2. ve 3. Gün: United Cup

2024 United Cup heyecanı, Avustralya'nın Perth ve Sidney kentlerinde devam ediyor.

2024 tenis sezonunun ilk turnuvası United Cup, Avustralya’nın Perth ve Sidney kentlerinde devam ediyor. Toplam altı grubun olduğu turnuvada Grup A ve C maçları devam ederken diğer gruplar turnuvanın ikinci ve üçüncü günlerinde boy gösterdi.

30 Aralık 2024, Perth

Çekya vs. Çin (Grup E)

Marketa Vondrousova vs. Qinwen Zheng:

Günün açılış maçında, tek kadınlarda Dünya 7 numarası Marketa Vondrousova ile Dünya 14 numarası Qinwen Zheng karşı karşıya geldi. Zheng rakibi, geçtiğimiz yılın Wimbledon şampiyonu, Vondrousova’yı 6-1, 2-6, 6-1’lik üç sette geçerek ülkeler arasındaki mücadelede Çin’i 1-0 öne geçirdi.

Oldukça inişli çıkışlı geçen maçın henüz ilk dakikalarında, Çek raket servisini kırdırarak başladı. Rallilerde üstünlük kuran Zheng, rakibinin maça dâhil olmasına izin vermedi. İkinci servis kazanma oranı %100 (12/12) olan raket, seti rahat bir şekilde kapadı.

Çek raket, ikinci sete de kötü başlamasına rağmen Zheng’ın servis oyununda, imza vuruşlarından biri olan etkili dropshot’ı ile rakibinin servisini geri kırdı. Setin sekizinci oyununda, durum 5-2 30-40 iken deyim yerindeyse kedinin fareyle oynadığı gibi rakibi ile oynayan Vondrousova maçın en şık sayılarından birine imza attı. Set, Zheng’ın çift hatasıyla 6-2 son buldu.

Final setine güçlü başlayan Zheng, set boyu üstünlük kurdu ve maçı üç sette bitirdi. Qinwen Zheng (kimi sevenlerinin tabiriyle Queenwen), iki kez Grand Slam şampiyonluğu yaşayan ve 2014 yılında emekli olan Li Na’dan beri Çinlilerin tenis sporundaki ilk umudu. Hâlihazırda Dünya 14 numarası olan raketin yakın bir tarihte sıralamada ilk 10’a girmesi, bana göre işten bile değil. 2024 tenis sezonunu nasıl geçireceğini merakla bekliyoruz.

(Qinwen Zheng, maç sonrası sevenleriyle birlikte. / Kaynak: @UnitedCupTennis X)

Jiri Lehecka vs. Zhizhen Zhang:

Çekya ve Çin arasında oynanan ikinci maçta, tek erkeklerde Dünya 29 numarası Jiri Lehecka ile Dünya 52 numarası Zhizhen Zhang karşılaştı. Rakibini 5-7, 6-3, 6-4 yenen Zhang, Çin’in galibiyetini garantiledi.

Maça kuvvetli başlayan Lehecka, henüz üçüncü oyunda elde ettiği iki servis kırma puanını iyi değerlendirdi. Bir sonraki oyun az kalsın servisini geri kırdıracak iken şık bir inside-out backhand ile rakibine o şansı tanımadı. Durum 5-4 iken set için servis kullanan Lehecka, servis oyununa tutunamadı ve Zhang ilk sette durumu eşitledi. Sonraki oyunda ise çift hatası sonucu tekrar servisini kırdıran Zhang, rakibine yeniden set için servis kullanma şansı verdi ve set Lehecka lehine 7-5 bitti.

İkinci sete oldukça hızlı başlayan Çinli raket, henüz ikinci oyunda servis kırdı. Karşılıklı kazanılan servis oyunlarının ardından set, Zhang lehine 6-3 sonuçlandı ve mücadele final setine taşındı.

Üçüncü sette Zhang, önce etkili bir dropshot sonra return winner vurarak rakibinin servisini henüz ilk oyunda kırmayı başardı. Dördüncü oyunda ise Zhang’ın çift hatası sonucu, Lehecka sette geri geldi. Agresif oyunuyla bir kez daha rakibinin servisini kıran Zhizhen Zhang, seti ve maçı kazandı.

