Zambakgillerden Lale

Geçmişten günümüze birçok konularda yer almış ve İstanbul’un simgesi haline gelmiş bir çiçektir.

Lale (Tulipa), zambakgiller (Liliaceae) familyasından Tulipa cinsini oluşturan güzel çiçekleri ile süs bitkisi olarak yetiştirilen, soğanlı, çok yıllık otsu bitki türlerinin ortak adıdır.

16. yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman tarafından Hollanda Kralı'na gönderilen laleler, ilk başta Hollandalıları ve kısa zaman içerisinde tüm Avrupalıları hayranlık içinde bırakmışlardır. Böylece günümüze kadar dünyanın en fazla lale üreten ülkesi Hollanda olmuştur.

 Eylül - Kasım aylarında dikimleri yapılır. Çiçeklenme zamanı olarak da yine türlere bağlı olarak Şubat - Mayıs aylarıdır.

Her lale renginin bir anlamı vardır.

Dünyada yaklaşık olarak beş bin adet lale çeşidi vardır.

Lalelerin Renklerinin Anlamları

Kırmızı Lale Çiçeği Anlamı: Aşk ve tutkuyu sembolize ettiği için birine ‘Seni seviyorum’ demenin en güzel yollarından biridir.

Sarı Lale Çiçeği Anlamı: Adına şarkılar şiirler yazdıracak kadar güzel olan bu çiçekler önceden umutsuz aşk ya da ayrılık anlamları taşırdı şimdi ise neşe, enerji ve güzel zamanların yaklaştığı haberi verir.

Turuncu Lale Çiçeği Anlamı: Mutluluk, sıcaklık, yüksek enerji ve hayranlığı ifade ederler.

Ferhat İle Şirin’e Konu Olan Lalenin Hikayesi

Uzun bir geçmişi olan lalenin hikayesi de Ferhat ile Şirin’i anlatır. Hikayeye göre, Şirin’in aşkından kendini çöllere vuran Ferhat, aşkı uğruna göz yaşları içinde yol almaktadır. Her döktüğü gözyaşı damlası, çöle düştüğünde kırmızı laleye dönüşürmüş. 

https://www.cicekal.net/blog/lale-ciceginin-anlami/

http://www.ibb.gov.tr/istanbulunlalesi/bilgiler.htm

https://www.kalitecicek.com/blog/lale-cicegi