Alt Kültür Nedir?
Alt kültürler toplumun temel kültür unusurlarını paylaşmakla birlikte bazı hakim değerleri de kapsar.
Toplumda bulunan herhangi bir grup toplumdaki diğer bireylerle aynı kültürü paylaşır. Ancak bunun yanı sıra kendi aralarında farklı kültürel değerelere sahiptirler. Alt kültürlerin kendilerine özgü yaşama stilleri ve değerleri vardır. Alt kültürler toplumun temel kültür unusurlarını paylaşmakla birlikte bazı hakim değerleri de kapsar. Alt kültür gruplarını diğer gruplardan ayıran değer, norm ve yaşam biçimleri vardır.
Farklı nedenlere bağlı olarak gerçekleşen, toplumun geniş kesimlerinden, ana kültürlerden ayrı daha küçük, daha kendine özgü grupları içeren kültüre alt kültür denilebilir. Alt kültürler, hakim kültürün çerçevesi içindedir ve hakim kültürün tamamen içinde olmayan alt kültür hakim kültürden bağımsız da sayılamaz. Irk, toplumsal tabaka, cinsiyet, ekonomik yapı vb. durumlar alt kültürlerin kaynağını belirler. Alt kültürlerde gruplara dahil kişilerin ortaya koyduğu dini, siyasi, estetik, mesleki bakış açısı gibi unsurlar alt kültürü belirleyen unsurlardır. Bunların yanı sıra değerler, davranışlar, normlar, zihniyet, giyim tarzı, dil, görünüm, müzik tercihleri gibi ögeler alt kültürlerin özelliklerindendir.
Alt kültür örnekleri arasında hippiler, hipsterler, emolar, apaçiler, furry fandom, gothlar, motosiklet kulübü üyeleri ve dazlaklar sayılabilir. (Vikipedia)
Alt kültür yapıları genel olarak genç gruplarda görülür. Genç gruplar genellikle bazı genel kültür unsurlarını benimsemek istemez. Bunun sebebi gençlerin daha agresif, daha anarşist ve yeniliğe açık olmaları olabilir.
Belirli bir sunum ve sembolizm üzerinden işleyen alt kültür grupları, dini, siyasi, kültürel vb. kaygılardan oluşabilir. Grubun içerisinde ki bireylerin dünyaya, hayata ve insana farklı bakış açıları vardır. Alt kültür gruplarının oluşumu var oluş kaygısıyla da açıklanabilir.
Alt kültürleri, genel ve milli kültürü parçalayan bir kültür olarak gören farklı bir bakış açısı da vardır.Bunu sebebi alt kültürlerin ana kültürlere karşı çıkışı ve ana kültürden kopuşu olabilir. Ana kültür ve alt kültürlerin yaklaşımlarının birbirlerine uyuşmamasının sebebi alt kültür gruplarının tavırları, bakış açılarıdır. Bu yüzden alt kültür grupları genelde olumsuzlanan, horlanan, tasvip edilmeyen özellikler içerir.
Alt kültürün ürettiği müzik veya müzik türleri, popüler olma gereksinimi duymaz. Veya popüler olsun diye üretilmez. Alt kültürün ürettiği müzikte yerellik, kendine özgü tarz, toplumsal olaylardan ezilen insanların haykırışı vardır.
Caz müziğin doğuşu 1880 yıllarında Amerika’da yaşayan Afrikalı kölelere dayanır. Amerika’ya getirilen Afrikalı köleler, yanlarında müzik aletlerini getiremeseler bile müzik kültürlerini getirmişlerdi. Amerika’nın içinde doğan Caz o dönemin alt kültür örneklerinden biridir.Bazı Afrikalı köleler Avrupa kökenli kilise müziklerini kendi gelenek ve tarzlarına uyarladılar. Zamanla nesilden nesile aktarılan bu müzik kültürü, günümüzde popüler olan ancak daha seçkin kısmın dinlediği bir müzik türü haline geldi.
Doğuşundan şimdiye kadar Caz müzik türü 19. ve 20. Yüzyıl Amerikan popüler müziğinden etkilenmiştir. Bilinen ilk caz parçalarını Buddy Bolden (trompet) ve Jerry Roll Morton (piyano) yapmıştır. (1895-1905) (narsanat)
Günümüzde hala devam eden ırkçılık Caz müziğin ortaya çıktığı dönemde daha belirgin haldeydi. Örneğin siyahilerin klasik müzik çalmaları beyaz toplumlar için hoş karşılanmayan hatta istenmeyen bir durumdu. Ancak bir alt kültür ürünü olan Caz müziği diğer kültürlerin içinde olan insanlar da üretebilir,tüketebilirdi. 19. yüzyılda ortaya çıkan Caz müzik türü nesilden nesile aktarılarak kendi dar sınırlarından çıkmıştır.
Ancak bazı durumlarda alt kültür ürünleri popüler kültür üreticileri tarafından keşfedilir. Bu keşfediş genellikle üretim odaklıdır ve ekonomik kazanç elde etmek için alt kültür ürünü teşvik eder, istihdam sağlar. Örneğin Ankara oyun havaları bir alt kültür örneğidir.
Ankara oyun havalarının doğuşu iç anadolu bölgesinde Seymen folklorune dayanır. Ankaralı Seymenlerin cümbüş adı verdikleri eğlenceler günümüz gazino ve pavyon eğlencelerinin kaynağıdır. Genellikle kent merkezlerinde yaptıkları bu eğlence geleneksel müziğin gelişimine aktarılmasına yardımcı olmuştur.
Ankara oyun havalarının günümüze kadar aktarılmasının sebebi müziğin çok kültürlü ve kozmopolitik olmasıdır. Popülerleşme sürecinin ilk basamağı örf ve adetlerdir. Düğün, kına, asker uğurlama gibi törenlerle kendini gösteren oyun havalarının soundu pavyon-gazino kültürüne de uygundur. Pavyon ve gazinoların getirdiği küçük bir şöhret unsuru plak şirketlerinin gözünden kaçmaz. Yani Ankara oyun havalarının alt kültür ürünü olmaktan çıkıp popüler kültür ürünü haline gelmesinin en temel sebepleri geleneksellik ve ekonomik kazanç isteğidir.