Anneliği öğrenmek

Annelik doğuştan kadının içinde vardır. Ancak insan bebekler hayvanlar gibi hemen ayaklanmaz. Öyleyse annelik öğrenilir.

Her şeyi sizin yerinize düşünen, planlayan ve hatta yapan bir ebeveyniniz olsaydı nasıl bir ebeveyn olurdunuz?Basit: tabiki her şeyi başkasından bekleyen bir ebeveyn. Hele hele bir de anne olunca rehavetten kurtulmak için ciddi bir çaba vermeniz gerekebiliyor. Babalar akşama kadar işte, ancak eve gelince oyun oynayıp en fazla çocuğun ağzına birkaç lokma verebiliyor. Sonra yatıp telefonuna dalınca iş yine anneye kalıyor. Haksız mıyım? Daha fazlasını yapabilen babalar ayakta alkışlanmalı. İki vardiyada çalışmak zordur. Kendi annemden biliyorum. O eve geldiğinde herkes gerilirdi. Çünkü annem yorgundu. Bu da sinirli olduğu anlamına geliyordu. Şimdi pamuk şeker gibi. Ancak her işe koşmasından hem o hem biz müşkül duruma düşüyorduk. Ev işlerini de o üstleniyordu. Keşke ev biraz dağınık veyaa kirli kalsaydı da beş dakika kaliteli sohbet edebilseydik. Bunun eksikliğini çok çektim. Çalışmasaydı da evde stres olacak bir şeyler bulurdu. Nerden mi biliyorum? Tabiki haftasonlarından. Bir insan hep mi telaşta olur? Yaşadığım ani anksiyete de ondan bana miras kalmış olmalı. Hala ilaç kullanıyorum.

Peki tüm bunların bana faydası ne oldu? Ben kızımı asla yorgunum diye terslemeyeceğim. Saat kaç olursa olsun onu dinleyeceğim. Konuyla ilgili duygularımı ifade edeceğim ve onu sevdiğimi hep söyleyeceğim. Kendi işlerini yapmasına fırsat vereceğim. Bunu sevgi ve tebessüm ile yapacağım. Hata ettiğinde onunla oturup neden yanlış olduğunu konuşacağım. Ona derslerinde yardım edeceğim ama ödevlerini onun yerine yapmayacağım. Dini yükümlülüklerinin yanında benliğini önemsemeyi de öğreteceğim. "Dindar insan hayatını kaale alan insandır" diyeceğim.

Bebeğimle yalnızken daha çok yoruluyorum ama daha özgüvenli oluyorum. Eşim de bu durumdan çok memnun. Böylece kayınvalidesiyle arası bozulmuyor. Bu kadar yakın olunca ister istemez çatışmalar oluyor. Onlar da zamanla düzelecektir. Ben kimseye yük olmadıkça kimse de bana laf söylemeyecek. Aynı zamanda bir öğrenciye özel ders veriyorum. O zamanlar annem bizde oluyor. Neden bilmiyorum ama hayallerimi kovalamama çocuk doğurmam bile mani olamıyor. Umarım iyi gelirli bir işim olur, çünkü bununla yetinmeyeceğim. Siz yeni anneler siz de hayallerinizi kovalayın. Başkalarının sizin anneliğinizi çalmasına izin vermeyin. Güzel anılar biriktirin. Sonra kendinize minnettar olacaksınız.