Yürüyen Ceset Sendromu(Cotard's Syndrome)

Var olmadığımı biliyorum ama yok olduğumu anlamıyorlar.

Yürüyen Ceset Sendromu, Cotard's Syndrome olarak da adlandırılır. Bu sendroma sahip olan insanlar bedenlerinin çürümeye başladığına inanarak öldüklerini beyan ederler. Bazı vakalarda ise bazı parçalarının aslında hiç var olmadıklarını iddia ederler. İç organlarının işlevlerini yitirdiğine ve vücutlarının çürümeye başladığına inanırlar.

ABD'de 2008 yılında kayıtlara geçen bir dosyada, 58 yaşındaki bir kadının yakınlarının 911'i aramasıyla bu vaka karşımıza çıkmaktadır. Sendroma sahip olan bu kadın kendisinin bozuk balık gibi koktuğunu iddia ederek morgda ölüler ile birlikte vakit geçirip uyumak istediğini dile getirmiştir. Dünya çapındaki kayıtlarda 200 civarı bilinen vaka bulunmaktadır. Kayıtlardaki hastalar yemek yemeye, bir şeyler içmeye, konuşmaya, fiziksel aktivitelere karşı isteksizlerdir. Organlarının var olmadığını ve kendilerinin de ölü olduklarını savunarak bu gibi yaşamsal fonksiyonlara ihtiyaçlarının olmadığını belirtmişlerdir.

Sendroma yol açan sebepler tam olarak bilinmese de sendroma sahip olan kişilerin ortak bulguları şunlardır;

*Demans

*Epilepsi

*Kronik Uyku Sorunları

*Nörolojik Hastalıklar

*Ensefalopati

*Parkinson

*Felç

*Migren

50'li yaşların başında ortaya çıkan bu sendrom depresyon, anksiyete, şizofreniye sahip olan veya bu bulgularda geçmişi olan insanlarda görülür.

Çok nadir görülen bir sendrom olmasına rağmen uygun tedaviyle iyileşmeler görülmektedir. Tedaviye başlamadan önce hastalığa yol açan alt problemler belirlendikten sonra tedavi, meditasyon ve konuşma terapisi gibi medikal olmayan işlemlerle bir yol izlenir. Daha sonra tedaviye verilen olumlu ve olumsuz cevaplar bazında antipisikotik, anksiyetik ve antidepresan etkili ilaçlarla medikal tedaviye başlanır.

Hastanın yakın çevresi bu dönemde olabildiğince anlayışlı olup desteklerini eksik etmeyerek yanlarında olmalıdır. Söylenenlere inanarak aşağılamadan dalga geçmeden yalnız olmadıklarını belli etmeleri gerekir. İyileşmeleri için düzenli takip ve gözlem önemlidir.