Anksiyete ile Yaşamak

Sessiz kaygıyla yaşayabilir miyiz?

Anksiyete, sanki her şey yolunda gitse bile içten içe bir şeylerin yanlış olduğunu hissettiğimiz bir durumdur. Aslında çoğumuzun günlük hayatta yaşadığı bu hissin sebepleri vardır. Günlük hayatın karmaşıklığı, iş stresi, ailevi durumlar, sosyal ilişkilerdeki zorluklar veya geleceğimizin belirsizliği, bizi bu durumlarla baş başa bırakabilir. Bu his kontrol edilemez bir hale gelene kadar bizi hayata karşı dinç tutar fakat kontrol edemediğimiz bir durum haline geldiğinde, hayatın tadı kaçabilir.

Anksiyete ile yaşamak, bazen çok zorlayıcı olabilir. Günlük hayatın akışı içinde bu duygu yoğunlaştıkça, basit şeyler bile gözümüzde büyür ve ne yapacağımızı bilemez hale geliriz. Ancak, bu durumla başa çıkmak için atabileceğimiz küçük adımlar, kendimizi daha iyi hissetmemize yardımcı olabilir. İşte, bu konuda işinize yarayabilecek birkaç öneri:

  1. Derin Nefes Almak: Basit gibi görünse de derin nefes almak, o an yaşadığımız duygu durumuna karşı daha sakin yaklaşmamızı sağlayabilir. Birkaç derin nefes, size düşünme fırsatı verebilir.
  2. Hareket Etmek: Biraz yürüyüş veya egzersiz yapmak hem enerji verip hem de zihnimizin rahatlamasına yardımcı olur.
  3. Günlük Rutin Oluşturmak: Basit birkaç rutin, hayatımızda düzenin var olmasını sağlar. Hayatımızda düzenin var olması, bir o kadar belirsizliklerin azalmasını sağlar.
  4. Sevdiklerimizle Zaman Geçirmek: Yalnız hissettiğimizde kendimizi yakın hissettiğimiz bir insanla beraber olmak, yaşadığımız durumu karşı tarafla paylaşmak iyi hissetmemizi sağlar. Bazen birinin bizi anlaması bile yeterli olur.
  5. Küçük Adımlarla İlerlemek: Sorumlu olduğumuz bir görev varsa, küçük parçalara ayırıp korkunun azalmasını sağlayabiliriz.

Unutmamak gerekir ki, anksiyete zaman zaman herkesin yaşadığı bir duygudur. Kendimizi yalnız hissetsek de, bu durum aslında herkesin başa çıkmaya çalıştığı bir durumdur. Yaşadığınız bu duyguyu kontrol etmekte zorlanıyorsanız profesyonel birisinden destek almak en doğru adımlardan biridir. Aynı zamanda psikolojik destek almak, kendimize verdiğimiz değerin göstergesidir. Anksiyeteyi kontrol edebilir ve bu duygunun gölgesinde saklanarak değil, daha huzurlu ve dengeli bir yaşam sürmek mümkündür.