Nightcrawler Filminin İletişim Kavramları Bazında İncelenmesi

Haber yayıncılığı dünyasının karanlık yüzünü gösteren Nightcrawler filminin incelemesi... Bu film sizi de çok etkileyecek.

Film adı: Nightcrawler (Gece Vurgunu)

Yayın Tarihi: 31 Ekim 2014

Yönetmen : Dan Gilroy (ilk yönetmenlik deneyimidir.)

Yazar: Dan Gilroy

Yapımcı:      

  • Jennifer Fox
  • Tony Gilroy
  • Michel Litvak
  • Jake Gyllenhaal
  • David Lancaster

Müzik: James Newton Howard

Görüntü yönetmeni: Robert Elswit

Süre: 117 dakika

Gişe : 38,7 milyon USD



Oyuncuları;

Filmin başrol oyuncusu Jake Gyllenhaal (Lou Bloom) ve filmin diğer önemli oyuncuları, Renne Russo (Nina), Riz Ahmed (Rick), Bill Paxton (Joe Loder), Ann Cusack (Linda), Michael Hyatt (Dedektif), Kevin Rahm (Frank Kruse), Carolyn Gilroy (Jenny),Michael Papajohn (güvenlik görevlisi) gibi önemli oyunculardır.

Film Lou Bloom (Jake Gyllenhaal) etrafında dönmektedir. Louis Bloom çok hırslı olan bir hırsızdır. Genellikle ufak tefek işler yapan Lou bu işin kendisine yetmediğini düşünerek yeni iş bakmaya başlar. Bir gece tesadüf eseri bir kameramanın yoldaki kazayı görüntülemesine şahit olan Lou bir kamera ve polis telsizi alarak gece muhabirliği yapmaya karar verir. Filmin ana olayları Lou tarafından verilen bu karar sonrası değişmeye başlar. Filmin önemli yan karakteri de bu olaydan sonra filme dahil olurlar.

Filmin önemli yan karakterlerinden Nina, Lou tarafından çekilen görüntüleri satın alarak kendi kanalının haberlerinde yayınlamaya başlar. Filmin diğer önemli yan karakteri Rick ise, Lou yanında işe başlar ve haberleri geceleri beraber kovalamaya başlarlar.

Eserin Olay Kurgusunun Özeti

Lou bir gece bir araba kazasına şahit olur ve olay yerine gelip çekim yapan kameraları gördükten sonra kendisi de gece muhabirliği yapmaya başlar. Küçük el kamerası ve polisleri dinlediği telsiziyle olayları dinleyip çekim yapar çektiği bu görüntüleri Nina'nın kanalına satarak kısa zamanda adını duyurmaya başlar. Kanalın gece haber müdürü Nina’nın onu sürekli övmesi ve çekimlerini beğenmesiyle Lou daha da hırslı ve açgözlü olmaya başlar. Kendisine yardımcı olması için Rick'i tutar.

Louis yakaladığı haberler ve çekim tekniği ile kısa zamanda çok para kazanır fakat hırslı olan Lou daha çok haber satabilmek ve daha fazla saygı görebilmek için yaşanan olayların delillerini bozmaya ve sınırları aşmaya başlar.

Örneğin; kurbanların evlerine habersiz girerek çekim yapar, daha iyi bir açı yakalamak için kurbanı sürükler, rakibinin arabasını bozarak sabote eder (araba kazası yaptı) ve daha büyük bir haber yakalamak için şüphelileri polise ihbar etmez. Yani Lou sırf görüntü satabilmek için etik kuralları çiğner. Nina'nın reyting beklentisi ise Louis'in bu hırsını daha da körükler. Haber yapabilmek için etrafındaki insanlara zarar verecek kadar gözü kararır. Dedektif Louis'ten şüphelense bile bunu kanıtlayamaz Lou sadece işini film sonuna kadar geliştirir ve büyütür. İnsanlara istedikleri, reyting getiren şeyleri sunmaya devam eder...

Etkili İletişim Kavramları İle Filmin İçinde Geçen Olayların İlişkisi

İletişim

Filmde Louis insanlarla ilişkisi iyi olmayan ve yalnız kalmayı "seçen" biri. Filmde sadece Louis değil çoğu karakterin iletişimi zorunluk üstüne kurulu. Yakın bir iletişim durumu yok. Louis genellikle üstünlük ve baskı kurmaya çalışan biri kimseyle arkadaş olmaya çalışmıyor. Kurduğu iletişim ise sadece yaptığı iş üstüne odaklı. Hatta işini kabul ettirmek için Nina'yı tehdit etmeye ve yardımcısı Rick'in ölümüne sebep olmasını dahi görüyoruz. Kendisi çevresinde bulunan insanlarla "iyi" bir iletişim veya ilişki kurma çabasında değil.

