Aerobik Satranç: Raket Sporları

Raket sporlarının insan sağlığı ve yaşamı üzerindeki pozitif etkilerine değiniyoruz.

Amerikalı psikiyatrist ve beyin bozuklukları uzmanı olan ve araştırmalar yapan Dr. Daniel Amen, geçtiğimiz sene raket sporlarının insan ömrünü uzattığını söylemişti. Son zamanlarda videoları sosyal medyada gündem olan doktorun bu söylemi dikkatleri üstüne çekti.

Doktorun söylediği üzere; masa tenisi, badminton ve tenis gibi raketle oynanan sporlar insanların yaşam sürelerini uzatıyor. Ama neden ve nasıl?

Raket sporları oynarken beynimizin yüzde onluk hacmini oluşturan ama beyindeki nöronların yarısından fazlasına sahip olan beyinciğimizi çalışıyor.

Beyinciğimiz çalıştığında refleks ve strateji mekanizmalarız çalışıyor. Beyinciğimizi günlük hayatta kullandığımızdan daha farklı bir şekilde kullanıyoruz ve problemlere karşı geliştirdiğimiz çözüm yolları ve stratejilerimiz çeşitlilik göstermeye başlıyor.

Bunlarla beraber parietal loplarımız (beynin üst arka kısmında yer alan) ve ön beyin loplarımız çalışıyor ve beynimizin tümü egzersiz yapmış oluyor. Ama tabii ki de raket sporlarının insan sağlığına katkıları sadece bunlardan ibaret değil.

Raketle oynanan sporlar beyinciğimizi ve beynimizi aktif olarak çalıştırmanın yanı sıra kalp ve damar sağlığı açısından çok önemlidir. Bildiğiniz üzere raketle oynanan sporlar sürekli hareket gerektirdiği için kalp atış hızının artmasına ve kan dolaşım sisteminin hızlanmasını sağlıyor. Bu sayede kan basıncı ve kolesterol seviyesi düşüyor ve kalp hastalıklarının oluşma riski azalıyor.

Raket sporlarının insan sağlığı açısından faydaları olmasının yanı sıra aynı zamanda sosyalleşme ve mental sağlık açısından da faydaları var.

Şüphesiz raket sporları oynayan insanlar dışadönük yapıda oluyorlar çünkü bu sporların çoğu iki kişi arasında ya da grup biçiminde oynandığı için bu durum insanların sosyalleşmesine, yeni arkadaşlıklar edinmelerine ve insan ilişkilerinde gelişmelerini sağlıyor.

Raketle oynanan sporlar konsantrasyon ve dikkat isteyen sporlar oldukları için stres ve kaygının azalmasında büyük rol oynuyorlar çünkü an da kalıp, oyuna odaklanırken zihin susuyor ve stres kat seviyesi düşüyor.

Kimi zaman ise oynarken servis attığımızda, karşıdan gelen topa karşılık verdiğimizde ya da sayı aldığımızda hissettiğimiz başarı ve mutluluk hissi özgüvenimizin artmasını ve kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlıyor.

Sonuçta kim harika atılmış bir servisin ya da kazanılmış bir sayının verdiği başarı hissiyatını sevmez ki?