Netflix'in Yeni Dizisi: Zeytin Ağacı

Netflix’in yeni yerli dizisi Zeytin Ağacı’nın spoiler içeren yorumu.


Başrollerini Tuba Büyüküstün, Boncuk Yılmaz ve Seda Bakan’ın paylaştığı romantik drama dizisi Zeytin Ağacı, Netflix’te yayınlandı ve Türkiye’nin günlük ilk 10 listesine giriş yaptı.

Ada, Sevgi ve Leyla isimli üç arkadaşın Ayvalık’a yolculuğuyla başlayan dizi, bu üç arkadaşın özel hayatlarına ve birbirleriyle olan ilişkilerine odaklanan bir drama olarak başlasa da fantastik bir dizi olarak devam ediyor.

Avukat olan Sevgi karakterinin kanser hastalığının tekrar nüksetmesi ve doktor arkadaşı Ada’nın onu hastanede tedavi altına almak istemesi ancak Sevgi’nin alternatif, bilimsellikten oldukça uzak ve tıp bilimiyle bağdaşmayan bir tedavi yöntemi için Ayvalık’a gitmek istemesiyle üç arkadaşın yolculuğu başlıyor.

 Sevgi, internette bulduğu “aile dizimi” yöntemiyle tedavi olabileceğine inanıyor ve İstanbul’dan taşınıyor. Ada, bu yöntemi haklı olarak tamamen saçmalık olarak görüyor ve arkadaşını İstanbul’da tedavi olması için ikna etmek istiyor ama başarısız oluyor. Bu olaylar yaşanırken Leyla’nın dolandırıcı eşi de iflas edip kaçıyor ve Leyla da oğluyla beraber Sevgi ve Sevgi’nin annesinin yanına taşınıyor.

 Dizideki en tuhaf hikayenin Leyla karakterine ait olduğunu belirtmek pek yanlış olmaz çünkü kendisi canlı yayınları yaklaşık iki yüz elli bin kişi tarafından izlenen ancak eşi iflas edince kıyafetlerini satarak geçimini sağlamak durumunda kalan bir kişi. Buradaki tuhaflık şu ki influencerların tek bir linkle on binlerce lira kazanabildiği bir zamanda Leyla, yüzbinlerce ve belki de milyonlarca takipçisiyle meteliğe kurşun atıyor. Aile diziminden kısa süre sonraysa büyük bir mirasa kavuşan olan karakterimiz tekrar eski görkemli ve bol kıyafetli günlerine kavuşabiliyor ve hatta bir meyhane açıyor.

 Dizideki ilginçlikler Leyla’nın ilginç bütçe yönetim yeteneksizliğiyle sınırlı değil: Aile dizimi yöntemine inanmayan ve karşı çıkan Ada, bu çalışmalara katıldıktan sonra zamanla inanmaya başlıyor; üstelik kendi ailesinin geçmişinde de oldukça travmatik olaylar var ve Ada’nın sorunlarının sebebi de bu! Aile diziminden sonra Ada’nın da hayatındaki sorunlar da çözülmeye başlıyor.

 Aile dizimini anlatmak gerekirse otantik bir ortamda toplanan bir ekibin, belirlenen bir kişinin geçmişindeki olayları hissettikleri enerji ve ruhsal bağ ile anlık olarak yansıtması denebilir. Travmatik olayların, hissettirdikleriyle ruhsal bir zaman yolculuğu yapma süreci de denebilir.

 Dizide aile dizimi sürecini yöneten karakterimiz Zaman Bey’in de eskiden doktor olduğunu sonradan öğreniyoruz, günümüzde doktorların yaşadığı sorunları düşündüğümüzde, bu kariyer değişikliğinin oldukça akıllıca olduğunu görebiliyoruz ve bu da Zaman Efendi’yi dizinin en zeki karakteri yapıyor.

Çerez niyetine izlenebilecek Kuş Uçuşu ve kaliteli polisiye örneği Mezarlık gibi yapımlardan sonra Netflix Türkiye’nin içeriklerde kendi standartlarına döndüğü fantastik soslu bu yapım, Ayvalık ve Cunda görüntüleri için izlenebilir. İyi seyirler!


Fotoğraf: Wikipedia