Yurtdışında Eğitim: Bir Öğrencinin Gözünden Dikkat Edilmesi Gerekenler
Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Günümüzde yurtdışında eğitim görmek birçoğumuzun hedefleri arasında. Lisans, yüksek lisans veya doktora için yurtdışına çıkmak ve eğitim görmek eskiye kıyasla daha gerçekçi bir hedef olsa da bunun için dikkat edilmesi gereken oldukça fazla nokta var. Bu yazıda benim bu süreçte dikkat ettiklerim ve keşke önceden bilseydim dediğim noktaları toparladım.
Okulları Erken Araştırmaya Başlayın
İlk ve en önemli adım, üniversiteleri ve programları mümkün olduğunca erken aramaya başlamak. Birçok öğrenci için bu sürecin ne kadar sürdüğünü içine girmeden tahmin etmek oldukça zor ancak ne kadar erken başlarsanız kafanızda o kadar az soru işaretiyle süreci devam ettirirsiniz. Okulların başvuru tariherinin birbirinden çok farklı olmasının yanı sıra bazı okullardaki sınırlı kontenjanlar erken başvuruyla şansınızı arttırmanızı sağlar. Bu yüzden, yurt dışında eğitim görme konusunda ciddiyseniz okulları aramaya erken başlamanız istediğiniz ülkede ve istediğiniz okulda okuma ihtimalinizi arttırır.
Programların İçeriklerini Kontrol Edin
Üniversitelerde başvurduğunuz bölümlerin aynı olması, sundukları programların aynı olduğu anlamına gelmez. Eğer başvurduğunuz bölümün içeriğini ve size sunabileceği dersleri kontrol etmezseniz, kendinizi ilgi alanlarınızla uyuşmayan bir programda bulabilirsiniz. Bu sebeple, “nasıl olsa yurtdışında okuyacağım” mentalitesinden çıkıp alacağınız dersleri ve içeriklerini kontrol etmeniz, hatta gerekirse profesörleri ve çalıştıkları alanları araştırmanız geleceğiniz için güzel bir yatırım olacaktır.
Eğitim ve Yaşam Maliyetleri
Yurt dışında eğitim almanın en büyük engellerinden biri de maliyetler. Bu noktada dikkat edilmesi gereken ciddi birkaç nokta bulunuyor. Yurtdışında eğitime ve yaşama yaptığınız yatırım ülkeden ülkeye, şehirden şehre, hatta okuldan okula ciddi değişkenlik gösterebilir. Eğer belli noktalara dikkat ederseniz yurtdışında okumak sandığınız kadar maliyetli bir süreç olmayacaktır. Dikkat etmeniz gereken bazı noktalar:
Öğrenim Ücretleri: Almanya, Norveç gibi bazı ülkeler ücretsiz veya düşük maliyetli eğitim sunarken, ABD ve İngiltere gibi ülkeler ciddi seviyede yüksek eğitim ücretlerine sahiptir.
Yaşam Maliyetleri: Büyük şehirler veya turistik kesimlerde yaşam maliyeleri oldukça yüksek fakat küçük şehirler çoğu zaman bütçe açısından öğrenci dostudur.
Bloke Hesaplar: Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da bloke hesaplar. Almanya gibi bazı ülkelerde uluslararası öğrencilerin geçimlerini sağlayabildiklerini kanıtlamak için bir banka hesabına belirli bir miktar para yatırmalarını gerektirir. Bloke hesaplara genelde para 1 yıllık yatırılır ve öğrenciler belli miktarları aydan aya banka hesaplarından çeker. Bu noktada bloke hesap dışında farklı seçenekler de var fakat vize alabilmeniz için en garanti seçenek maalesef bloke hesap.
Burs Seçeneklerini Erken Araştırın
Öğrencilerin yaptığı en büyük hatalardan biri burs aramak için kabul mektubu alana kadar beklemek. Birçok bursa üniversiteye kabul almadan önce başvuru yapmak gerekiyor. Öğrenciler genellikle bunu bilmedikleri için burs kazanma ihtimalleri başlamadan bitmiş oluyor. Bu nedenle, burs alma şansınızı artırmak için mümkün olduğunca çok sayıda bursa, erken tarihlerde başvurun.
Vize Başvurunuzu Son Dakikaya Bırakmayın
Bir üniversiteden kabul almak işin maalesef sadece başlangıcı. Yurtdışına taşınmak için ihtiyacınız olan öğrenci vizesine kavuşmak bazen aylar sürebilir. O yüzden, vize işlemlerinizi erkenden başlatmanız vizenizin vaktinde size ulaşması için oldukça önemli.
Yurtdışında eğitim almak için çıkılan yol büyük bir adım ama bu süreci doğru planlamazsanız, stresli ve karmaşık bir hale gelebilir. Yukarıda belirttiğim adımlar benim sürecimdeki deneyimlerimden yola çıkarak önemli olduğunu düşündüğüm noktalar. Umarım bu adımlara dikkat ederek yurtdışında eğitim sürecinizi çok daha sorunsuz ve verimli bir şekilde yönetebilirsiniz!