Arkhe

Arkhe ile ilgili yazı.

Arkhe kelimesi Latince’de başlangıç, köken anlamlarına gelmektedir. Antik Yunan’da ise ilk ilke, ilk neden, ilk madde olarak düşünülmüştür. Arkhe kelimesini ilk ele alan Aristoteles’tir. Aristoteles Arkhe kavramı içerisinde ilk filozoflar üzerinde de inceleme yapmıştır. İncelemeden kasıt filozflara göre arkhe’nin yani ilk ilkenin ne olduğunu bulmak, onların görüşlerini ortaya koymaktır.

Arke İyonya (Miletos) Okulu içerisinde sorgulanmaya başlamıştır. İyonya Okulu’nun filozofları arkhe’yi çeşitli biçimlerde yorumlamıştır:

·        Thales: Su. Ona göre dünya suyun üzerindedir. Dünya’nın temeli ‘su’ dur.

·        Anaksimandros: Aperion yani evrenin sınırsızlığı.

·        Aneksimenes: Hava çünkü hava zaten aperiondur.

·        Heraklatios: Ateş. Arkhe değişim, oluş, logostur (konuşma). Değişim ve oluş ateş’te görülür.

·        Parmenides: Değişim ve oluş yoktur. Varlık tektir. Düşünülen şey vardır ve bizi var olana ulaştıracak logostur. 

İyonya okulu dışında Empedokles, Arkhe’nin ateş, su, hava, toprak yani dört element olduğunu ifade eder ve dört elementte sevgi ve nefretin olduğunu, onların sevgi ve nefret yani zıtlıklar alanında bulunduğunu ifade eder. Ayrıca Empedokles dört elementi Zeus ve Hera, Aidoneus ve Nestis ile bağdaştırır.

Devam edecek olursak:

·        Pisagor’a göre Arkhe sayıdır.

·        Leukippos ve Demokritos: Atom

·        Sofistler: Bilgi edinen varlık insan

·        Şüphecilere göre doğal olarak şüphelenmek :)

·        Sokrates: Doğuştan gelen bilgi

Yukarıda görünene göre herkesin görüşüne göre arkhekavramı belirlenmiş, öznel hale gelmiştir. Bana göre ise arkhe yaşama olan meraktır. Hayata gelme amacımıza yönelik olan merak bizim hayatımıza yol aldırır. Yani kısacası hayatımızın, yaşam yolculuğumuzun ilk ilkesi, ilk maddesi merak.

Peki sizlerin arkhesi nedir?

Umarım bu sorunun cevabı vardır ya da umarım bu sorunun sizdeki cevabına en kısa sürede ulaşırsınız :)