ALES Hakkında Bilmeniz Gerekenler; Hazırlanma Taktikleri ve Kaynak Önerileri

ALES ile ilgili size yardımı dokunabileceğini düşündüğüm bilgileri derledim.

ALES; yani Akademik Lisansüstü Eğitim Sınavı; her yıl ÖSYM tarafından yılda 3 kez yapılan, Türkiye’deki üniversitelerde tezli yüksek lisans yapmak isteyenlerin girdiği bir sınavdır ve 150 dakika sürmektedir. Sınavın geçerlilik süresi 5 yıla kadar uzatılmaya çalışılmış olsa da hâlihazırda şimdilik 3 yıldır.

Bu sınav her ne kadar genel olarak tezli yüksek lisans yapmak isteyenler tarafından tercih edilse de yurtdışına lisansüstü eğitime devlet tarafından gönderilecek kişilerin seçiminde de önemli bir kriter olarak görülmektedir. 100 üzerinden değerlendirilen ve barajı 55 puan olan; 50 temel matematik, 50 türkçe sorusu bulunan bu sınavda ne kadar yüksek not alırsanız, istediğiniz üniversiteye girmede ya da devlet tarafından sağlanan olanaklardan yararlanmada puanınız size o kadar fayda sağlar. Sınav içeriği konusunda; sorulan soru tipi üniversiteye giriş 1. basamak sınavıyla aynıdır[YGS; YKS(TYT)…]. Matematik bölümü konuları; sayılar( doğal, asal, rasyonel, ondalık, üslü, köklü), basamak analizi, bölme-bölünebilme, çarpanlara ayırma, faktöriyel, EBOB-EKOK, denklemler, eşitsizlikler, mutlak değer, çarpanlara ayırma, oran-orantı, problemler, kümeler, fonksiyon, modüler aritmetik, permütasyon-kombinasyon, olasılık, tablo-grafik yorumlama ve sayısal mantıktır. Türkçe bölümünde ise sözcükte anlam, cümlede anlam, kesin yargı, anlatım biçimleri, paragraf, boşluk tamamlama, akışı bozan cümle, cümleleri yer değiştirme ve sözel mantık gibi soru çeşitleri yer alır.

ALES sınavına girme kriterleri ise bir lisans diplomasına sahip olmak (T.C veya yurtdışı üniversiteleri) veya hala üniversitede 4 yıllık bir lisans bölümünde okuyor olmaktır. Yani, bazı insanların tercih ettiği gibi, üniversitenin son sınıfında, diplomanızı almadan da sınava girebilirsiniz.

Bu sınav diğer sınavlara göre içerik açısından daha kolay gözükse de asıl önemli olan sınav süresini verimli kullanmaktır. Toplamdaki 100 soruyu verilen 150 dakikada bitirebilmek için (konulara ne kadar hakim olsanız da) çok farklı tipte sorular çözmeniz gerekmektedir. Eğer sınava son birkaç ay kala hazırlanacaksanız; süre sıkıntınız varsa sadece çıkmış sorular üzerinden çalışıp süreli olarak her gün en az 1 deneme sınavı çözmenizi öneririm. Ama sınava daha zaman varsa tabiki ilk olarak konu anlatımlı kitaplardan başlayarak bütün konuları tekrarlayıp, farklı tarzlarda sorular çözüp; üstüne süreli denemeler çözerseniz sınava tam olarak hazırlanmış olacaksınız.  Ayrıca eğer özel ders ihtiyacınız var ama ücret sıkıntınız varsa unutmayın ki Youtube’da bir sürü ücretsiz konu anlatımlı videolar, örnek soru çözümleri ve sınavda derece yapmış kişilerin vlogları da mevcut.

Konu, soru tarzı, bölüm sınırlaması olmaksızın size tavsiye edebileceğim kaynakları da son olarak eklemek isterim:

  • GEM AKADEMİ ALES Konu Anlatımı/ Soru Bankası
  • YARGI YAYINLARI VIP ALES Soru Bankası
  • YARGI YAYINLARI ÇIKMASI MUHTEMEL 7 DENEME
  • BENİM HOCAM ALES Tamamı Çözümlü Soru Bankası
  • MURAT YAYINLARI ALES Çözümlü 5 Deneme
  • Pelikan Kitabevi ALES 4 dörtlük Tamamı Çözümlü Deneme
  • YEDİİKLİM ALES Tamamı Çözümlü Soru Bankası