Kutsal Saydıklarımız

Dünya nimetinde gözüm yok ama bir zeytin ağacının gölgesinde bir bardak çay olursa olsun. Nazan Bekiroğlu

“Ardıç toplamaya giderken at koşturulmamalı, yolda başka bitki ve çiçek koparılmamalı, köküyle ağaç sökülmemelidir. Kuş yuvası dağıtılmamalı ya da bozulmamalıdır. Eğer bunların hepsine uyulmazsa ardıçın yardım etmeyeceğine inanılır.” (Kandarakova, 1994, s. 16-17)

İnsanoğlu yüzyıllardır sürdürülebilirliği sadece ikiyüzlülükte sağlayabilmiştir. Doğa anamıza verdiğimiz zarar şöyle dursun alıntıladığım bu yazıyı okuduğumda anladığım, ekosisteme geri dönülmez hasarı vermezden önce dahi bir varlık yarar sağlıyorsa ancak lütuf edip saygı gösterebiliyoruz. Nedir bu iki yüzlü faydacılığın sebebi? Ne zaman farkındalık kazanacağız? İçine düştüğümüz bu paradokstan kurtulmak için sahiden bir sabah uyanıp gözümüzün alabildiği her yerin yeşillenmiş, uyum içerisinde olacağının beklentisinde miyiz?

Doğadaki her varlık uyum içerisinde yaşıyorken bizim açtığımız bu ateşi kim söndürecek bizden başka?

Evet, kabul edelim ki bir şeylerin değişmesini istiyorsak özellikle tüm dünya acil durum butonuna basmamız gerekiyor. Buna da kendimizden başlarsak başkasını teşvik edebiliriz gözüyle bakıyorum. O halde gelin yeşillenme hareketini başlatalım.

Geçmişten bu yana ağaçlara belli anlamlar yüklenmiştir.

Kayın, gençliğin, mutluluğun, özgürlüğün, barışın, dostluğun, vatanın sembolüdür.

Çam, yeniden dirilişin, esenliğin simgesidir.

Kavak, ölüm ve dirilme sembolüdür. Kavağın kuruması, devrilmesi, kutun gitmesi ve ölümün; tekrar yeşermesi ise giden kutun geri gelmesi ve yeniden dirilmenin sembolüdür.

Ardıç, kimi toplumlar onun tanrısal, sihirli bir gücünün olduğuna inanır. Ondan yaptıkları tütsülerle evlerini, bahçelerini, ağıllarını tütsülemişlerdir. Bu sayede hastaların üzerindeki kötülükler ve hastalıklar kovulmuş olur.

Çınar, nurun, aydınlığın, Tanrı kutunun sembolüdür.

Liste böylece uzayıp gidiyor. Kendinize yakın ister anlamını sevmiş isterse hep dikmek istediğiniz bir şey olabilir. Seçtikten sonra yapmamız gereken bu işlemin aşamalarını öğrenmek ve ailenize katacak yeni üyenizi selamlamak olacak. Bu işi her gün ona sevgi göstererek ve emekle su vererek devam etmelisiniz. Beni soracak olursanız zeytin ağacını seçtim. Benim için o kutsal bir ağaç. Nazım'ın da söylediği gibi,


Son olarak kulak verin sözlerime mentor olarak seçtiğiniz kişilere , ilham aldığınız şeylere dikkat edin. Birisi kim olduğunuzu sorarsa bunlar size yol işareti olacaktır.


Kaynak için tıklayınız.