2022 TYT ve YDT Geride Kaldı. Peki 2023 Tayfa Dilciler Ne Yapmalı?

Bir dilciden ve İngilizce Öğretmeni adayından taze dilcilere tavsiye ve öneriler.

Herkese merhaba arkadaşlar, bir YKS dönemini daha geride bıraktık. Yerleşen herkesi tebrik ediyorum. Bu yazımda 2023/24 tayfa dilcilere kendi tecrübelerimden bahsedecek, tavsiye verecek, ve yazının sonunda da kendi kullandığım kaynak/kanal önerilerinden bahsedeceğim. İyi okumalar!

Öncelikle verebileceğim en iyi tavsiye 11. sınıfta YDT kısmını halledebildiğiniz kadar halletmeli ve TYT tarafında Türkçe paragraf ve Matematik problemler kısmını düzene sokmanız olacaktır. Kendi senemde (2020) 11.sınıftayken (2019) YDT kısmında sürekli reading çözüyordum ve her gramer konusunun ardından çözebildiğim kadar soru çözüp anlamadıklarımı hocalarıma soruyordum. Bildiğiniz üzere bizim sınava girdiğimiz sene pandemi çıktı ve her şey online oldu. Dershane ve okul derslerine girmedim açıkçası çünkü bana verimli gelmiyordu. Kendim Youtube üzerinden konu anlatımı ve çıkmış soru çözümü izliyordum. Yazının sonunda beğendiğim kanallarının linklerini de vereceğim.

12. sınıfa geldiğimde YDT netlerim düzenli reading ve gramer sayesinde 65-70 net civarındaydı fakat bu benim hedefim için yeterli değildi. TYT Matematik 10 net olmadan ilk 10 bin hedefliyordum. İngilizce ile öne geçmek için kelime çalışmaya başladım çünkü kelime olarak sadece reading yaparken karşıma çıkan kelimeleri biliyordum. Öncelikle ÖSYM sınavlarını 2010 senesinden itibaren inceleyip en sık sorduğu kelimeleri çıkarttım ve rutinime kelime testlerini de ekledim. Bazen çözdüğüm kelime teslerini bir daha çözdüm. Böylece reading- gramer- kelime şeklinde giden bir rutinim vardı. Skills kısmını 11.sınıfta çoğunlukla hallettiğim için arada soru çözüm videoları izliyor ve haftada yaklaşık 3 kez rutinime skills de ilave ediyordum.

TYT kısmını son 3 ay kala ciddi şekilde halletmeye başladım. O ana kadar sadece Türkçe paragraf ve dilbilgisi çözüyordum. Haftada bir günümü sadece TYT kısmına ayırdım. Sosyal, Matematik, Türkçe kısmını bu şekilde hallettim. Özellikle Sosyal kısmında harita ezberlemek (ülke yerleri, iklimler, akarsular vb.) bana çok fayda sağladı. Çıkmış harita sorularını ezberledim diyebilirim. İnkılap kısmında da Kurtuluş Savaşı Ve Türk Devletleri kısmında bol soru çözdüm. Yorum soruları bu kısımlardan gelebiliyor.

Böylece 2020 YKS sınavında Dil bölümünde 7636. oldum ve İngilizce Öğretmenliği kazandım. Sorularınız varsa yorumlar kısmında sorabilirsiniz. <3

Son olarak söylemek istediklerim bu sürecin sabır ve düzen istemesi. Bir gün boyunca kendinizi tüketerek çalışıp diğer günler hiçbir şey yapmıyorsanız bu iş sizin için çekilmez bir hale gelebilir. Bu sebeple kendi hayat tarzınıza uyan düzeni bulmanız çok önemli. Bunun için 11.sınıfta hafiften kendi stilinizi deneme yanılma yoluyla bulabilirsiniz diye düşünüyorum. Ayrıca bazı günler kendinizi tükenmiş ve başaramayacak gibi hissetmeniz doğal ama unutmayın ki bu bir süreç ve eninde sonunda emeklerinizin karşılığını alacaksınız. Bu sebeple olabildiğince düzeninize dikkat etmeli ve aşırı anksiyete durumlarında uzmanlardan yardım almalısınız. Herkese şimdiden başarılar ve bol readingli günler diliyorum :)

Kitap Önerileri:

ODTÜ More to Read 1 and 2 (11.sınıfta 1, 12. sınıfta 2. kitabı çözmenizi öneririm. Hem eğlenceli hem de reading ve kelime bir arada.)

Destination B1 and B2

YDS Publishing Impact and Privilege and Influence serileri (Influence serisi Impact ve Privilege göre kolay kalıyor. Başlangıç seviyeleri Influence, Orta seviye Impact, artık pro olmak isteyenler Privilege çözebilir.)

ELS English Grammar Inside Out (zor bir seri, temel attıktan sonra kesinlikle çözülmeli.)

YDS Publishing Road to Success Reading Book (Özellikle 11.sınıflar düzenli reading alışkanlığı oturtmak isteyenler bu kitaptan başlayabilir.

Dilko Yayıncılık başlangıç seviyesi için uygun olabilir.

Youtube Kanalları:

TYT için,

Rüştü hoca ile Türkçe https://www.youtube.com/c/R%C3%BC%C5%9Ft%C3%BCHocaileT%C3%BCrk%C3%A7e


Tonguç Kampüs (Özellikle Coğrafya ve Tarih konu anlatım buradan çalıştım Türkçe ve Matematik biraz yetersiz buluyorum ama seviyeniz basitse bakabilrsiniz.)

https://www.youtube.com/c/kampus


Benim Hocam (Özellikle Matematik için burayı kullandım, benim için yeterliydi.)

https://www.youtube.com/c/BenimHocam

Yavuz Tuna Coğrafya (Gerçekten inanılmaz harita videoları var bütün haritaları bu kanaldan öğrendim diyebilirim kesinlikle bakın.)

https://www.youtube.com/c/YAVUZTUNACO%C4%9ERAFYA

Sosyal Hocam (Biraz temeliniz oluştuktan sonra bu kanalı kesinlikle izlemenizi öneririm. Videoları nispeten kısa ve dolu dolu.)

https://www.youtube.com/c/SosyalHocam

YDT için,

K4 English (Her seviye olan ve soru çözüm videoları olan bir kanal, yds sınavına hazırlanırken de yararlandım.)

https://www.youtube.com/c/K4English

Akın Dil Eğitim

https://www.youtube.com/c/Ak%C4%B1nDilE%C4%9FitimYouTube

YDS ACADEMY (Paragraf soru çözüm teknikleri videoları güzel, uzun ama güzel. Detaylı açıklamalı olduğu için beğendiğim bir kanal.)

https://www.youtube.com/user/YDSacademy

MODADİL (Kamp videolarını gerçekten severek izlemiştim. Verimli kanallardan bir tanesi.)

https://www.youtube.com/c/MODAD%C4%B0L/videos