ZODIAC

Tam 37 cinayetten sorumlu tutulan Zodiac Katili, FBI ajanlarını en çok meşgul eden seri katil olabilir.

Özellikle filmleri ile duyurulmuş, dünyaca ünlü seri katil Zodiac...

Zodiac, 1960'lı yıllarda işlenen seri cinayetler ve bu cinayetlere hitaben gazetelere şifreli mesajlar göndermesiyle tanınan, herkese korku yaşatan Kuzey Kaliforniya'da faaliyet göstermiş bir seri katildir.

Aralık 1968 ve Ekim 1969 yılları arasında Kaliforniya ve San Francisco'da, yaşları 16 ve 29 arasında değişen dört erkek ve üç kadının Zodiac tarafından öldürüldüğü bilinmektedir.

İşlediği cinayetler sonrasında San Francisco Körfez Bölgesi'ndeki yerel gazetelere mektuplar göndermiş, bu mektuplarda genellikle kaç kişiyi öldürdüğünden ve cinayet anından bahsetmiştir. Mektuplarına sık sık "This is the Zodiac speaking..." diye başladığından, katilin adı Zodiac olarak anılır.

Gönderdiği bu mektupların dördü şifreli olmak üzere, şimdiye kadar sadece iki tanesinin içerdiği şifreler çözülebilmiştir. Emniyet güçleri tarafından yapılan birçok soruşturmaya rağmen katil hakkında somut bir delile ulaşılamamıştır.

Zodiac'ın gazetelere gönderdiği mektuplarda toplam cinayet sayısı 37 olsa da, araştırmacılar tarafından ancak yedi cinayet kurbanı Zodiac'la ilişkilendirilmiştir. Cinayet kurbanlarından ikisi hayatta kalmıştır.

1 Ağustos 1969'da, katil tarafından yazılmış üç mektup yerel 3 gazeteye gönderildi. Üç mektup da neredeyse birbiriyle aynıydı ve üçü de Lake Herman Road ve Blue Rock Springs cinayetlerini övüyor, hayranlığını bildiriyordu. Her mektupta 408 sembolden oluşan bir şifreli kısım bulunmaktaydı ve eğer bu şifre çözülürse, katil kimliğinin ortaya çıkacağını söylemekteydi. Ayrıca bu üç mektubun, üç gazetenin de ilk sayfasında yayımlanması gerektiği, yoksa bütün bir hafta boyunca bir düzine insan öldüreceği yazılıydı.

Chronicle gazetesi sonraki gün baskısında şifreli bölümün bir kısmını dördüncü sayfasında yayımlamıştı. Yine aynı sayfada Vallejo Polis Şefi E. Stiltz tarafından söylenen "Bu mektupların katil tarafından yazılıp yazılmadığından emin değiliz" cümlesi yer almış, bu nedenle katil olduğunu ispatlayabileceği ikinci bir mektup göndermesi istenmişti. Bu yazıya rağmen katil ikinci bir mektup göndermemişti. Daha sonraları Chronicle gazetesi şifreli bölümün tamamını yayımladı.

7 Ağustos 1969'da The San Francisco Examiner gazetesine ikinci bir mektup geldi. Bu sefer mektubun başında bir selamlama cümlesi vardı: "Dear Editor, This is the Zodiac speaking."(Sayın Editör, Zodiac'la konuşmaktasınız), bu cümleyle katil ilk kez bir isim kullanmıştı. Bu mektup, Chronicle gazetesindeki Polis Şefi E. Stiltz'in, cinayetler hakkında katilin inandırıcı kanıtlar sunması talebine karşılık yazılmıştı. Mektupta cinayetler bütün detaylarıyla anlatılmıştı. Ayrıca mektupta, polislerin ancak şifreli mesajları çözünce katilin ismini öğrenecekleri de yazılıydı.

8 Ağustos 1969'da, California'dan Donald ve Bettye Harden katil tarafından yollanan, 408 sembolden oluşan şifreli mesajı çözebildi. Mesajda hiçbir isim bulunmamaktaydı. Mesajda yazdığına göre katil, öldürdüğü insanların cennette kendisine hizmetkar olacağına inanıyordu. Katil ismini söylemeyeceğini yazmıştı, ismini söylediği takdirde bu onun köle koleksiyonu yapmasının önünü kesecekti.

Zodiac katilinin en önemli yanı ise 60 yıl geçmesine rağmen hala kimliği bulunamamıştı.

Ta ki son zamanlarda FBI'n yaptığı belli araştırmalara kadar.

Zodiac'ın gönderdiği bir türlü çözülemeyen şifreli mektuplar katilin kimliğini ortaya çıkaramayacakmış gibi dursa da davanın peşini bırakmayan emekli polis ve FBI ajanlarından oluşan bir grup, ufak bir detayla katilin kimliğini buldu.

FBI ajanları ve emekli polisler, uzun süren araştırmalarının ardından Zodiac katilinin 208 yılında hayatını kaybeden Gary Francis Poste olduklarını düşündüler.

Adli kanıtlara bakarak bu sonuca ulaştıklarını söyleyen Case Breakers ekibi, Zodiac Katili'nin alnındaki yara izlerinin, Poste'nin alnındakilerle birebir örtüştüğü ileri sürüyor.

Zodiac Katili'nin gönderdiği anagramları çözmeye çalışan Case Breakers, bu anagramları anlamak için Gary Francis'in yaşantısından destek alabileceklerini düşünüyor.

Case Breakers'ın bu açıklamasının ardından FBI hala bir açıklama yapmasa da araştırma ekibi eriştikleri sonuç konusunda oldukça emin.