Avrupa'da Eğitim Kurumlarında Cep Telefonu Yasakları

Avrupa genelindeki eğitim kurumlarında uygulanmaya başlanan cep telefonu yasakları üzerine.

Yaz aylarını geride bıraktığımız bu günlerde ülkemiz dahil birçok Avrupa ülkesinde yeni eğitim öğretim yılı başlamış bulunuyor. Son zamanlarda Avrupa'da birçok ülkede ilkokul, ortaokul ve lise seviyesinde eğitim öğretim faaliyetlerinin yürütüldüğü kurumlarda telefon yasağı uygulaması yürürlüğe kondu. Ancak bu yasak Avrupa genelinde gerek eğitimciler, gerekse de öğrenci ve veliler arasında büyük tartışmaların başlamasına neden oldu. Konu hakkında politikacılar da açıklamalar yapıyor. Örneğin Danimarka başbakanı Mette Frederiksen akıllı telefon kullanımının okullarda kısıtlanması gerektiğini savunuyor (Euronews, 2024). Yine İtalya'da eğitim bakanı Giuseppe Valditara ilk ve orta dereceli okullarda akıllı telefon kullanımının yasaklandığını bildirdi. Ortaokul seviyesinde akıllı telefon kullanımını kısıtlayan ülkelerden biri de Fransa oldu. İlk etapta yaklaşık 200 kadar orta dereceli eğitim kurumunda öğrencilerin akıllı telefonlarını dolaplarına kilitlemelerini öngören bir pilot uygulama yürürlüğe girecek ve başarılı olunması durumunda 2025 yılı itibariyle cep telefonu yasağı ülke genelinde uygulanmaya başlanacak (Rasquinho, 2024).

Ancak akıllı telefon yasaklarının uygulamaya konulduğu aynı günlerde bu uygulamaya tepki gösterenler de oldu. Üstelik bu tepki yalnızca öğrencilerden değil bazı eğitimcilerden geldi. Örneğin Belçika'da gençleri cep telefonu kullanmaları için teşvik eden bir "cep telefonu kampı" projesi yürürlüğe kondu (TRT Haber, 2024). Bu projede 6 ile 9 yaşları arasındaki çocuklar cep telefonu kamplarına giderek teknolojinin imkanlarından doğru faydalanmanın yollarını öğreniyor (TRT Haber, 2024). Belçikalı eğitimciler, anaokulu, ilkokul ve ortaokul seviyelerinde cep telefonu kullanımını tamamen yasaklayan Fransa'nın bu politikasını eleştiriyor (TRT Haber, 2024). Yine de Belçika'nın Fransızca eğitim veren okulların bağlı olduğu eğitim ağı, 2024-2025 eğitim öğretim yılı itibariyle ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin okula telefonla gelmelerini yasaklayan bir uygulamayı yürürlüğe koydu (Raquinho, 2024).

Bana kalırsa ülkemizde ilkokul, ortaokul ve lise seviyelerinde bazı pilot okullar seçilip uygulamanın yararlı olup olmadığı incelenmelidir. Dijitalleşmenin had safhada olduğu günümüzde bu tür bir uygulamayı yürürlüğe koymak mutlaka eleştirilere sebep olacaktır. Ancak cep telefonu gibi elektronik cihazların öğrencilerin gerek bilişsel gerekse de sosyal becerilerinin gelişmesine engel olabileceği ihtimalini göz ardı etmemek gerek.

Kaynaklar

Euronews (2024, 3 Eylül). Avrupa'da hangi ülkelerde okullarda akıllı telefon kullanımı yasaklandı? https://tr.euronews.com/next/2024/09/03/avrupada-hangi-ulkelerde-okullarda-akilli-telefon-kullanimi-yasaklandi adresinden 25 Eylül 2024 tarihinde alınmıştır.

Rasquinho, S. V. (2024, 13 Eylül). Avrupa'da okullarda akıllı telefon yasağı yaygınlaşıyor https://www.aa.com.tr/tr/dunya/avrupada-okullarda-akilli-telefon-yasagi-yayginlasiyor/3329264# adresinden 25 Eylül 2024 tarihinde alınmıştır.

TRT Haber (2024, 4 Eylül). Öğrencilerin telefon kullanmasına Fransa'dan yasak Belçika'dan teşvik https://www.trthaber.com/haber/dunya/ogrencilerin-telefon-kullanmasina-fransadan-yasak-belcikadan-tesvik-383128.html adresinden 25 Eylül 2024 tarihinde alınmıştır.

Görsel Kaynaklar

https://pixabay.com/tr/photos/telefon-iphone-mobil-ye%C5%9Fil-8594571/