600 Kiloluk Mors Norveç'te Ortalığı Karıştırdı

"Freya" adındaki genç bir dişi mors, 2022 için tatil yeri olarak Norveç'in başkenti Oslo'yu seçti.

Tatilciler Norveç'in başkenti Oslo'da, deniz memelisinin güneşte kestirmek için 600 kg'lık ağırlığının altında alabora olacak gibi görünen teknelere tırmandığına tanıklık ettiler.

Adını İskandinav aşk tanrıçasından alan mors Freya, ülkede kısa sürede çok fazla ilgiyle karşılandı.

Norveç Yayın Kurumu'na göre, Freya ilk olarak 2019'da ülkenin kuzeyindeki Troms ve Finnmark ilçelerinde görüldü.

O zamandan beri İngiltere, Hollanda, Danimarka ve İsveç'te görüldüğü bildirildi.

Dünya Yaban Hayatı Fonu'na (WWF) göre, morsların yaşama eğiliminde olduğu Kuzey Kutbu'ndan güneye seyahat etmiş olması muhtemel görünüyor.

O gezerek tatilini sürdürürken; onun varlığı kimileri için endişeye neden oldu. Yerel basında çıkan haberlere göre, bir kanocu, hayvanla teknesine çok yaklaştığında "korkutucu bir karşılaşma" olduğunu anlattı. Norveçli haber sitesi Nettavisen, başka bir çocuğun kürek sörfü yaparken morsun yakınında suya düştüğünü ve bir jet ski tarafından kurtarılması gerektiğini söyledi.

Olayların ardından, bazıları morsun bölgeden uzaklaştırılmasını, hatta ötenazi yapılmasını önerdi.

Ancak Freya'nın hareketlerini izledikten sonra, Norveç balıkçılık müdürlüğü Pazartesi günü, memelinin iyi durumda olduğunu ve olduğu yerde kalabileceğini belirten bir bildiri yayınladı.

Bununla birlikte, insanların denizde yüzerken mesafelerini korumaları ve dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.

Morsların, mesafeyi korudukları sürece genellikle insanlar için tehlike oluşturmadığını da sözlerine ekledi. Ancak rahatsız edilirlerse kendilerini tehdit altında hissedebilir ve yakındaki insanlara saldırabileceklerini sözlerine ekledi.

"Sanıldığı kadar yavaş ve sakar değil." dedi.

WWF'ye göre, morslar, yazı buzlu sularda geçirme eğiliminde olan özel bir türdür.

Ancak iklim değişikliğinin neden olduğu deniz buzu kaybının buna erişimlerini sınırlandırmasıyla habitatları hızla değişiyor.


KAYNAK: BBC