4. Gün: United Cup

2024 yılının ilk tenis turnuvalarından United Cup, dördüncü gününde devam ediyor.

2024 tenis sezonunun ilk turnuvası United Cup, yeni yılın ilk gününde devam ediyor. Toplam altı gruptan oluşan ve aynı anda Avustralya’nın hem Perth hem Sidney kentlerinde oynanan turnuvada Grup A, C, D ve F karşılaşmalarına yakından bakalım.

Polonya vs. İspanya (Grup A)

1 Ocak günü Polonya ve İspanya arasında oynanan ilk maçta Hubert Hurkacz ve Alejandro Davidovich Fokina korta çıktı. İspanyol tenisçi rakibini 3-6, 6-3, 6-4’lük skorla geriden gelerek mağlup etti. Zorlu mücadelede Fokina özellikle ikinci servislerinde etkiliydi. Kendi servislerinin %74'ünü (25/34) ve Hurkacz'ın kullandığı ikinci servislerin %55'ini (11/20) kazandı ve yaklaşık iki saat süren karşılaşma sonucu İspanya’yı 1-0 öne geçirdi. Maçın önemli anlarını izlemek isterseniz buyurun.

Erkekler maçının ardından korta çıkan tek kadınlarda Dünya 1 numarası Iga Swiatek, İspanyol Sara Sorribes Tormo'ya karşı 6-2, 6-1 kazandı. Pazartesi günü Swiatek, ilk üç servis oyununda dört servis kırma puanı kurtarmak zorunda kaldı. Buna rağmen Polonyalı tenisçi, maç boyunca hiç servis oyunu kaybetmedi.

Swiatek, ikinci sette dört servis kırma puanı elde etmesine rağmen Sorribes Tormo skoru kendi lehine 1-0’a getirdi, ancak kısa bir süre sonra durumu 3-1'e getiren Swiatek kontrolü tamamen eline aldı. Sonrasında üstünlük kuran Swiatek art arda 13. maç galibiyetini elde etmiş oldu.

Tekler maçlarının ardından Hurkacz ve Swiatek, İspanyol Davidovich Fokina ve Sorribes Tormo'yu 6-0, 6-0'lık setlerle geçerek Polonya'nın United Cup çeyrek final bileti kapmasını sağladı. Üstün bir performans sergileyen ikili ilk servis puanlarının %78'ini (19/24) kazandı ve herhangi bir servis kırma puanıyla karşılaşmadı.

Teniste 6-0, 6-0’lık maç skorlarında double bagel tabiri kullanıldığını düşünecek olursak Polonya’nın 1 Ocak gününde dahi 'fırınlarını' açmaktan imtina etmediklerini söyleyebiliriz.

(Sosyal medyada tenise dair popüler esprilerden biri, rakiplerini 6-0'lık setlerle mağlup eden "Swiatek'in Fırını".)

Amerika Birleşik Devletleri vs. Avustralya (Grup C)

Avustralyalı tenisçi Alex de Minaur, Taylor Fritz'i 6-4 ve 6-2'lik setlerle mağlup ederek Avustralya'nın C Grubu'nda ABD'ye karşı 1-0 öne geçmesini sağladı ve ülkesinin United Cup çeyrek final umutlarını artırdı. Sekizinci kez karşılaşan ikiliden De Minaur daha agresif bir tenis oynayıp topu erken karşılayarak bu maç sonunda sıralamada ilk 10’da yer alan tenisçilere karşı toplamda 14. galibiyetini elde etmiş oldu.

Sonrasında korta çıkan Dünya 5 numarası ABD’li Jessica Pegula, rakibi Ajla Tomljanovic’i 7-6(6), 6-3 yenerek ülkeler arasındaki karşılaşmanın sonucunu karışık çiftler mücadelesine bıraktı. Açılış setinde erken elde ettiği liderliği korumayı başaramayan Pegula, skor Tomljanovic lehine 5-4 iken kendini sette kalmak için servis atarken buldu. Sonrasında geri gelmeyi başaran Pegula seti kazanmayı da bildi. Tomljanovic ikinci setin başlarında Pegula'nın servisini kırdı ve 3-1 öne geçti. Ne var ki geçtiğimiz yıl sakatlık sebebiyle kortlardan uzun süre uzak kalan tenisçi setteki istikrarını sürdüremedi ve rakibi Amerikalı raket geriden gelerek ipi göğüsledi.

