Almanya'da Bir Türk Çetesi: 36 Boys

Bu yazımızda zamanında Almanya'nın Dazlaklarına meydan okumuş Türk çetesi 36Boys'dan bahsedeceğiz. İyi okumalar.


Almanya’da Türk Türkiye’de Alamancı

1945 yılında II.Dünya Savaşı’nın mağlubu olan Almanya’da büyük bir nufüs kayıp hayatını kaybetmişti. 1960 yıllarda ise büyük bir işçi açığı olan Almanya’da çözüm dışardan ‘’misafir işçiler’’ ile çözülecekti. Tarihler 30 Ekim 1961’i gösterdiğinde Almanya ile Türkiye arasında İşgücü Anlaşması imzalandı. Türklerin yanı sıra İtalya, İspanya, Portekiz ve Yunanistan gibi ülkelerdende misafir işçiler gelmiştir. Türk işçilerin öncelikli amacı Almanya’da para biriktirip kendi memleketlerine dönmek gibi planları olsa da çok azı Türkiye’ye geri dönmüştür. Geri dönenlere ise çevreleri tarafından ‘’Alamancı ve gurbetçi’’ gibi lakaplarla anılmışlardır. 1974’ten sonra Almanya ekonomik kriz nedeniyle işçi alımlarını durdurmasıyla birlikte Türkler evlilik, iltica ve kaçak yöntemlerle göç etmenin yollarını bulmuşlardır.


36Boys’un Kökeni

Almanya’ya misafir işçi olarak gelen Türkler’in büyük çoğunluğu memleketine geri dönmedi. Bir süre sonra ailelerini özleyen Türk işçiler onları da yanlarına alacaklardır. 2.nesil gurbetçilerin bir kısmı ufak yaşta oraya göç ederken bir kısmı da orada doğup büyüyecekti. Anneleri ve babaları çalışan bu çocuklar okul çıkışından sonra soluklarını sokaklarda almaya başlayacaklardı.



1980’li yıllarda Almanya’da ırkçı ve faşist bir grup olan Neonaziler baş göstermişlerdi. Bu Neonazi grubu ‘’Dazlaklar’’ olarak ta isimlendirilmiştir. Neonaziler Almanya’da yabancıları istemiyorlardı ve kendi ırkından olmayanlara saldırılar gerçekleştiriyorlardı. Bu durumdan nasibini Türklerde alacaktı. Sokaklarda büyüyen bu gençler Neonazileri karşı birlik olup çeteleşmeye başladılar. Alman hükümeti ise bu konuda sessiz kalmayı tercih etti.



36Boys'un Ortaya Çıkışı

Kavgaların adresi olan ve Türklerin yoğun olarak yaşadığı Kreuzberg bölgesinin posta kodu olan 36’yı seçerek kendilerine 36Boys ismini seçmişlerdir. Çetenin ismini Maxim mahlaslı rapçi Attila Murat Aydın keşfetmiştir. Çete 1980’lerin ortasından 1990’ların başına kadar aktif bir şekilde varlığını sürdürdü. Sayısı 300 kişiyi bulan 36Boys’da çoğunluğu Türk gençleri oluştursa da diğer azınlıklara mensup olan genç üyelerde mevcuttu. Çetenin rakipleri Neonazileri yanı sıra Warriors ve Black Panthers gibi gruplarda mevcuttu. 2007 yılında Berlin Senatosu, Kreuzberg gençlerine yardımcı olmak ve suçlardan uzak durması için çalışmalarda bulunmuşlardır ve 36Boys’un bölgelerinden birisi olan Naunynstraße sokağı tehlikeli bölge olarak ilan edilmiştir.



36Boys’un üyeleri arasında Boks şampiyonu Muzaffer Tosun, ünlü rapçi Killa Hakan(Hakan Durmuş), Massaka mahlaslı rapçi Murat İlhan, film yönetmeni ve yapımcısı olan Neco Çelik gibi ünlü isimler bulunmuşlardır. Günümüzde ise çete eskisi kadar olmasa da varlığını sürdürmektedir. 36Boys’un bazı üyeleri ise kendilerini yeni bir hayat kurup farklı işlerle uğraşmaktadırlar.