Avrupa'da Doğalgaz Endişesi Sürüyor

Avrupa'daki doğalgaz krizi ülkeleri alternatif ve çözüm bulma arayışına soktu.

Rusya - Ukrayna krizinde, Batı'nın Rusya'ya karşı yaptırımları sürerken, Rusya'nın sahip olduğu doğalgaz imkanları Avrupa'yı zora sokuyor. Doğalgazdaki zam artışı Avrupa'da birçok ülkeyi yeni arayışlara yönelmeye zorladı. Özellikle Rus doğalgazına en çok muhtaç olan Avrupa ülkesi ise İtalya. İtalya Ekolojik Dönüşüm Bakanı'nın açıklamalarına göre İtalya, ithal ettiği %95'lik doğalgazın %40'lık kısmını Rusya'dan temin ediyor.

İtalya Ekolojik Dönüşüm Bakanı Roberto Cingolani, Avrupa' nın Rusya'dan aldığı doğalgaz için günlde yaklaşık 1 milyar Euro ödediğini belirtti ve bu koşullarda Rusya'ya bağımlı olmaktan kurtulabilmek için doğalgazı uzun vadede alternatif kaynaklarla ikame etmenin gerekliğini vurguladı. Roberto Cingolani'ye göre bunun için 3 sene gerekli.

Bu zorlu süreçte, İtalya'nın alternatif arayışları doğrultusunda Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio ve enerji şirketi Eni, Katar ve Cezayir'de görüşmeler gerçekleştirirken, İspanya, Portekiz ve Yunanistan Başbakanları da başta enerji krizi olmak üzere, gelecek cuma günü gündeme dair konular üzerine görüşme gerçekleştirecek.


Kaynak : BBC News Türkçe