Arabesk

Yeşilçam'ın içinden Yeşilçam'a eleştiri: Arabesk

Hepiniz hayatınızda en az bir kere Yeşilçam filmi izlemişsinizdir. Peki Yeşilçam’ın içinden Yeşilçam’ı eleştiren bu filmi izlediniz mi?

1950’li yıllarda "arabesk" teriminin ortaya çıkmasıyla birlikte, Yeşilçam filmleri bu terimi ilham alıp neredeyse 20 yıl boyunca Orhan Gencebay, Ferdi Tayfur, İbrahim Tatlıses, Müslüm Gürses gibi ses sanatçılarının yer aldığı şarkıcı, türkücü filmleri çıkarttı. Sanatçıların yaptığı şarkılar doğrultusunda şekillenen bu filmler, çoğunlukla sevdiğine kavuşamayan bir genç adamı, amansız kötü adamları, sert baba figürlerini ve tesadüfen gazinolarda kesişen hayat hikâyelerini konu alır

Arabesk filmi ise tüm bu klişeleşmiş filmlere karşı bir eleştiri niteliğinde. Yeşilçam’ın büyük ustaları olan Müjde Ar, Şener Şen, Uğur Yücel, Kadir Savun gibi birçok başarılı oyuncunun yer aldığı filmdeki göndermeler saymakla bitmez. Çöl sahnesinin Sabuha’ya, Şener Şen’in birden saçlarının bembeyaz olması Kadir İnanır’a, başrolleri oynayan Şener Şen ve Müjde Ar’ın kendi isimlerini kullanmaları filmlerde kendi isimleriyle yer alan türkücülere.

Gani Müjde’nin kaleme aldığı bu hikâyede Müjde ve Şener’in çocukluklarından başlayan aşk hikâyesi birtakım yanlış anlaşılmalar, terk edilmeler, hapse girmeler, şarkıcı olmalar, kaza sonucu kör ve sağır olmalar gibi türlü klişelerle birlikte absürt bir şekilde anlatılıyor.

Abartılı, eleştirel ve muzip bir tarzla bütün klişelerle dalga geçen senaryosuyla ve neredeyse her anının ve sahnesinin Yeşilçam’a bir göndermesi bulunmasıyla, mükemmel oyunculuklarıyla, şahane müzikleri, Ertem Eğilmez’in yönetmenliği ve Gani Müjde’nin başarılı kalemiyle absürt komedinin Türk sinemasındaki en önemli örneklerinden biri olan Arabesk benim ev sevdiğim Yeşilçam filmlerinden biri oldu. Umarım siz de seversiniz!