Kültür Endüstrisi Nedir?

Kültür endüstrisi kavramı Frankfurt Okulunda ki Horkheimer ve Adorno adlı iki düşünürün kitle kültürünün tüketilmesini açıklar.

Kültür endüstrisi kavramı Frankfurt Okulunda ki Horkheimer ve Adorno adlı iki düşünürün kitle kültürünün üretilmesi ve tüketilmesini açıklamak için kullandıkları bir kavramdır. Bu kavram popüler kültürü, sanatı, haberleşme araçlarını, basını ve benzeri alanları belirli faaliyet ve düzenlemelerle kültürel organizasyonların sıradanlaşmasını ifade eder. Horkheimer ve Adorno bu kavramı Aydınlığın Diyalektiği adlı kitaplarında açıklayıp kullanmışlardır. Bu kitapta özellikle kitle kültürünün tüm alanlarda kültür endüstrisi ile biçimlenmesini belirtilmiştir.

 Kültür endüstrisi, kültürleri kapitalist düzenin bir çarkı haline getirmektedir. Kültürler artık sadece toplumların duyuş, düşünüş birliğini oluşturan, gelenek durumundaki her türlü yaşayış, düşünce ve sanat varlıkları olmaktan çıkmış ve kapitalizmin meydâna getirdiği kâr sürecine ortak etmiştir. Radyo, sinema, reklamcılık, kitle iletişim araçlarının kapitalist sistemin bir mekanizması haline gelmesi belirli bir yaşam stilini meydana getirmiştir. Kültür endüstrisi yaklaşımına göre insan artık bir tüketicidir ve sadece maddi ürünleri değil kültür ürünlerini de tüketmektedir.

 Kültür endüstrisinin oluşturduğu yaşayış tarzı, günlük hayatın sorumluluklarından, sıkıcı iş hayatından zihinsel olarak kaçış sağlar. Bu yaklaşım kapitalist sistemi olumlayarak bireyin sistemi benimsemesini kolaylaştırır. Yapılan olumlamalar bireyin hayatında ki zorluklardan az bir çaba ile kaçmasını vadetse de Frankfurt Okulundaki düşünürler için bu kaçış gerçek değildir. Vadedilen kaçış kısa bir dinlenme, hayatın içindeki temel baskılardan uzaklaşma ve çalışma motivasyonlarını yükseltmek için kurulmuş sahte bir dünyadır. Kültür endüstirisi büyük bir kitleyi hedef haline getirir ve bireyleri birer müşteri olarak ele alır. Bu sayede milyonlarca kişi kapitalist sistemin bir parçası olur.

 Sanat, spor ve bir çok alanda büyüyen kültür endüstrisinin asıl dayanağı eğlence sektörüdür. Eğlence kültürü bu yaklaşım için oldukça önem taşır. Kapitalist sistemin yarattığı ağır ve sıkıcı iş hayatının yaşamın içinde büyük bir zaman dilimini kaplaması bireylerde kafa dağıtma, oyalanma ve dinlenme gibi bir çok ihtiyaç doğurmuştur. İşten arta kalan boş zamanı eğlenceli geçirmek istemek bireylerin kaçış yöntemidir. Bu yaklaşım boş zamanın nasıl değerlendirileceği konusunda da bireyleri kendine muhtaç bırakmaktadır. 

 Bir kültür mirasının, tarihin doğurduğu önemli kişilerin, popüler olan bir müzik grubunun üretim sürecine katılması kültür endüstrisinin en büyük örneklerindendir. Galata kulesinin minyatür bibloları, Atatürk baskılı defterler, BTS grubunun baskılı tshirtleri kültür endüstrisinin ürünlerindendir.