Maçın öne çıkan anlarını izlemek istiyorsanız sizi ilk videoya, tam on bir kedi babası Zhang’ın evinden kısa bir görüntü istiyorsanız ikinci videoya alalım. :)

(Zhang ve eşi, toplam on bir kediye bakıyormuş veya on bir kedi, Zhang ve eşini evlerinde misafir ediyormuş desek daha doğru olur sanırım. / Kaynak: @BendouZhang X)

Vondorusova / Lehecka vs. Zheng / Zhang:

Çin’in Çekya’ya 2-0 üstünlük kurmasıyla birlikte anlamını kısmen yitirmiş olsa da aynı oyuncular bu kez karışık çiftler maçı için sahnedeydi. Mücadele 6-1, 6-2 gibi bir skorla açık ara Çin lehine sonuçlandı.

İlk setin beşinci oyununda, durum 4-0 iken Çekyalı ikili, üç servis kırma puanını değerlendiremedi. Altıncı oyunda mücadeleye dâhil olsalar da set için yeterli olmadı. Çin maç boyu üstünlüğünü korudu ve galip ayrılan taraf oldu.

Polonya vs. Brezilya (Grup A)

Iga Swiatek vs. Beatriz Haddad Maia:

Grup A’da oynanan maçlara gelecek olursak ilk olarak tek kadınlarda Dünya 1 numarası Iga Swiatek ile Dünya 11 numarası Beatriz Haddad Maia korta çıktı. En son geçtiğimiz yıl, Roland Garros yarı finalinde karşılaşan ikiliden galip ayrılan taraf Swiatek olmuştu. Polonyalı raket, istikrarını bozmadı ve rakibini 6-2, 6-2 yendi.

Her iki tarafın da güçlü başladığı mücadelenin henüz üçüncü oyununda Swiatek, güçlü bir return ile Haddad Maia’nın servisini kırdı. Sonrasında rallilerde de üstünlük kuran Swiatek, rahat bir set galibiyeti elde etti.

İkinci sete ilkine benzer şekilde başlayan Swiatek, maç boyunca servisini yalnız bir kez kırdırdı ve seti 6-2 kapadı. 2023 sezon sonundan bu yana geçen iki ayda servisini oldukça geliştiren Swiatek’in bu sezonu nasıl geçireceği, 2022 yılındaki istatistiklerine ulaşıp ulaşamayacağı merak konusu.

Hubert Hurkacz vs. Thiago Seyboth Wild:

Polonya – Brezilya arasında oynanan ikinci maçta, tek erkeklerde Dünya 9 numarası Hubert Hurkacz ile Dünya 74 numarası Thiago Seyboth Wild karşı karşıya geldi. Hurkacz, 6-7(4), 6-2, 6-3'lük galibiyetiyle bir set geriden gelerek ülkesini Brezilya karşısında 2-0 öne geçirdi.

Hurkacz, maç boyu ilk servislerinin %75’ini kazandı ki bu oran, alışkın olduğumuzdan daha düşük olabilir. Kritik anlarda iyi servis karşılayan Polonyalı raket, rakibinin servisini beş kere kırdı. Geçtiğimiz sezon, ATP 250 turnuvası olan Marsilya ve Masters turnuvası Şangay’da kupayı kaldıran Hurkacz, bu galibiyetiyle 2024 sezonuna da güçlü bir başlangıç yapmış oldu.

Swiatek / Hurkacz vs. Haddad Maia / Melo:

Tekler maçlarındaki galibiyetlerinin ardından Swiatek ve Hurkacz ikilisi, Brezilyalı Haddad Maia ve Melo çiftine karşı karışık çiftler maçında korttaydı. Rakiplerini 6-4, 6-3 geçen Polonyalı çift, Brezilya’ya karşı 3-0 üstünlük sağladı ve ülkelerinin Grup A’da öne geçmesini sağladı. Geçtiğimiz yıl, United Cup’ta yarı finale çıkan Polonya bu yıl da turnuvanın favorilerinden.

(Iga Swiatek ve Hubert Hurkacz, Polonya adına korttaydı. / Kaynak: @UnitedCupTennis X)

30 Aralık 2024, Sidney

Hollanda vs. Norveç (Grup F)

Arantxa Rus vs. Malene Helgo:

Gelelim Sidney maçlarına! Hollanda ve Norveç arasında oynanan ilk maçta, WTA sıralamasında Dünya 51 numarası Arantxa Rus, Dünya 544 numarası Malene Helgo’yu 7-6(4), 6-1 yenerek Hollanda'nın galibiyetle başlamasını ve United Cup'ın ilk Grup F eşleşmesinde 1-0 öne geçmelerini sağladı.

Sıralamada aralarında oldukça fark bulunsa bile Norveçli raket, rakibini özellikle ilk sette zorlamayı başardı. Rus ilk seti 4-2 önde götürmekteyken art arda üç oyun kaybetti ve Helgo’nun öne geçmesine vesile oldu. Helgo seti kazanmaya yaklaşsa da Rus iki kez geri dönüşe imza attı. Oynanan tie-break karşılaşmasında 4-0 öne geçen Hollandalı tenisçi farkı değerlendirip seti kazanan taraf oldu.

