ABD: PARIS 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları

Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları Birincisi

Paris Olimpiyatlarının sonlanmasıyla birlikte 40 altın, 44 gümüş, 42 bronz madalya kazanan ABD, 126 kez kürsüde yer alarak ülkeler sıralamasında birinci oldu.

ABD;

  • Atletizmde 14 altın, 11 gümüş ve 9 bronz madalya ile toplam 34 madalya
  • Yüzmede 8 altın, 13 gümüş ve 7 bronz madalya ile toplam 28 madalya
  • Bisiklette ise 3 altın madalya, 2 gümüş ve 1 bronz madalya ile toplam 6 madalyayla kürsüde birinci sırada yer almış; güreş, basketbol, binicilik gibi birçok spor dalında da birçok madalya kazanmıştır.

ABD, dördüncü kez Yaz Olimpiyatları'nda erkeklerden çok kadın sporcular ile temsil edilmiştir. Kadroda 278 erkek ve 314 kadın sporcu bulunmaktadır. Madalya sahiplerinin cinsiyet sınıflamasına göre ise Amerika'da kadınlar toplam 68 madalya, erkekler 52 madalya kazanmış ve karma olarak da 6 madalya elde edilmiştir.

Paris 2024 Yaz Olimpiyatlar Oyunları'nı 5. kez olimpiyat şampiyonu olarak tamamlamıştır.

Birden fazla madalya kazananlar listesinde ise Amerikalı yüzücü Victoria Tori Huske 2024 Yaz Olimpiyatları'nda 100 metre kelebekte şampiyon olmuş, 3 altın ve 2 gümüş madalya kazanmıştır. Ayrıca, iki bayrak yarışında dünya rekorunun sahibidir.

Hayat hikayesiyle dikkat çeken Amerikalı sporcu Simone Biles, artistik jimnastik branşında kadınlar atlama masası finalinde altın madalya elde etti. Simone Biles 9 Olimpiyat madalyası ve 30 Dünya Şampiyonası madalyası ile tarihin en çok madalya kazanan jimnastikçisi ünvanına sahiptir. Final Five olarak bilinen ABD takımında ise altın madalya kazanmıştır. Hem Dünya Şampiyonası'nda hem de Olimpiyatlar'da bireysel-genel toplam dalında şampiyonluk kazanan altıncı kadın olmuştur. Yaşadığı zihinsel sorunlar ve zorlu çocukluk dönemine rağmen Kanadalı şarkıcı Justin Bieber ve ABD Başbakanı Joe Biden'ın başdanışmanlarından Susan Rice gibi birçok ünlü kişilerin desteğini almıştır.

Bir diğer Amerikalı sporcu ise LeBron James, NBA tarihindeki en önemli basketbolcularından biridir. LeBron James, Kerim Abdul-Jabbar'un rekorunu kırarak NBA tarihinin skorer oyuncusu olmuştur. Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda da erkekler Olimpik Basketbol Turnuvası’ndaki olağanüstü performansı ile ABD takımını üst üste beşinci altın madalyaya taşıdıktan sonra MVP ödülünü kazanmıştır.