Avrupa Yakası ve Aile İlişkileri

Avrupa Yakası aile yapısıyla ilgi çeken dizilerden birisi. Aile yapısı hakkındaki fikirlerimi okumak için tıkla!

Avrupa Yakası 2004 – 2009 yılları arasında ATV'de yayınlandı. Dizinin başrolü olan Sütçüoğlu'nun çekirdek aile yapısı görülüyor. Sanayi devrimi sonrasında ortaya çıkan çekirdek ailesi; anne, baba ve evlenmemiş çocuklardan oluşur. Modernleşme ile ortaya çıkan çekirdek aile, evlilik ve sosyal görünüm açısından modern izler taşır ve geleneksel aileden farklılaşır. 

Sütçüoğlu ailelerinin durumu görülüyor. Evin erkek çocuğu olan Volkan'ın yaratıcı hayallerinin engellenmesi, evin kızı Aslı'nın akşam dışarıda bırakılmasına izin verilmemesine ve evlenme konusunda yapılan baskılar da geleneksel aile seçeneklerine sahip olabilir. Evliliğe verilen önem geleneksel aileyi simgelerken Aslı'nın iş hayatına katılması ve iyi bir eğitim alması da modernliğini gösteriyor. 

Aslı ve Cem'in evlendikten sonra Sütçüoğlu kaynağında çekirdek ailesini bozuyor. Aynı zamanda Tahsin Bey'in yeğenlerinin yan dairelerine dağıtılması ve günün büyük çoğunluğunu Sütçüoğlu ailelerinin evde geçirmeleri de çekirdek ailelerinin bozarak geniş aileye dağıtılması. Evlendikten sonra Cem'in işsiz kalması ve daha sonrasında daha düşük maaşa dönüş ailede değişikliksizlikler görülüyor. Evlilik içerisinde çiftlerin ayrı zamanları geçirmesi ve çocuk düşünmemeleri de modernliği temsil ediyor. Daha sonra boşanma kararı alan çiftin başka şeyler yaşaması, sürekli yeni yollardan uzaklaşma ve en sonunda tekrar evlenmeleri de ardışık olarak ortaya çıktığı görüldü. 

Evlilik içerisinde özgürlük anlayışı da kadın ve erkeğin sosyal varlığına göre şekilleniyor. Erkeğin sosyal yapısı yüksek olduğu evliliklerde eşitsiz bir yapı varken ters durumda evlilikte daha özgür bir yapı görülmektedir (Sayın, 2020). İffet ve Tahsin'in özgürde bu özgürlüksüzlük görülmekte. İffet hanımının günü ev işleri, çocukların bakımı gibi kadınların atfedilen toplumsal rollere uykuyla geçiyor. İlişkideki diğer bir asimetri ise İffet ve Tahsin'in arasındaki yaş farkıdır. Bu durum dizide zaman zaman sorun olarak kendini gösterir. Evliliklerde genellikle kadınların yaşlarının küçük, kaldıklarının büyük olması erkek üstünlüğünü simgeler. Fakat Aslı ve Cem'in evliliklerinin sağlık yaşlarının birbirine yakın olduğu ve çift arasında yaş farkının gündem olmadığı gözlenir. Aynı zamanda aynı eğitim düzeyi ve gelire sahip olan Aslı ve Cem'in ilişkileri, özgürlükçi bir yapı görülüyor. Bu durum evlilikleri içerisinde dinamiklerin bir sonraki nesilde değişmeye devam etmesi bekleniyor. 

Toplumda kalıplaşan cinsiyet rollerine yer veriliyor. Cem'in işsiz olduğu süreçte aşağılık kompleksi yaşaması da aslında yüklenen asıl gelir getirme rolünün psikolojik olarak yarattığı stresi gösterir. Erkeklere ekonomik açıdan yapılan baskı kadınların yaş konusunda yapılıyor. Aslı'nın yaşının sürekli gündem olması, İffet'in çoğalması nedeniyle tutukluluğu ve aynı baskının Makbule üzerinden yapılması evde bunu kanıtlıyor. Aynı durum dul kadın tanımında da görülür. Aslı ve Cem'in boşanmasının sonucu İffet'in krizlerine girmesi, Aslı'nın gelişip ortaya çıkması ve onu başkalarıyla tanıştırıp bir an önce evlendirmek istemesi bu durumun ortaya çıkmasıdır. 

Aileyi yerine göre değerlendirdiğimizde Sütçüoğlu ailesi büyük kent ailesidir. Bu yapıdaki özgürlükçi ve aile yapısına sahiptir. Baba mesleğine göre kayıtlı ailede ise esnaf/zanaatkâr aile yapısı görülüyor. Ekonomik bir sermayeye sahip olan aile var olan yapıyı sürdürmek istediği için maddi risklere girmez. Bu durum, muhallebicinin gelişmemesi ve mülk barındırması olarak da kendini gösterir (Sayın, 2020).

Kaynakça

Sayın, Ö. (2020). Aile Sosyolojisi. Ankara: Doğu Batı Yayınları.