Duygusal Ticaretin Kültüre Olan Etkisine Bir Örnek: Kore Dalgası

Kore Dalgası duygulara dokunabilen bir pazarlama stratejisi midir?

İnsan, kültürün oluşmasında belki de en etkili faktördür. Bununla birlikte çeşitli yaşam tarzları ve beraberinde gelen farklılıklar da kültürün oluşmasında ve yayılmasında önemli bir parçadır. 

Günümüzde sosyal medya, insan aracılığı ile kültürel farklılıklarımızı daha fazla göz önüne sermekte ve yayılma hızını arttırmaktadır. İnsan zamanla sadece kültürün oluşmasıyla sınırlı kalmayıp sanal dünyada çeşitli etkileşimleriyle kültürün yayılma, değişme ve başka kültürleri etkileme hızını arttırmıştır.

Kültürün sanal dünyada bu hızlı etkileşimine verilebilecek en belirgin örnek "Korean wave" olabilir. Bu yazıda Kore kültürünün zamanla nasıl geniş kitlelere yayılarak başka toplum ve kültürleri etkilediğine değineceğiz.

Kore dalgası, 2000'li yıllarda internet ve sosyal medya aracılığı ile yayılmaya başlamıştır. Araştırmalar Güney Kore kültürünün insanların duygu ve düşünceleri üzerinde etkili olduğunu ve beraberinde alış veriş, sosyal medya kullanımı gibi tercihlerini de etkilediğini ortaya koymuştur. 

Aşk, sevgi, romantik konulu dizilerin, müziklerin ( K-drama ve K-pop) izleyicilerin duygularına hitap etmiş ve beraberinde daha zayıf olma, daha beyaz, pürüzsüz tene sahip olma vb. algıları benimsetmiştir. Kore Dalgası genel olarak Batı kültürünün etkisi altında kalmış olan bir toplumun zamanla TV dizilerini kullanarak kendine yer edinebileceğini, kültür aracısı olabileceğini, ticari çıkarlar elde edebileceğini göstermektedir. Dikkatle baktığınızda çoğu blog, dergi yazılarında, mağaza reyonlarında Kore ürünlerini, yaşam tarzını destekleyen ürünleri görmeniz mümkün.

2000'li yıllarla birlikte popülerleşen Kore Dalgası küresel bir kültür taşıyıcısı olmakla birlikte ülkesinin ekonomik anlamda gelişmesine katkı sağlamakta, güzellik ve zenginlik algısını görselleştirerek tüm dünyaya benimsetmektedir. En nihayetinde ise kapitalist sistemin öğretileri bu gibi bir örnekle pekiştirilmektedir.