İkinci sette durum henüz 1-1 iken Rus servis kırma puanı kurtardı ve 2-1 iken rakibinin servisi kırmayı başardı. Bu oyunun ardından Rus ciddi bir üstünlük kurarak seti 6-1 kazandı.

Tallon Griekspoor vs. Casper Ruud:

Günün ikinci karşılaşması için tek erkeklerde Dünya 23 numarası Tallon Griekspoor ile Dünya 11 numarası Casper Ruud korta çıktı. Norveçli raket, Hollandalı rakibi karşısında aldığı 6-3, 6-4’lük galibiyetiyle genel tabloda skoru 1-1’e getirdi.

En son 2021 yılında Acapulco’da karşılaşan ikinin maçında galip gelen taraf Ruud olmuştu. O yıldan bu yana oldukça gelişme kateden ve 2023 yılında en iyi sezonunu geçiren Griekspoor’un bu maçta ortaya koyacağı performans merak konusuydu.

İnişli çıkışlı maçta Griekspoor servis puanlarının yalnız %62’sini kazanarak üç kez servis kırdırdı. Rakibi Casper Ruud ise maçı daha etkili oynayan taraftı. Tenis ülkesi olarak adlandıramayacağımız Norveç’i tenis sahnesine taşıyan Kuzeyin Oğlu Ruud, babası Christian Ruud’un kaptanlığında, ülkesini Hollanda karşısında 1-1’e getirdi. Maçın öne çıkan anlarını aşağıda izleyebilirsiniz.

Schuurs / Koolhof vs. Eikeri / Ruud:

Çift kadınlarda Dünya 19 numarası Demi Shuurs ve Hollanda kaptanı Wesley Koolhof, Ruud ve Ulrikke Eikeri ikilisini 7-6(5), 7-5 yenerek ülkelerinin Norveç’i 2-1 mağlup etmesine yardımcı oldu. Çift erkeklerde Dünya 8 numarasında bulunan Koolhof, karışık çiftler maçlarının kritik öneme sahip olduğunu belirtti.

Norveçli ikili, ikinci sette durum 5-3 iken set için servis kullanmalarına rağmen ellerindeki fırsatları değerlendiremedi ve rakiplerinin geri dönmesine vesile oldu. Tecrübelerinin de etkisiyle kritik puanlarda sakinliklerini koruyan Schuurs ve Koolhof file önünde maç boyu oldukça etkiliydi.

İtalya vs. Almanya (Grup D)

Jasmine Paolini vs. Angelique Kerber:

Günün diğer karşılaşmaları, İtalyan ve Alman takımları arasında oynandı. Dünya 29 numarası İtalyan tenisçi Jasmine Paolini, Alman Angelique Kerber’i 6-4, 7-5 geçti. Üç kez Grand Slam şampiyonu Kerber, geçtiğimiz şubat ayında ilk kızını kucağına almıştı. 2022 Wimbledon’dan beridir ilk kez korta çıkan Kerber’den 2023 tenis sezonunun en çok gelişme kaydeden oyuncularından birine karşı sergileyeceği performansa dair beklenti pek yüksek değildi.

İlk sette durum henüz 1-1 iken servis kırma puanları elde eden Kerber bu şansı iyi değerlendirdi. Skor tablosu 3-1’i gösterdiğinde Kerber’in imza vuruşlarından biri olan forehand winner’ı seyirciden alkış topladı.

Dört oyun üst üste kazanarak 5-3 öne geçen Paolini set için servis attı ancak oyunu kaybetti. Setin onuncu oyununda skor yedi kez beraberliğe kaldı ve nihayet Paolini beşinci set puanını değerlendirdi.

İkinci setin başlarında İtalyan raket rakibinin servisini kırarak 3-1 öne geçti. Sonraki oyunda servisini kırdırsa da durum 3-2 iken mücadeleyi bırakmayan tenisçi sol baldırındaki acı sebebiyle sağlık molası almak zorunda kaldı. Durumdan faydalanan Kerber durumu kendi lehine 5-4’e getirip set için servis atmasına rağmen Paolini kuvvetli vuruşları ve winnerları ile geriden gelip seti 7-5 kazandı.

Lorenzo Sonego vs. Alexander Zverev:

Tek kadınlar maçının ardından tek erkeklerde Dünya 46 numarası Lorenzo Sonego ile Dünya 7 numarası Alexander Zverev korta çıktı. Zverev, Sonego'yu 6-7(5) 6-3, 6-4 yenerek ülkeler arasında eşitliği sağladı.

