17 Ağustos Depreminde Yıkılmayan Yer "TAVŞANCIL"

Bir Belediye Başkanı bir beldenin hayatını nasıl kurtarır? sorusunun cevabına güzel bir örnek

Daha önceleri köy olan Tavşancıl, 21 Aralık 1987 tarihinde Gebze'ye bağlı bir beldeye dönüştürülmüştür. Beldenin 1989-2002 tarihlerinde görev yapan belediye başkanı Salih Gün'dür. Salih Gün'ün belde için hazırladığı imar planı sayesinde 1999 depreminde herhangi bir can kaybı olmamıştır. Tavşancıl bugün Dilovası'na bağlı bir mahalledir. Şehir yaşamının kasvetli ve kalabalık yapısından farklı olarak burası yeşillik içinde ve sakindir.

17 Ağustos 1999 depremi İzmit körfezinde büyük can kayıplarına neden olmuştur. Ancak Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın tam üzerinde yer alan bir yerleşim yeri depremden neredeyse hiç etkilenmemiştir. Bu yerleşim yeri "Tavşancıl". Peki Tavşancıl depremden neden etkilenmedi?

1989 yerel seçimlerinde Salih Gün belediye başkanı seçilmiştir. Kocaeli Üniversitesi'nden bilim insanları getirerek bölgede analizler yaptırmıştır. Bilim insanlarının hazırladıkları raporda deprem riskine dikkat çekilmektedir. Çünkü Tavşancıl Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın tam üzerinde yer almaktadır. Prof. Dr. Uğur Kaynak zemin etüt raporunu hazırlayanlardan birisidir. Ona göre Tavşancıl'ın depremden etkilenmemesinin nedeni zeminin önemli oranda sağlam olması ve Tavşancıl Belediyesi'nin uygulamalarıdır. Belediye Başkanı Salih Gün bilimsel raporları dikkate alarak bir imar planı hazırlamıştır. O dönem bu imar planlaması halk arasında tartışmalar yaratmıştır. Planı destekleyenler olduğu gibi karşı çıkanlar da olmuştur. Salih Gün'ün kızı babasının arkadaşlarından küsenler, konuşmayanlar olduğunu dile getirmiştir. Belediye tepkilere rağmen geri adım atmamıştır. Salih Gün kendi akrabalarına ve belediye meclis üyelerine rağmen taviz vermemiştir. Bu plana göre çok katlı binalara ruhsat verilmemiştir. Salih Gün'ün babası bir kat daha çıkmak istemesine rağmen kendi babasına bile izin vermemiştir. "Burası deprem bölgesi olmaz" demiştir.

17 Ağustos Depremi'nde resmi rakamlara göre 18 bin 373 kişi hayatını kaybetmiştir. 364 bin 905 konut ve işyeri hasar görmüştür. Tavşancıl'da ise tek bir insanın burnu bile kanamamıştır. Mahalle sakinleri evlerinin yüksek olsaydı yıkılacağını dile getirmişlerdir. Tavşancıl'ın hiç etkilenmemesi o dönem ilgi çekmiş ve örnek olarak gösterilmeye başlanmıştır. Salih Gün "İnsan kaybetmektense oy kaybetmeyi yeğlerim" demiştir.

Mahalle sakinleri 2000'lerden sonra imar denetimlerinin eskisi gibi sağlam olmadığını dile getirmişlerdir. Salih Gün milletvekili olduktan sonra Tavşancıl'a gelen belediye başkanı aynı şekilde sıkı tutmamıştır. Daha çok oy gelsin diye mahalle sakinlerini serbest bırakmıştır. Mahalle sakinleri bundan sonraki depremler için endişe duyduklarını dile getirmişlerdir.

Salih Gün 30 Ocak 2022 yılında vefat etmiştir. Bir belediye başkanı bir beldenin hayatını nasıl kurtarır? sorusunun cevabı için çok güzel bir örnek oluşturmuştur.