Arthouse Türk Sineması: Albüm Filmi

Albüm filmi yorumum

Mehmet Can Mertoğlu'nun yazıp yönettiği ilk uzun metraj filmi olan 2016 yapımı Albüm ilk gösterimini Cannes Film Festivali'nde yapmıştır. Eleştirmenler haftası bölümünde yarışan filmin, yılın en yenilikçi yönetmeni ödülünü alarak o zamanlar iddialı bir başlangıç yaptığını söyleyebiliriz. Daha sonra Türkiye’nin hatrı sayılır film festivallerinden biri olan Adana’da En İyi Senaryo ve En İyi Yönetmen ödüllerini kazananmıştır. Bana sorarsanız kesinlikle hak etmiştir.


Kısaca özetlemek gerekirse; 10 yıllık evliliklerine rağmen hala çocuk sahibi olamamış olan bir çift, tam bir aile olabilmek için bir çocuk evlat edinmeye karar verir ama bu süreç boyunca bebeğin evlatlık olduğunu çevrelerine belli etmemek, kendi çocuklarıymış gibi davranmak gibi bir amaçları vardır. Bebeğin onların olduğuna çevrelerini ve belki de kendilerini inandırmak amacıyla sanki hamilelik ve doğumundan itibaren kendi bebekleriymiş gibi geriye dönük bir fotoğraf albümü hazırlamaya koyulurlar.

Film suni bir inek doğurma sahnesiyle başlar ve bana sorarsanız, filmin geri kalanı adına müthiş bir metafordu bu. Aynı zamanda hayvanlar ile insanlar arasında herhangi bir fark olmadığını da vurgulamaktadır hayvanlara dayatılan üreme zorunluluğunun bir benzeri insanlara da dayatılmaktadır.  Kara komedi türünün ülkemizdeki en iyi örneklerinden biri olduğunu düşünmekle beraber yeri gelmişken aynı türde olan Vavien filmine de bir göz atmanızı öneririm.