Deprem Bölgesinde Hipotermi Riski ve İlk Yardım

Deprem bölgesindeki en büyük tehlikelerden biri hipotermidir. Vücut ısısı 35 derecenin altına düşmemeli!

Deprem bölgesinde gerek göçük altında kalanlar gerekse dışarıda sabahlamak zorunda kalanlar için büyük bir tehlikedir HİPOTERMİ.

a.Hipotermi nedir?

Hipotermi, vücut ısısının 35°C altına düşmesidir. Vücudumuz sürekli olarak çalışmaktadır ve bu çalışma için de ısıya ihtiyacı vardır. Eğer uzun süre soğukta kalınırsa vücudun ısısı düşecek ve vücut depoladığı enerjiyi kullanacaktır. İşte bu duruma hipotermi denir.


b.Hipotermi Nedenleri Nelerdir?

-Soğuk bir ortamda uzun süre bulunmak

-Soğuk suda uzun süre bulunmak veya soğuk bir suda yüzmek

-Hava koşullarına uygun şekilde giyinmemiş olmak

-Alkollü olmak (İlk başlarda ısınmış hissettirse de damarları genişlettiği için bir süre sonra üşümeye başlatacaktır)

-Yetersiz ve düzensiz beslenme sonrası oluşan aşırı yorgunluk vb. durumlarda hipotermi olabilirsiniz.

!!!Şu an 10 ilde çadırı olmayan, giyecek montu veya battaniyesi olmayan binlerce hatta milyonlarca insan sokaklarda bu tehlike altındalar. Üstelik sadece onlar değil. Maalesef ki yetersiz olduğu depremzedeler tarafından söylenen AFAD ve diğer yardım güçlerinden dolayı henüz ulaşılamamış binalar var. O binalarda göçük altında kalanlar da hipotermi tehlikesi altındalar.

Hipotermi Belirtileri Nelerdir?

Öncelikle elbette titreme belirtilerin başıdır. Üşüme ve vücut ısısının düşmesi ile oluşan el,kol ve ayaklardaki uyuşmalar, konuşmadaki problemler, soğuk kaynaklı damarların daralması ile soluk alışverişinin hızlanması diğer belirtilerdir. Daha sonra ise bilinç bulanıklığı, kalp ritminde artma ve tansiyon yükselmesi olabilmektedir. Bunlar elbette hafif düzeydeki hipoterminin belirtileridir.

Orta şiddetli hipotermide ise, titreme yoktur. Bilinç tamamen gitmek üzereyken kalp ritmi, solunum hızı ve tansiyon düşüktür. İşler kötüleşir de şiddetli hipotermiye geçildiğinde ise refleksler tamamen kaybolur. Solunum ve kalp durması meydana gelebilir.


En Yüksek Hipotermi Risk Grubu Kimlerdir?

Bebekler, çocuklar, yaşlılar, diyabet ve hipotiroidi olanlar, vücudunda özellikle omurilik zedelenmesi olanlar, beslenmede yetersiz kalanlar ve bazı ilaçları kullanan bireyler en yüksek risk grubundadırlar.


Hipotermide Acil Tıbbi Müdahale Gelene Kadar İlk Yardım Nasıl Olmalıdır?

Hipotermi riski olan bir kişi mutlaka hastaneye ya da bir sağlıkçıya başvurmalıdır. Fakat depremzedeler gibi o an imkanı olmayan ya da sağlıkçıları beklemek zorunda olanlar, yardım gelene kadar belli başlı ilk yardım uygulamaları yapabilirler.

Bireye aşırı sert ve ani hareketler yapılmamalıdır. Özellikle şiddetli hipotermide bu, kalbi durdurabilir. Nazik olunmalıdır.

Üzerindeki ıslak veya soğuk giysiler nazikçe çıkarılmalı ve sıcak tutacak kazaklar, montlar giydirilmelidir.

Birey soğuk bölgeden olabildiğince uzaklaştırılıp, sıcak ve kuru bir alana götürülmelidir. Eğer deprem bölgesinde iseniz en azından rüzgârdan ve yoğun soğuktan saklanabileceğiniz yerlere gitmelisiniz. Açık alanda durmak zorunda iseniz kalın battaniyeler ile soğuğu kesip, vücut ısısını yükseltebilirsiniz.

Bireyi ısıtmak için sıcak su, elektrikli çok sıcak battaniyeler veya elektrikli soba gibi ani sıcaklık veren ürünler kullanılmamalıdır. Bu hem cildine zarar verir hem de kalbin durmasına neden olabilir.

Bireyin bilinci yerinde ve yutma güçlüğü çekmiyor ise kafeinsiz ve alkolsüz, tatlı, ılık içecekler verilebilir. Aynı zamanda ılık havlularla göğüs, boyun ve kasık bölgelerine sıcak kompres yapılabilir.

!!!Sıcak kompresler sadece göğüs, boyun ve kasığa yapılmalıdır. Eller, kollar ve ayaklara yapılan kompres, soğuk kanın beyne ve kalbe gitmesine ve dolayısıyla vücut ısısının daha da düşmesine neden olabilir.

Bireyin özellikle el ve ayaklarında soğuk ısırığı olabilir. Kendisi o durumda iken bunu hissetmeyebilir. Fakat renk değişiminden yanındakiler anlamalı ve asla ovmamalı, masaj yapmamalıdır. O bölgelere yoğun ısı tutulmamalıdır. Uyuştuğu ve hatta donmaya yakın olduğu için kişi bunu hissetmez ve yanmasına sebep olunabilir.

Deprem Bölgesi Hava Durumu Nasıl?

Kahramanmaraş'ta gündüzleri bile kış şartları sebebiyle hava soğuk. Geceleri ise bir hafta boyunca -7° seviyelerine kadar düşeceği Meteoroloji Genel Müdürlüğü resmi sitesinde yazmaktadır. Elbette bazı ilçeleri, köyleri ve yüksek rakımlı yerleri çok daha soğuk olacaktır.

Gaziantep şehri de yine kış şartları sebebiyle oldukça soğuk. Bir haftalık hava durumunda geceleri ısının -6° civarlarına düşeceği gösteriliyor.

Hatay ve Adana şehirleri gündüzleri ve geceleri Gaziantep ve Kahramanmaraş'a kıyasla biraz daha sıcak. Belki de biraz daha az soğuk demeliyim.

Adıyaman, 5 gün içerisinde gündüzleri 1 derece ile 6 derece arası, geceleri ise -4 derece ile -8 derece arasında görünüyor.

Malatya ise Meteoroloji Genel Müdürlüğü'ne göre en soğuk şehirlerden. Öyle ki geceleri -8° olan sıcaklığın -12° olarak hissedileceği sitelerinde yer alıyor.