İtalyan tenisçi, Zverev karşısında mücadeleye hızlı başladı ve fileye geldiği 24 puanın 18’ini kazanarak rakibini ilk set tie-break'inde geride bıraktı. Buna karşılık Sonego, maç boyunca Zverev'in servis performansının üstesinden gelemedi. Alman tenisçi rakibine hiç servis kırma puanı vermedi ve ilk servislerinin %81'ini, ikinci servislerinin ise %74'ünü kazandı. Bu sezonun aksine geçen sezona oldukça kötü başlamış olan raket, sezon ilerledikçe eski formunu yakalamıştı.

Moratelli / Sonego vs. Kerber / Zverev:

İtalya – Almanya arasındaki mücadelede eşitlik sağlanmasının ardından oynanan karışık çiftler maçı büyük öneme sahipti. Zverev ve Kerber ikilisi İtalya adına korta çıkan Sonego ve Angelica Moratelli'ye karşı 6-3, 6-0'lık skorla karışık çiftler maçını kazandı. En son 2018 ve 2019 yılında, ülkelerini temsilen Hopman Cup’ta final oynamış Alman çift için rahat geçen bir maç olduğunu söyleyebiliriz.

31 Aralık 2024, Perth

Amerika Birleşik Devletleri vs. Büyük Britanya (Grup C)

Jessica Pegula vs. Katie Boulter:

Büyük Britanyalı Dünya 57 numarası Katie Boulter, Grup C'de ABD'li Dünya 5 numarası Jessica Pegula karşısında aldığı 5-7, 6-4, 6-4'lük galibiyetle United Cup'ın şimdiye kadarki en uzun maçlarından birini oynadı. Geçen yıl bu turnuvada ABD’nin şampiyonluğunun en büyük mimarlarından Pegula, ilk sette 4-2 geriye düşmesine rağmen seti 7-5 kazandı. Durum 4-5 iken üç adet set puanı kurtaran raket, ikinci sete de hızlı başladı ve 3-0 öne geçti. Ancak Boulter mücadeleden hiçbir zaman kopmadı ve bir set geriden gelerek rakibini yaklaşık üç saatte yenmeyi başardı. Filede oldukça etkili oynayan ve 30 sayıdan 23’ünü alan Katie Boulter’in bu maçı, sıralamada ilk 5’te yer alan oyunculara karşı aldığı ilk galibiyet.

Taylor Fritz vs. Cameron Norrie:

Tek erkeklerde Dünya 10 numarası Taylor Fritz, Dünya 18 numarası Cameron Norrie'yi 7-6(5), 6-4 yenerek ABD’ye turnuvadaki ilk galibiyetlerini getirdi. Toplam 14 kez karşılaşan Fritz ve Norrie, sıcak Perth koşullarında zorlu bir maç oynadı. Fritz ilk setteki 4-1'lik üstünlüğünü sürdüremese de tie-break'e giden açılış setini kazandı. Ardından dokuzuncu oyunda ikinci setin belirleyici servis kırma oyununu kazanarak mücadelede Norrie’nin önüne geçti. Karşılaşmaları çekişmeli geçen ve kimin kazanacağı son ana dek belli olmayan ikilinin bire bir mücadelesinde şu anda Fritz 8-6 önde.

Pegula / Fritz vs. Boulter / Skupski:

ABD – Büyük Britanya arasında oynanan karışık çiftler maçında tekrar sahne alan Pegula ve Fritz ikilisi, rakipleri Boulter ve Neal Skupski çiftini bir set geriden gelerek 1-6, 7-6(4), 10-7 mağlup etti. ABD takımı 1 Ocak günü Avustralya’yı yenmeleri hâlinde çeyrek final biletini kapmış olacak.

(Taylor Fritz ve Jessica Pegula. / Fotoğraf: @UnitedCupTennis X)

Çin vs. Sırbistan (Grup E)

Zhizhen Zhang vs. Novak Djokovic:

2023 yılının son maçlarına gelecek olursak ATP Sıralamasında Dünya 1 numarası olan Novak Djokovic, Zhizhen Zhang'ı 6-3, 6-2 ile geçerek Perth'te Sırbistan'ı 1-0 öne geçirdi. Zhang iyi servis atıyor olmasına rağmen Djokovic yedi kez servis kırma puanı elde etti ve üçünü değerlendirdi. Bunun yanı sıra kritik anlarda kullandığı etkili servisleri Djokovic’in galibiyetindeki en büyük etkendi. Maçın ardından Djokovic, "Yeni yıla birkaç saat kaldı. Bu yüzden yeni yılı bizimle birlikte burada kortta kutlamaya geldiğiniz için gerçekten minnettarım. Perth'e gelmeyeli 10 yıl oldu. Bu arena oynadığım en güzel arenalardan biri.” dedi.

