Amerika Kıtasında Geleneksel Kıyafet Giyme Sorunu

Kuzey ve Güney Amerika'da Farklı Kültürlerin İnsanların Uygulayarak Takdir Etmesi Sorunu

Sık sık sosyal medyada karşılaşılan videolar kategorisine giren önemli bir olaydan bahsetmek istiyorum bugün size. İlk başta ABD'deki siyahi kızların örgülerin sadece Afrika kültürüne ait olduğunu, başka ırklardan olan insanların yapmaması gerektikleriyle anlatmaya başlayan videoları internette yayınlamaya başladılar. Daha sonraları Afrikalı siyahilerin 'bu bir sorun değil, birçok kültürde saç örgüleri yer alıyor böyle olmasa bile insanların kültürümüzü bu şekilde takdir etmesinde ne gibi bir sakınca var ki?' şeklinde konuşup sosyal medyada yayınlayarak ABD'deki siyahilerin düşüncelerini eleştirmeye başladılar. Tıpkı Afrikalı siyahilerin videoda da bahsettikleri gibi saç örme kültürü birçok ülkenin kültüründe yer almaktadır. Slavlar, İskandinavlar ve Pomakları örnek gösterebiliriz. Bu konuda sosyal medyada yer alan videolardan birisi de lisede geçmektedir. Afro - Amerikan bir kızın beyaz bir kıza 'bu benim kültürüm, bunu kopyalayamazsın.' şeklinde konuşmasıyla başlayan olay beyaz kızın 'Ben Ukraynalıyım benim kültürümde de saç örgüsü var.' şeklinde devam etmektedir. Tabii ki de olayın sonucu bir yere varmamıştır.

Yine sosyal medyada sıkça karşılaşılan videolardan bir diğer bir olay yine 'kültür kopyalama / çalma' ile ilgili. ABD'de Meksikalıların geleneksel kıyafetini giyen bir erkeğin yoldan geçen insanlara 'Kıyafetim seni rahatsız ediyor mu?' sorusunu sormasıyla başlayan ve bu şekilde devam eden videoda özellikle Latin olmayan insanların 'Evet, bu çok rahatsız edici çünkü senin kültürün bu değil ve böyle giyinemezsin.' cevaplarıyla sürüyor. Videonun devamında ise adamın Meksika'ya gidip oradaki insanlara yine aynı soruyu sorup Meksikalıların 'Hayır, çok hoşuma gitti ve sana çok yakışmış.' gibi cevaplar alması bize ABD'deki insanların hayata nasıl bir bakış açısıyla baktıklarını sorgulatıyor.

Kendi fikrim şu yönde: Yıllardır ABD'deki beyaz ırktan olmayan insanların çoğu aşağılanmış, öldürülmüş ve eziklenmiştir. Kötü koşullar altında üçüncü sınıf vatandaş olarak görülen bu insanlar kültürlerini rahatça yaşayamadığı için bugün kültürleriyle ilgili fazlasıyla hassaslaşmış olabilirler. Daha sonraları ABD anayasasında her birey eşit konumda olsa bile ABD'deki katı stratifikasyonla beyaz ırktan olmayan insanlar belki de kendi etnik kimliklerini ön plana çıkarıp kendiyle gururlanmakta olabilirler. ABD'deki beyazların ise 'kültür kopyalama / çalma' ile ilgili bu hassas davranışlarının sebebi bir tür vicdan azabı olabilir.

İnsanların kültürlerin güzel yanlarını takdir etmesi ve sürdürmesi her millet için fazlasıyla önemli bir durum. Bu konu ne kadar hassas olsak da hoşgörülü olmamız gerektiği de kültürlerin güzel yanlarını takdir etmek kadar önemli.