Bu maçın ardından çeyrek final biletini alma işi şimdi karışık çiftler takımlarına düşmüştü. Avustralya adına korta çıkan ve oldukça iyi iki çiftler oyuncusu olan Storm Hunter (sanırsam teniste en havalı ad-soyad) ve Matthew Ebden, Pegula ve Rajeev Ram çiftini 6-3 ve 6-1'lik iki sette mağlup ederek Avustralya’nın C Grubu'nda zirveye çıkmasını garantiledi. Ev sahibi Avustralyalılar'ın ilk sete servis kırarak başlamasının ardından her iki ekip de birkaç oyun boyunca servis oyunlarını kazandı. Altıncı oyunda ise Amerikalı ikili servis kırarak sette durumu eşitledi. Devamında özellikle Ebden’in file önündeki oyunu sette öne geçmelerini ve kazanmalarını sağladı. Karşılıklı servis oyunlarının alınıp verildiği ikinci sette ise kritik puanları daha iyi oynayan ve maçta galip gelen taraf ev sahibi Avustralya oldu.

Dördü birbirinden yetenekli çiftler oyuncularının mücadelesinden öne çıkan anları aşağıdan izleyebilirsiniz.

Fransa vs. Almanya (Grup D)

1 Ocak Pazartesi gününün diğer karşılaşmaları Fransa ve Almanya arasında oynandı. İlk olarak korta çıkan Alexander Zverev, Fransız tenisçi Adrian Mannarino’yu 4-6, 6-4, 6-3 geçerek üç setlik zorlu bir galibiyet elde etti. Alman raket aynı zamanda bu maçla birlikte Mannarino ile olan birebir karşılaşmalarında durumu 9-0’a getirdi.

Oldukça düz (İngilizcede flat diye tabir edilen) vuruşları olan Mannarino, Sidney’deki Ken Rosewall Arena gibi topun zıpladıktan sonra alçak kaldığı sert kortlarda benim fikrime göre oldukça tehlikeli bir rakip. Nitekim ilk sette Zverev’in bir türlü ritim bulmasına imkân tanımadı ve yedinci oyunda rakibini hataya zorlayarak servis kırdı. İkinci sette ise Zverev’in rakibinin servisini kırmak için yalnızca bir puana ihtiyacı oldu. İkinci seti kazanıp üçüncü setin başlarında da servis kıran Alman tenisçi momentumunu kaybetmedi ve maçtan galip ayrıldı.

Ardından kadınlarda Dünya 20 numarası Caroline Garcia ve eski Dünya 1 numarası Angelique Kerber karşı karşıya geldi. 2021 yılından bu yana ilk kez karşılaşan ikiliden galip ayrılan taraf 1-6, 6-2, 6-2'lik skorla Fransız raket Garcia oldu. Açılış setinde tek bir basit hata bile yapmayan Alman raket kusursuz oynadı ve Garcia’nın hatalarıyla birlikte seti 6-1 kazandı. İkinci sette maça dâhil olan Garcia filenin diğer tarafına yolladığı güçlü servis returnler ile Kerber’i oldukça zorladı ve durum 3-2 iken art arda yedi oyun kazanarak hem seti aldı hem de final setinde 4-0 öne geçti. Bu noktadan sonra sadece iki oyun kaybeden Garcia galip gelmeyi başardı.

Diğer karşılaşmalarda olduğu gibi Fransa – Almanya mücadelesindeki galibi karışık çiftler maçı belirledi. Saatler gece yarısını geçtiğinde Garcia ve Edouard Roger-Vasselin ikilisi, rakipleri Angelique Kerber ve Alexander Zverev'i 7-6(4), 2-6, 12-10'luk setlerle mağlup ederek Almanya'ya karşı 2-1'lik heyecan verici bir galibiyet elde etti. Maçın tie-break setinde durum 9-10 Almanya lehine iken maç puanı kurtaran Fransız çift, sevenlerinin kalp sağlığına zararlı olabilecek dakikalar yaşattı. Fransız taraftarların tezahüratları eşliğinde zaferlerini kutlayan Garcia, evlerinden uzakta harika bir atmosfer yaşadıklarını dile getirdi.

(Aynı zamanda Fransız takım kaptanı olan Roger-Vasselin, geç saate kadar kalan Fransız taraftarlara teşekkür etti. / Video: United Cup YouTube)