Apendos'un Hikayesi

Çok bilinmese de Aspendos'u duymuş olabilirsiniz. Peki Belkısı?

Çocukluğumdan beri çok sık gittiğim Aspendos Antik Tiyatro’sunun hikayesini anlatmak istedim. Çünkü dinlediğim ilk efsaneydi, beni çok etkilemişti.

Roma İmparatorunun güzel mi güzel bir kızı varmış. Kimse kızla evlenmek istediğini cesaret edip söyleyemezmiş.

Kölelerden ikisi bir cesaretle niyetlerini imparatora belli etmişler. İmparator ise halk için gerekli bir şeyler yapmalarını ve kim daha çok çalışırsa kızını ona vereceğini söylemiş.

Bölgede o zamanlar su kıtlığı olduğu için kölelerden birisi su kemerlerini inşa etmiş, (Şimdilerde kemerin üstüne pazar, sergi açılır.) diğeri ise tüm halka yetebilecek tiyatroyu inşa etmiş.

Sahne kısmında iki köle tiyatronun üst kısmında (oturma kısmının en üst katında küçük kemerler vardır.) gezerken bir rivayete göre; kölelerden birisi parasını düşünüyor, imparator bunu yukarıdan duyuyor. Diğer bir rivayete göre de köle, diğer köleye ‘’Bence kızla ben evleneceğim.’’ diyor, imparator, bunu yine yukarıdan duyuyor.

Su kemeri de antik tiyatro da imparatoru çok etkiliyor ve kölelerin ikisi de büyük bir emek harcıyor. Bunun sonucunda (beni en çok etkileyen de buydu.) imparator kızının belden aşağısını kesiyor ve kölelere veriyor. Bir başka rivayete göre ise imparator kızını keseceğini söyleyince kölelerden birisi kabul etmiyor, kız, diğer köleyle evleniyor.

Aspendos’un tam ortasından karşıya bakarsanız Belkıs’ın portresini görebilirsiniz. Belkız ismiymış ama zamanla Belkıs olmuş aynı zamanda belediyenin de adı.