Aenas ve Soyağacı  (Yunanca: Αινείας)

''Yunanlılardan korkarım, armağan getirdiklerinde bile."

''Savaşların ve bir yiğidin şarkısını söylüyorum.''
''Arma virumque cano.''

Aeneas, Latin Edebiyatı'ndan Publius Vergilius Maro'nun Aeneis destanına konu olan Anadolulu prenstir. Aeneis Destanı, Roma'nın ulusal destanıdır. Homeros'un Troya Savaşı'nı anlattığı İlyada (Yunanca: Ἰλιάς, Iliás) destanında Troya kenti düştükten sonra yeni bir yurt arayan Troyalılara önderlik eder. Böylece Roma'nın milli kahramanı olur. Kartaca'dan Orta İtalya'ya kadar gelen Aeneas ve sağ kurtulanlar, burada Roma kentini kurarlar. Onun torunları Remus ve Romulus da Roma imparatorluğu'nu kurmuştur.

''Aeneas, supporting his old father Anchises, escapes from burning Troy. Anchises carries the palladium, image of Pallas, which will become the sacred emblem of the Romans.''

(Babası yaşlı Anchises'i destekleyen Aeneas, yanan Troya'dan kaçıyor. Anchises Romalılar için kutsal bir amblem olacak olan Pallas'ın heykeli (Athena) Palladium'u taşıyor.)

AENEAS SOY AĞACI

Aeneas'ın soyu Tanrı soyuna dayanır. Annesi Yunan mitolojisinde Aphrodite, Roma mitolojisinde ise Venus, babası da Anchises'tir. Dardanos soyunun devam etmesi, Priamos soyunun bitmesi için Tanrılar karar vermiştir. Destanda annesi Venus ona eşlik ve yardım eder.


AENEAS VE VENUS

Venus Directing Aeneas and Achates to Carthage

(Venus Kartaca'ya doğru Aeneas ve Achates'e (Aeneas'ın en yakın arkadaşı) yol gösteriyor.)

Aeneas'ın ilk evliliği Kreusa'dan, Alba Longa'nın kurucusu olan Ascanius Ilıus doğar.

(Amphora- Aeneas)

Aeneas'ın soyundan gelen Rhea Silvia/Ilia Alba Longa'nın kralı Numitor'un kızıydı. Mars'ın kendisine tecavüz etmesiyle, ikizler Remus ve Romulus doğar. Remus, yeni kent kurulurken anlaşmazlıklar yüzünden kardeşi tarafından öldürülür. Romulus ise Roma'yı kurar ve Roma'nın kralı olur. Romulus'un soyunda Caesar, Augustus gibi çok önemli imparatorlar, isimler vardır.

Mars and Rhea Silvia

(Mars ve Rhea Silvia)


Romulus Coin

(Romulus Sikkesi)

Aeneis Destanı daha yayınlanmadan onu okuyan Propertius destan hakkında şöyle der;

''Cedite romani scriptores cedite grai
Nescio quid maius nascitur iliade.

(Romalı yazarlar, geri çekiliniz, ne olacağını pek bilmemekle beraber, İlias'tan daha büyük bir şey doğacaktır."