Ankara'da Bir Müze: Kelime Müzesi

Şermin Yaşar'ın önderliğinde Türk dilinin etkileyici sunumu ortaya çıkmak için ilgilenenleri bekliyor.

Kelime Müzesi, Şermin Yaşar tarafından Türk diline bir vefa borcu olarak kurulmuş ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na kazandırılmıştır. Şermin Yaşar’ın da hedefiyle doğrudan ilişkili olarak Kelime Müze’sinin sergisinin temasını Türk dilinin incelikleri, öne çıkan birtakım özellikleri ve ilginç sayılabilecek etimolojik tanımlar oluşturur.

Öncelikle, Türk dilini konuşan, konuşabilen ve konuşmak için çabalayan herkesin görmesini dilediğim bir müze Kelime Müzesi. Dilin, kültür aktarmadaki en büyük paydaşlarından biri olduğunu göz önüne alırsak; idealizm savunucu bir düşünce olacak ama dilimizi nesilden nesle bir aktarıcı ve kurtarıcı olarak gördüğümüzde serginin içeriği birçok unsuru karşılayan bir konumda. Söz gelimi, uzun yıllardır kullandığımız sözcüklerin nereden geldiği, zamanla ne gibi değişimlere uğradığı, Türk kültüründe sembolik olarak ne gibi izler taşıdığı görsellerde de paylaştığım üzere somutlaştırılarak sanat aracılığı ile ortaya çıkarılmaya çalışılmış.

Sergi ziyaretine gittiğimiz gün, dışarıda sıra beklediğimizi göz önüne alırsak sergiye yönelik ilginin yoğun olduğunu ifade edebilirim ki bu çok sevindirici bir durum çünkü Türk dilinin bir sanat ürünü olarak da dışavurumunu merak eden insanların az olduğunu görmemek, özellikle de günümüzün her gün değişen şartlarında oldukça önemli bir yer edindiğini söyleyebilirim.

Kelimeler, deyimler, yer yer kültürel motifler arasında dolaşırken mizah akıcılığı sağlamak için araç olarak kullanılmış.

Sergide öne çıkarılan sözcükler ya da fiillerin dışavurumu somutlaştırılarak akılda kalıcı imgeler aracılığıyla oluşturulmaya çalışılmış. Örneğin:


Sergiden bazı fotoğraflar:

Ankara'ya yolunuz düşerse ya da Ankara'da yaşıyorsanız etimolojiye olan farklı ve eğlenceli bakışıyla Türk dilinin inceliklerini ortaya çıkaran bu müzeye gitmenizi kesinlikle tavsiye ederim. Eğer gitmeyi düşünüyorsanız, şimdiden iyi eğlenceler!