Aile Dizimi ve Zeytin Ağacı Dizisi Arasındaki İlişkisi

Köklerimiz Mirasımızdır

Yakın zamanda bitirdiğim "Zeytin Ağacı" dizisinde uygulanan bir terapi yöntemi olan "Aile Dizimi" hakkında biraz araştırma yaptım. Gerçekliği, uygulanabilirliği, nasıl gelişmeler ve ne gibi sonuçlandığı, gerçekten tedavi yöntemi olarak uygulanabiliyor mu?

Öncelikle diziyle ilgili kısaca konuşmam gerekirse; dizinin ana konusu insanların şu anki yaşamlarındaki sonuçların aile özellikleri ile eskiye, atalarımıza, anne ve babamızın geçmişine dayandığından bahsediyor. Cevaplandıramadığımız ayrıntıları, iyileştiremediğimiz seviyelerin aile dizimi ile açıklığa kavuşturmayı amaç ediniyor. 

https://www.netflix.com/watch/81452291?source=35


Peki Aile Dizimi Nedir?

20. yy'ın sonları Alman Psikoterapist Bert Hellinger tarafından dünyaya tanıtılan aile dizimi terapisi, ailelerin nesiller boyu bir arada görülebilen bağlarıyla bağlı olduğu anlayışını takip etmektedir. Henüz rapor edilmemiş olup olgusal bir yaklaşımdır. Bireyi, içinde kalıplanmış olduğuna inanan bu yaklaşım, aile sistemindeki bir kişinin kadersel olarak diğer bir aile üyesine bağlı olduğunu ileri sürüyor.

Hellinger formülü oluşturulurken birçok terapi aile dizimi terapisinden faydalanılmıştır. Ailenin güncel durumu, çeşitli akım terapilerinin sentezlenmesiyle ve Zulu (Güney Afrika ve yaşayan halk) kültür ve terapilerin birleştirilmesiyle geliştirilmiş bir terapi modelidir. Aile dizimi modelinde psikolojik rahatsızlıkların önemli bir bölümü, hatta belki de çoğunluğuna kök ailede yaşanmış dağılma nedeni ileri sürülmektedir.

Aile Dizimi Nasıl Yapılır?

Bireysel ve grup dizimi şeklinde uygulanabilen aile diziminde, sıranın/düzenin düzeni, sistematik karmaşıklık, kesilmeye çalışılan çabalar açısından ortaya çıkan sorunlar ele alınır. Psikoterapi seansı sırasında aileleri geri götürülüp aileyle içsel dünyada barıştırılarak,aile sistemi mevcut yer gösteriliyor, sistemde bulunanların yanları onarılmaya çalışılıyor. Ailenin "ruhunun derinliklerinde buluşacak" olan bireyin yaşı, yaşadığı mekan, zaman ve ortam, ailenin parçası olduğu diğer üyelerin hayatta olup olmaması önemli değildir.

Aile dizisine giren kişi için diğer aile üyeleriyle ilişkiler yeni baştan, yeni doğan bir bilgilerin saflığı ve özellikleriyle kurgulanır. Kişi böylece derin bir içsel huzura kavuşur. Korkular, zayıflıklar, özgüven sorunları, öfke, kin, soğukluk ve katılık gibi duygular uyumlu davranışlara terk eder.


Aile Dizimi Uygulaması Nasıl Yapılır?

Danışanın ailesi hakkında bilgi birikimine sahip anne, baba, kardeş, teyze, dayı, amca vb. ölen ailenin yakını gibi bireyleri temsil eden koltuklar/bireyler seçilmektedir. Bireysel dizimde ailelerin yaşadığı içsel sıkıntıları temsil edilen semboller ve kişinin nasıl dizildiği dile getirilir.

Örneğin; Babayı temsil eden koltuk/insan diğer koltukların dışında uzak bir yere yerleştirildiğinde bu şahsın babasıyla ciddi bir sorun yaşadığına işaretlenebilmektedir.

Terapist, danışandan ailede tutulduğu yerde kullanılıyor, onları temsil etmeyen koltuğa oturması, yenilerinin saklanması da isteniyor. Bu sürecin en önemli meselesini "ne hissediyorsun?" sorusudur. Kişinin burada söylediği kelimeler, hastalık/sorun çözülmekte o insanların farklı bir şekilde dağıtılması kalbinin derinliklerinde acı ve yanma hissini öğrenilen yolu açılmaktadır.

Grup dizisinde konuşulan bu bireyleri temsil eden kadınların temsil edildiği gruplar içerisinden seçilmektedir. Danışan, kişinin hayatını dışarıda dinlemektedir. Danışan ihtiyaç duyduğunda bu kişinin yanına gidebilmekte, sarılabilmekte ve konuşabilmektedir. Aile dizisinin geleneksel terapilerden farkı, kısa kısa yanıtlar verilmiyor ve telkinde bulunmuyor. Sonuç olarak dizim, hiçbir olaydan "kabul ederek" kişinin ruhsal özgürlüğe doğru yol almasını sağlıyor.


Peki siz aile dizimi terapisi yaptırmak ister miydiniz?