Öfke/ Kızgınlık (Duygu Konusu)

Filmin ana karakteri Louis'in sahneleri genellikle karanlık yerlerde ve atmosferde çekiliyor. Louis genellikle gergin ve sinirli davranışlar sergiliyor. Çok hırslı olduğu için kendini kabul ettirebilmek için konuşması genellikle kızgınlık ve bağırma üstüne oluyor. Filmde Nina, öfke, kan, vahşet, kaza ve şiddet gibi olayların olduğu haberlerin daha fazla reyting getirdiğini söylüyor.İnsanların genellikle bu tür haberlere ilgi duyduğunu söyleyerek sürekli bu haberleri kanalına satın alıyordu. Hatta daha fazla getirmesi için Louis'i azarladığı durumlar dahi yaşanıyordu. Bu tamamen bir sistem eleştirisi yönünü bizlere gösteriyor. Haberlerin veya ekranda gördüklerimizin oluşuna başka bir gözle bakmamızı sağlıyor.

Saygı

Filmde "formel saygı" baskın durumdadır. Genellikle güçlü kişilere saygı duyulur. Zaten Louis karakteri de saygın biri olmak ve adından söz ettirme çabasıyla bunca şeyi yapıyor. Filmde özellikle kanalda çalışan müdürlere ve yöneticilere saygı duyulduğu görünüyor. Ayrıca haber görüntülenmeye gidildiğinde basın olduğunu söyleyenlere izin verilirken Louis gibi bağımsız çalıştığını söyleyenleri alandan kovdukları ve bağırdıkları görülüyor. Louis saygınlık kazanmak için Nina'yı zorluyor ve onun saygın çevresiyle tanışmaya çalışıyor. 

Kişilik

Filmde karakterlerin çoğunluğu baskın kişilerdir. Louis insanları çok sevmeyen, içe kapanık, hırslı ve gergin bir kişiliğe sahiptir. Nina liderlik yönü baskın, tutkulu, gergin, mükemmeliyetçi ve kariyer hırsı baskın bir kişiliğe sahiptir. Rick sakin, insanlara değer veren, iyimser bir karaktere sahiptir. Frank doğrucu, kuralları olan, fikirlerini söylemekten kokmayan bir karakter. Filmi izlerken karakterler bazen çekilmez derecede itici gelmeye başlayabiliyor fakat bir yandan nasıl hareket edeceklerini de merak ediyorsunuz. Lou bazen psikopat bir karaktere dönüyor ve hareketleri izleyenleri şaşırtıp, sinirlendiriyor.  

Etkili Dinleme ve Beden Dili

Filmde etkili dinleme örnekleri bazen görülüyor. Çoğu zaman ise bağırma ve azarlama ile böyle bir iletişim söz konusu olmuyor. Filmin başlarında Louis ve Nina birbirlerini ilk tanıdıklarında birbirlerinin sözlerini dinliyorlar göz teması kuruyorlardı. Fakat yemeğe çıktıkları sahnede Lou yemek yerken sözlerini hızlıca söylüyor.

Nina'ya doğru düzgün neredeyse hiç bakmıyor. Kendini dinletmeye çalışıyor ve Nina'ya neredeyse hiç söz hakkı vermiyor. Rick ile olan ilişkisinde de neredeyse yardımcısını hiç dinlemiyor ve sadece iş veriyor. Nina ise genellikle kanalda çalışanlar konuşurken ya ekrana bakıyor ya da onlara çok dikkat vermiyor. Yani benim fikrimce filmin genelinde etkili bir dinleme şekli olduğunu söyleyemeyiz.

 Korku (Duygu Konusu)

Filmde haberler yapılırken Nina genel halkı korkutmaya yönelik haberler yapıyor çünkü bunun ilgiyi arttırdığını düşünüyor. Eğer herkesi ilgilendiren ve korkutan bir durum olursa daha fazla seyircinin kanalın haberlerini izleyeceğini düşünüyor. Bu nedenle Louis sürekli bulduğu haberleri daha korkutucu ve daha şiddet içeren içerikleri olan olayları bulmaya çalışıyor. Hatta filmde suçluları görse bile ihbar etmeyerek, insanlara suçluların yakalanamaması nedeniyle daha fazla korku aşılanıyor. Filmde genellikle karanlık ve şiddet görüyoruz bu filme tamamen korkutucu diyemesek bile seyirciyi geren bir film. Zaten filmin türü de "gerilim" olarak belirlenmiş.

Önyargı

Filmde Nina fakir ve zengin semtler arasında ki farklardan bahsediyor. Semttin ekonomik durumuna göre yaşanan olayların dikkat çekiciliğinin de değiştiğini anlatıyor bu bize filmde toplumun önyargılarına örnek olarak gösterilebilir. Ayrıca Frank, Louis'in tavırlarından hoşlanmadığı için onun getirdiği tüm haberler ve kendisine önyargılı yaklaşıyor ve ona güvenmiyor.

Algı

Filmde Louis'in bir durumu algılayış şekli ve onu çekme şeklinin üstünde oldukça duruluyor. Olayların daha dikkat çekici durum insanlarda daha büyük bir algı yaratmak için oldukça korkunç diyebileceğimiz çekimler yapılıyor. Ayrıca haberlerde olaylar anlatılırken çok fazla abartılı ifade kullanılarak toplumun yaşanan olayı daha ciddiye almasını sağlamaya çalışıyorlar. Bu şekilde reytingleri arttırmak için büyük bir algı yapıyorlar.