2023 ATP Finalleri’nde Son Gün Heyecanı!

2004 yılından bu yana bir ilk yaşandı!

Prestijli sezon sonu turnuvası, 2023 Nitto ATP Finalleri’nin final maçları tamamlandı. 2004 yılından bu yana bir ilk yaşandı!

Granollers / Zeballos vs. Ram / Salisbury:

Geçtiğimiz yılın şampiyonları Rajeev Ram ve Joe Salisbury, rakipleri Marcel Granollers ve Horacio Zeballos’u 6-3, 6-4’lük skorla iki sette geçerek ünvanlarını korumayı başardılar.

Turnuva boyunca iyi servis kullanan ve pek fazla kırılma anı yaşamayan çift, Eylül ayında kazandıkları Amerika Açık turnuvasına kadar nispeten ortalama bir sezon geçirmişti. Sonrasında ATP 500 turnuvası olan Viyana’da kupayı kaldıran ikili, tekrar ATP Finalleri şampiyonu olmaları konusunda sevenlerinin umutlarını yeşertmişti.

Turnuva boyunca namağlup ilerleyen ekip, maçın henüz dördüncü oyununda Ram’in kusursuz return winner vuruşu ile rakiplerinin servisini kırdı. Sonrasında iki tarafın da servis oyunlarına tutunmasıyla ilerleyen set, Ram ve Salisbury’nin kazanmasıyla sonlandı.

İkinci setin oldukça önemli bir anında, durum 3-3 iken Salisbury’nin file önü oyunu ve refleksleriyle maçta ikinci kez servis kırıldı. Sette skor 5-3, 0-15’e geldiğinde Zeballos oldukça şık bir tweener vurarak maçın en güzel puanlarından birini aldı. Durum 5-4 iken şampiyonluk için servis atan Ram ve Salisbury, kupaya ulaştı.

(Rajeev Ram ve Joe Salisbury, 2023 Nitto ATP Finalleri şampiyonu! / Kaynak: @atptour X)

Djokovic vs. Sinner:

Sezon sonu finallerinde yedinci şampiyonluğunu arayan Novak Djokovic, İtalyan Jannik Sinner’i 6-3, 6-3’lük setlerle geçerek kupaya uzandı. Kazanılan ATP Finalleri sayısında Roger Federer ile aralarında eşitlik bulunan Djokovic, bu şampiyonluk ile bir alanda daha rekor kırmış oldu.

Maçın açılış setinin dördüncü oyununda Sinner’in şık bir dropshot winner’ı ile Djokovic’in kusursuz lob’u birbirini izledi. Djokovic’in servis kırma sayısında ise teniste neden çizgi hakemleri yerine elektronik sisteme ihtiyacımız olduğunu kanıtlar nitelikte bir an yaşandı. Çizgi hakeminin “dışarıda” kararı verdiği top, şahin gözü sisteminde içeride gözüktü. Sinner karara itiraz etmedi ve bu oyun sonrası her iki oyuncunun da servisini kırdırmadan ilerlediği seti Djokovic 6-3 kazandı.

Maçın ikinci setinin henüz ilk oyununda Sırp tenisçi, servis kırarak başladı. Sinner, üçüncü oyunda da aynı tehlikeyle karşılaşmış olmasına rağmen rallilerde güçlü kalarak servis oyununa tutunmayı başardı. Sette durum 3-2 iken Djokovic’in servis oyununda servis kırma puanı elde eden Sinner, bu şansı değerlendiremedi. Setin yedinci oyununda ise karşılıklı puanlar alınıp verildi ve maçın en uzun oyununda Sinner servisine tutundu. Djokovic şampiyonluk sayısı elde ettiğinde ise ev sahibi Jannik Sinner, çift hata yaptı ve 36 yaşındaki Sırp tenisçi kupaya uzandı.

Bu sayede Novak Djokovic, yedinci sezon sonu finalleri şampiyonluğuna ulaşırken yıl içinde düzenlenen beş büyük turnuvanın dördünden galip ayrılmış oldu. Aynı zamanda 2004 yılından bu yana ilk kez ATP Finalleri’nde hem tekler hem çiftler şampiyonları, ünvanlarını korudu. Bunu en son 2004 yılı finallerinde Roger Federer ve Bryan kardeşler başarmıştı.

(Novak Djokovic, 2023 Nitto ATP Finalleri şampiyonu! / Kaynak: @atptour X)