Aftersun Çocukluğa Elvada

Kızgınlık ve pişmanlık arasında çocukluğa elvada.

Aftersun, Charlotte Wells tarafından yönetilmiş 2022 yılında vizyona giren bir dram filmidir. Filmin başrollerini Paul Mescal (Collum) ve Frankie Corio (Sophie) paylaşıyor. Bir baba ve kızın arasındaki ilişkiyi ele alan film Türkiye'de Fethiye'de geçiyor.

Sophie'nin anne ve babası ayrılmıştır ve genellikle annesi ile birlikte İskoçya'da yaşamaktadır. Collum ise kızından uzakta İngiltere'de yaşamaktadır. Beraber yapacakları Fethiye tatili onlara baba-kız olarak ilişkilerini güçlendirmeleri için bir fırsattır. Dışarıdan eğlenceli olarak görünen bu tatil aslında Collum'un depresyonu ile gölgelenmekte ve bu yüzden Sophie için aşılması gereken hüzün dolu bir anıya dönüşecektir. Yer yer yetişkin Sophie'nin gözünden anıların olması ve nostaljik kamera ile çekilmiş görüntülerin olması seyirciyede o hüznü yaşatıyor.

Collum ile Sophie tatilde eğlenceli vakitler geçirirler, yemek yerler, dans ederler, turlara katılırlar ancak bir tarafta da baş edilmesi gereken bir depresyon vardır. Aslında Collum'un depresyona karşı bir mücadelesi var yoga yaparak ve mindfulness kitapları ile bir nevi daha iyi olmaya çalışıyor ancak kendisi halen yaşadığına bile şaşkın. Geleceğe karşı umudu da var sanki çünkü Sophie'ye büyüdüğü zaman onunla her şeyi paylaşabileceğini, ondan sır saklamasına gerek olmadığını ve taşınacağı evde onunda bir odasının olduğunu söylüyor. Collum elindeki imkansızlıklara rağmen kızına destek olmak isteyen birisi, ayrılmış olmasına rağmen Sophie'nin annesi ile halen iyi geçinmeye çalışan birisi ve bunların hepsini kızı için yapıyor. Ancak sonunda Collum'u bekleyen şey intihar oluyor ve Sophie'ye baş edilmesi güç bir anı bırakıyor. Sophie ise bütün bunları ancak büyüdüğü zaman farkedebiliyor.

Sophie tatil boyunca olan bitenin aslında çok farkında değil, ama yinede bir şekilde kötü bir şey olmasını bekliyor gibi. Çocukken hepimizin olduğu gibi o da yetişkinlerin sorunlarının farkında değil, geri dönüp anılarını hatırladığında ise babasını durduramadığı için gelen pişmanlık, onu bırakıp gittiği için babasına olan kızgınlığı ile mücadele ediyor. Filmin sonuda aslında olması gerektiği gibi bitiyor yani Collum ve Sophie beraber ülkelerine dönerler ve havalanında vedalaşarak tatillerini bitirirler, Collum ise hiç intihar etmemiştir. Nostaljik müzikleri ve çekimleri, başarılı oyunculukları ile Aftersun bir kız çocuğunun çocukluğuna ve babasına vedasını anlatan bir hikaye.