Algıda Seçicilik

Seçici Algı Nedir?

Seçici algı, insanların çevrelerindeki nesneleri taradığı, seçtiği ve fark ettiği bilinçsiz bir süreçtir. Bu süreç boyunca bilgi, mevcut tutum, inanç ve hedeflerle uyumlu olacak şekilde seçici olarak algılanma eğilimindedir.

Bu yalnızca şu anda bizi ilgilendiren bilgilere odaklanmamıza izin verse de algı yanlılığına da yol açabilir. Örneğin araba kullanırken bir otoyolun çıkışına ulaşmaya aşırı odaklanırsanız beyniniz görsel uyaranları filtreleyebilir, böylece yalnızca otoyoldan çıkmak için fark etmeniz gereken şeylere odaklanabilirsiniz. Ancak bu aynı zamanda yolda etrafınızda olup biten diğer olayları da kaçırmanıza neden olabilir.

Hayatımızdan Seçici Algı Örnekleri:

1.Markalaşma ve Tüketici Davranışları:

Belirli bir markaya bağlı olan tüketici, alışveriş yaparken yalnızca o markaya ilişkin reklam veya promosyonları fark edebilir, diğer rakip markaları göz ardı edebilir. Rakip bir marka daha iyi bir teklif sunsa bile tüketicinin seçici algısı, tanıdık markayı seçmesine neden olabilir.

2.Sınıfta Öğrenme ve Onaylama Önyargısı:

"Matematikte kötü" olduğuna inanan bir öğrenci, yalnızca matematik problemleriyle uğraştığı zamanları hatırlayabilir ve başarılı olduğu zamanları unutabilir. Bu seçici algı onların özgüvenlerini ve gelecekte öğrenme yeteneklerini engelleyebilir.

3.Kültürel Normlar ve Güzellik Standartları:

Belirli güzellik standartları olan toplumlarda, bireyler yalnızca bu standartlarla uyumlu olan, diğer güzellik biçimlerini göz ardı eden veya değersizleştiren fiziksel özellikleri fark edebilir ve bunlara değer verebilir. Örneğin zayıflığa değer veren bir kültürde, insanlar ince figürlere daha fazla odaklanabilir ve bu kalıba uymayanları görmezden gelebilir veya damgalayabilir.

4.Çevresel Farkındalık:

İklim değişikliğine inanmayan bir kişi, özellikle soğuk bir kış günü gibi yalnızca küresel ısınmayı çürütüyor gibi görünen bilgi veya olaylara dikkat ederken daha geniş eğilimleri ve karşı konulmaz bilimsel kanıtları göz ardı edebilir.

5.Ebeveyn Gururu ve Önyargı:

Çocuklarının başarılarından gurur duyan ebeveynler, çocuklarının yalnızca başarılarını ve olumlu davranışlarını fark edebilir, hataları veya gelişme alanlarını gözden kaçırabilirler. Bu bazen çocuklarının yeteneklerine ilişkin abartılı veya çarpık bir algıya yol açabilir.

6.Sosyal Medya ve Yankı Odaları:

Sosyal medya platformlarında kullanıcılar çoğunlukla kendi inançlarını ve ilgi alanlarını paylaşan bireyleri veya grupları takip eder ve onlarla etkileşime girer. Bu, yalnızca pekiştirici görüşlere maruz kaldıkları ve farklı ya da karşıt görüşleri gözden kaçırdıkları bir yankı odası yaratarak dar bir bakış açısına yol açabilir.