(Novak Djokovic 2024 sezonuna galibiyetle başladı. / Kaynak: @UnitedCupTennis X)

Qinwen Zheng vs. Olga Danilovic:

Djokovic’in galibiyetinin ardından korta çıkan tek kadınlarda Dünya 15 numarası Qinwen Zheng, Dünya 119 numarası Olga Danilovic'i 6-4, 6-2 yenerek yeni sezona 2-0 başladı. İlk sette 2-0 öne geçen Danilovic skoru 3-0 yapmaya bir puan uzaklıktaydı. Zheng forehand winnerlarının yardımıyla sonraki dört oyunu aldı ve sete ortak oldu.

Çinli raket momentumu kazanmış gibi görünse de Danilovic baskısını sürdürdü. Zheng ilk set için 5-4'te servis atarken, Danilovic durumu eşitlemek için iki fırsat elde etti. Dünya 15 numarası zorlu anlarda sakinliğini koruyarak Danilovic'e bu şansı tanımadı ve uzun bir oyundan sonra ilk seti aldı. İkinci sette de 4-0 öne geçen raket, maçtaki sekizinci ace'ini atarak galibiyete ulaştı.

Zheng / Zhang vs. Danilovic / Djokovic:

Tekler maçlarının ardından Danilovic ve Djokovic, rakipleri Zhang ve Zheng’e karşı 6-4, 1-6, 10-6'lık bir galibiyet elde ederek ülkelerinin United Cup'a zaferle başlamasını sağladı. Danilovic ve Djokovic çifti son 10 puanın yedisini kazanarak mücadeleden galip ayrıldı ve gece yarısına çok kısa bir süre kala Grup E’deki açılış maçlarında Sırbistan'ın 2-1 kazanmasını sağladı. Karışık çiftler maçı sonrası kortta yapılan röportaj esnasında 2024 yılına giren Sırbistan ekibi ve Perth seyircisi yeni yılı birlikte kutladı.

31 Aralık 2024, Sidney

Kanada vs. Şili (Grup B)

Leylah Fernandez vs. Daniela Seguel:

Kanada ve Şili arasında oynanan ilk maçta Leylah Fernandez, Daniela Seguel karşısında aldığı 6-2, 6-3'lük galibiyetle Kanada'yı 1-0 öne geçirdi. Kanada'nın Kasım ayında ilk Billie Jean King Kupası şampiyonluğunu kazanmasına yardımcı olan başarıları nedeniyle 2023 Billie Jean King Kupası Heart Ödülü sahibi seçilen Fernandez maçın favorisiydi ve rakibinin servisini toplam beş kez kırdı. Dünya 668 numarası Seguel ikinci sete iyi başlasa da Fernandez’in momentumu tekrar elde etmesine engel olamadı ve maç yalnızca 73 dakika sürdü.

Steven Diez vs. Nicolas Jarry:

Şilili tenisçi Nicolas Jarry, Steven Diez'i 7-5, 6-4 mağlup ederek ülkeler arasındaki mücadelenin kazananını karışık çiftler maçına bıraktı. ATP Sıralamasında 314 numara olan Diez, Felix Auger-Aliassime'nin yerine oyuna girdi ve iyi bir performans sergiledi. Ancak set sonlarında yaptığı basit hatalar kaybetmesine sebep oldu.

Diez çift hatası sonucu ilk seti kaybetti ve Jarry servisinin yardımıyla o andan itibaren oyuna üstünlük kurdu. Şilili oyuncu hiç servisini kırdırma riskiyle karşılaşmadı ve rakibinin bir forehand winner’ına karşı on iki winner vurdu. Yaklaşık iki saat süren mücadele Jarry’nin çapraz korta gönderdiği bir forehand winner ile sonlandı.

Fernandez / Diez vs. Seguel / Barrios Vera:

Ülkeler arasında durum 1-1 iken oldukça önem arz eden karışık çiftler maçında Kanadalı çift, rakipleri Şilili Seguel ve Tomas Barrios Vera’yı 7-5, 4-6, 10-8 yendi. Şilili ekip maç tie-break’inde galibiyete yalnız iki puan kadar yakın olmalarına rağmen Kanadalı çift daha sakin kalan taraf oldu ve maçta galip geldi. En iyi erkek oyuncuları olmadan çıktıkları mücadelelerde Kanada etkileyici performanslar sergiledi.

(Kaynak: @UnitedCupTennis X)