖRSELLER: https://www.evimdergisi.com.tr/sakayik-cicegi-bakimi-nasil-yapilir/