12 Sayısının Gizemi
12 sayısı zaman ölçümünde, mitolojide ve dinde olmak üzere birçok alanda karşımıza çıkar. Peki neden?
Nümeroloji, evrenin ve olayların bir sayısal düzen ve anlam içerdiğini öne süren okült bir disiplindir. Bu alan evrendeki hiçbir şeyin rastlantıya dayanmadığını, her şeyin belirli bir matematiksel veya sayısal yapı ile oluştuğunu varsayar. Çoğu insan, bu sayılardan yararlanarak kendi yaşamlarına yön verirler. Örneğin; 13 sayısı genel olarak uğursuzluk sembolüdür, Çin için 4 ölüm demektir. Peki ya hayatımızın her evresinde karşımıza çıkan ama fark etmediğimiz 12 sayısı? On iki, eksiksizlik ve tamlık anlamına gelir çünkü 1 (başlangıç) ve 2'nin (çiftlik) birleşimiyle bir denge oluşturur.
Antik zaman insanları, gördükleri şeyler ile felsefi bağ kurarak hayatı anlamdırmaya çalışmışlardır. Astronomiye önem vermişler ve güneşin gökyüzündeki yıllık hareketinden yola çıkarak zodyak denen bir göksel koordinat sistemi oluşturmuşlardır. Zodyakta güneşin doğuşundaki konumlarına göre adlandırılan ve her biri bir takımyıldızından oluşan 12 burç yer alır. İnsanlar bu takımyıldızlarına bakıp eski olaylardan yola çıkarak yeniyi yorumlamışlar, hatta hava durumunu tahmin etmişlerdir. Eski uygarlıklar, 24 saatlik günü ikiye bölerek günü 12 saat gündüz 12 saat gece olarak belirler. Gündüz ve gece arasındaki denge yine 12 ile sağlanmış olur.
Şu an Çin'in ve eski Türk uygarlıklarının kullandığı hayvanlı takvimde 12 hayvan yer alır. Her yıl bir hayvanı temsil eder yani takvim 12 yılda bir yenilenir. 2025 yılan yılında yer alır ve tekrar yılan yılı olması için 12 yıl geçmesi gerekir. Takvimde at, tavşan, ejderha gibi hayvanlar yer alır ve hayvanlara karakteristik özellikler verilmiştir. Ejderha, talih ve zenginlikle anlamlandırılır. Bu yüzden Ejderha yılının bolluk ve bereketle geçeceğine inanılır.
Yunan Mitolojisinde, "On iki Olimposlu" olarak adlandırılan 12 tanrı yer alır. 12 sayısının Yunan Mitolojisinde kullanılması, sadece tanrıların sayısal bir toplamı değil, aynı zamanda evrendeki düzenin, uyumun ve tamlığın bir yansımasıdır. Kaos ve düzen arasındaki dengeyi 12 sayısında bulmuşlardır. Mitolojik hikayeler aracılığıyla bu düzen kavramı, tanrıların işlevleri ve insan yaşamına etkileri üzerinden aktarılmıştır. Ayrıca, Yunan Mitolojisi'ne göre Herakles'in yerine getirmesi gereken 12 görev vardır.
Eski İsrail'deki 12 kabile, bir topluluk içindeki farklılıkların birliğini temsil eder. Hz. İsa'nın 12 havarisi vardır. Bu, öğretileri yaymak ve birliği temsil etmek amacıyla bir grup oluşturur.
Türkiye'de ise 12 sayısını en eski tarihi yapı olarak bilinen, Şanlıurfa'da bulunan Göbeklitepe'deki 12 sütunda görebiliriz. Bu sütunlar ve üzerlerindeki işlemelerin bazılarının anlamı açıklansa da çoğu hala gizemini korumaktadır.
12 sayısı; zaman ölçümünde, mitolojide ve dinde olmak üzere birçok alanda düzen, uyum ve tamlık sembolü olarak karşımıza çıkar. Yaşamın döngülerini ve insan yaşamındaki düzeni vurgular ve evrensel bir uyum içinde olduğumuzu sembolize eder.