Amsterdam

Üç arkadaşın Amsterdam' da başlayan dostluklarının New York' da kendilerini bir suçun içinde bulmalarıyla devam ediyor.

2022 yılında yayınlanan Amerika yapımı film Burt, Harold ve Valeria' nın cinayet şüphelisi olmaktan kurtulmaya çalışırken daha derin sorunlara çekildiklerini anlatıyor. Christian Bale, Margot Robbie, John David Washington, Rami Malek, Anya Taylor-Joy, Taylor Swift, Robert De Niro, Andrea Riseborough gibi oyuncu kadrosu bulunan Amsterdam filminin yönetmenliğini David O. Russell yapmıştır.

Film ilk olarak açılışını New York' da 1933 yılında kendisine ait muayenesinde Birinci Dünya Savaşı' nda yara alan hastaların estetiksel dokunuşlar yapan Burt Berendsen ile başlıyor. Sonrasın da Cihan Savaşı' ndan arkadaşı olan avukat Harold Woodman' ın otopsi yapması için çağırılan Burt Berendsen, otopsi yapmak istemesede kabul etmesiyle devam ediyor.

Otopsi yapılması istenilen kişi sessiz ve sakin Bill Meekins, Burt Berendsen ile Harold Woodman' nin arkadaş olmasına vesile olan kişidir. Öldüğü sabahın akşamı Amerika' da gaziler için önemli ve siyasi bir konuşma yapacak olan Bill Meekins, kızı Liz Meekins' in ölümünden şüphelenmesine neden oluyor. Şüphelerinde haklı çıkan Liz Meekins, Harold Woodman' e ve Burt Berendsen' a ulaşıyor.

Burt Berendsen ve arkadaşı Irma otopsi yaptıktan sonra Burt ve Harold, Liz ile anlaştıkları gibi buluşma yerlerine gidiyorlar. Liz' i çok korkmuş bulan ikili ne olduğunu anlamadan Liz' in arabanın altına itilmesi ve suçun üstlerine kalması ile karşı karşıya kalıyorlar.

Burt Berendsen eşinin ailesi tarafından önemli bir aileden gelmediği için küçük görülür. Bu yüzden en azından onurlu ve ünü olsun diye 1918' de Fransa' ya savaşa gönderirler. Fransa' da birbirlerini sürekli koruyacaklarını söz verdiği arkadaşı Harold Woodman ile karşılaşır. Çok iyi arkadaş olan ikili bir gün yaralı şekilde revirdeyken hemşire Valeria Voze ile karşılaşırlar.

Burt bir gözünü kaybetmesinden dolayı Valeria' nın göz alabileceği tadıkları olduğu için üçü beraber Amsterdam' a gider. Burt göz aldıktan sonra savaştan uzakta beraber vakit geçirmek isteyen Burt, Harold ve Valeria eğlenceli, güzel vakit geçirirler. Dostlukları iyice sağlamlaşmasının ardından Burt artık eşini ve evini özlemesinden dolayı New York' a geri döner. Sonra Valeria ve Harold' un da yolları ayrılır.

Yıllar sonra 1933' de Bill Meekins ve kızı Liz Meekins' in öldürülmesi ardından suçun Harold Woodman ve Burt Berendsen üzerine kalmaması için uğraşırlarken Valeria ile karşılaşırlar.

Valeria yıllarca abisinin evinde hasta olduğu için dışarı çıkamamıştır. Abisi Tom Voze ise nüfuzlu ve zengin olmasından dolayı Burt ve Harold evlerine gidip suçlardan kurtulmak için yardım ister.

Bundan sonra olaylar sadece cinayet olmaktan çıkar. Burt, Harold ve Valeria cinayetin neden olabileceğine dair her şeyi araştırmasına, gizemli olayların tek tek ortaya çıkmasıyla devam eden hikaye eğlenceli bir şekilde anlatılıyor.

Kurgusu ile dikkat çeken Amsterdam filmi üç arkadaşın işlemedikleri suçlardan kurtulmak isterken uluslararası bir suçun içine düşmesini izliyoruz. 2. Dünya Savaşı' nın da olacağını, aslında kaybedenlerin asker ve halk olduğunu akıcı, gizemli ve komedi ile anlatan dönem filmidir.