Anton Çehov: Hikayelerden Bir Demet

Anton Çehovun Hikayelerden Bir Demet adlı kitabının ait yorumum

Şimdi sizlere en son okuduğum bu kitap vesilesi ile yazdığım yazıyı huzurlarınıza iletiyorum. Keyifli okumalar…

Yalın bir dil ile sade anlatımlı kısa öykülerden oluşan bu kitap, çeşitli konular üzerine yazılmış ve derine inmeyen bir demet hikâyeden oluşmuştur. Hikayeler bizleri genel olarak yarım bırakılmış ya da beklenmedik bir sonuçla karşılıyor ve bu durum da bizleri, ilk yazdığı hikayelerdir gibi bir düşünceye itiyor. Bu yazımı bir demet hikayeler arasından dikkatimi çekip beni şaşırtan bir sonla bitiren hikâyeyi yazmakla başlayacağım.

‘’ O KIZ ‘’ BENİM
*Size bahsedeceğim kız, büyüklerin dediğine göre benden birkaç yaş büyük. Ne derece haklı olduklarından emin değilim; ama beni tatmin eden tek şey var ki, her ne zaman ona ihtiyaç duysam, onun bana hükmettiği ve beni hiçe saydığıdır. Gece gündüz hep benimle olmak ister, bense ondan kurtulmanın çarelerini ararım. Fiziksel yapısı son derece sağlam, boylu boslu ve sağlıklı bir yapıya sahiptir. Sakın ha genç okurlarım beni çok şanslı bir adam olarak görmeyin! bu ilişki bana acı ve mutsuzluktan başka bir şey vermedi. Nasıl anlatayım size, her saniyesini benimle geçirmek istemesi şahsi işlerimi gerçekleştirmeme engel oluyordu. Okumama, yazmama, gezmeme tozmama, karışıyor kısacası yaşamımı zehir zemberek ediyordu. Hatta bu satırları yazarken bile beni rahatsız ediyordu.
Kleopatra ve Antonya gibi kendisini gösterip beni cezbetmeye çalışıyordu. Tabii bu tavırları ister istemez beni cezbediyordu. Bu karşı konulmaz hareket ve davranışları, benimle olan ilişkisi, beni her şeyden uzak tutuyordu. Kariyerimi, çevreme olan itibarımı, maddi durumumu, evdeki düzenimi dahi altüst etmişti. Beni her şeyden alıkoyan bu durum kendinden nefret etmeme sebep olmuştu. Ondan çoktan boşanmış olmalıydım. Boşanmamamın tek sebebi, avukatların boşanma işlemlerine çok pahalıya bakmalarıydı. Şükürler olsun çocuğumuz yoktu!
İsmini öğrenmek ister misiniz? Buyurun öğrenin o zaman!
Adı sadece ‘’TEMBELLİK.’’